Yemek sofrasının üzerine bez örtü konulursa elmaların daha çabucak kuruması sağlanır. ·Kuruyan elmaları kavanoza doldurduktan sonra serin bir yerde muhafaza edilir.
Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Ayrıca organik kuru meyvelerin yakınında ısı oluşturan herhangi bir eşya bulundurmayın.
İsteğe göre halkaları ortadan ikiye bölebilirsiniz. Daha sonra balkona veya direkt güneş ışığı alan bir yere masa koyun ve sofra beziyle örtün. Dilimlediğiniz elmaları arada hafif boşluk kalacak şekilde dizin. Ortalama 6-7 gün içinde elmalar kuruyacaktır.
Armut Kurusu Nasıl Saklanır ? Elma Armut kurusunun yapılış ve saklanma yöntemleri aynıdır. Kurutma işleminden sonra armut kurusu mutlaka serin bir yerde saklanmalıdır. Bu bir kiler, yada buzdolabınız olabilir.
Dilimlenmiş elmaları 4-5 dakika limonlu suda bekletin. (1 su bardağı suya, 1 çorba kaşığı limon suyu). Dilimleri süzdükten sonra Koroplast Kilitli Poşete yerleştirin. Poşetin havasını aldıktan sonra kapatıp buzdolabında dilinlenmiş elmaları 3-5 gün saklayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Baharatları buzdolabına koyuyorsanız…
Meyvelerden ise muz, avokado, portakal, mandalina ve elma buzdolabına konmamalıdır. Kesilmemiş kavun ve karpuz da oda sıcaklığında saklanabilir.
·Sonradan elmalar yuvarlak şekilde dilimlenir fakat elmalar farklı şekillerde dilimlenebilir ve yemek sofrasının üzerine tek tek dizilir. Yemek sofrasının üzerine bez örtü konulursa elmaların daha çabucak kuruması sağlanır. ·Kuruyan elmaları kavanoza doldurduktan sonra serin bir yerde muhafaza edilir.
Kuru üzüm, hurma ve kuru kayısı gibi kuru meyvelerin evde saklanması 15 °C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta ve %70'den fazla olmayan bir nemde olmalıdır. Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır.
Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra, kurutmalıklarınızı hava almayan bir kapta muhafaza etmelisiniz. Bunun için cam kavanozlar veya plastik kapaklı saklama kapları kullanabilirsiniz. Bu kapların temiz ve kuru olduğundan emin olun. Bunun yanı sıra, kurutmalıkları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir.
Böylece oluşan asit nedeniyle ekşi özellikteki ürün elde edilir. Çeşitli yaş ve kuru meyvelerden sirke yapılabilir. Bunlar, taze ve kuru üzüm, incir, dut, elma, kayısı, zerdali, portakal ,erik ve benzeri meyvelerdir.
Elma : 4-5 mm kalınlığında dilimlenerek kararmaması istenirse limon suyuna bandırılıp 50C de 10-12 saat da kurutulabilir. Muz: 3-5 mm kalınlığında dilimlenerek 50C de 10-12 saat. Kayısı: Çekirdeği çıkartıldıktan sonra 60C de 22-24 saat. Erik : ikiye bölünüp çekirdeği çıkartıldıktan sonra 50C de 13-15 saat.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır.
Dondurulması ve soğutulması Kurutulmuş meyveler, kalitelerinin korunmasına yardımcı olmak için dondurucuda veya buzdolabında saklanabilir, ancak uzun süre buzdolabında saklanacaksa hava geçirmez kaplar kullanılmalıdır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmezler, bu nedenle yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdırlar. Meyve ve meyveleri kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre koruyacaktır.
Kurutma Yöntemleri
Genellikle güneşte üzüm, incir gibi meyveler, yapay kurutucularda ise elma, armut, erik, kayısı, şeftali gibi meyveler kurutulmaktadır.
Kuru kayısı: Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir. Beyinin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır ve kansızlığı önler. Özelikle kükürt içermeyen sadece güneş ışığında kurutulmuş olan “gün kurusu” kayısılar kansızlık için birebirdir.
Elma Kurusu Hoşafı Nasıl Yapılır
Kuru elma kakları ve üzümler iyice yıkanır, suya konularak bir gece bekletilir. Sonra tencereye alınır, suyu ile birlikte beraber 40 dakika kadar kaynatılır. Toz şeker ilave edildikten sonra, bir süre daha kaynatılarak ateşten alınır. Soğutularak servis yapılır.
Elma kurusu lif zengini yapısı ile öne çıkmaktadır. Bu sayede tokluk hissi verir ve sindirim sistemi için son derece yararlıdır. Elma kurusu, bağışıklığı kuvvetlendirici etkilerinin yanı sıra enerji verici özelliklere de sahiptir.
Elma, kurutulmuş şekilde atıştırmalık olarak tercih edilebilen bir meyvedir. Organik kuru elma ile çay demlemek ve bu şekilde tüketmek de mümkündür. Kurusu kadar elmanın çay olarak tüketilmesi de faydalıdır. Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelen elma aynı zamanda zayıflamaya da yardım eder.
Meyveler : Muz haricindeki bütün meyveler buzdolabında saklanmalıdır.Portakal, limon, elma, armut gibi meyveler 1-2 hafta, üzüm ,şeftali,kayısı gibi meyveler 4-5 gün,kiraz,çilek, dut gibi meyvelerse 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Meyveler yıkanmadan saklanmalıdır.
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
Elmalar için optimum sıcaklık 2°C ile 4°C arasındadır. Uygun bağıl nem %85-90 arasında olmalıdır. Bu koşullar altında ortalama saklama süresi 3-6 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri