Ancak çamaşır suyunu uzun süre koklamak bile solunum yolları üzerinde ciddi tahrişlere yol açıyor. Günün büyük bölümünü temizlik yaparak geçiren kişiler, koku ve temas yoluyla gerçekleşen çamaşır suyu zehirlenmesine daha yatkın.
Kloroform ve nitrojen triklorür gibi çamaşır suyundan çıkan dumanlar da DNA hasarına, kansere, astıma ve bir dizi başka hastalığa neden olabilir (15). Klor bazlı ağartıcı ve çamaşır suyu solunum ve mide-bağırsak yollarında tahrişe neden olabilir.
Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir. Bilinci yerinde değil ise kusturulmaz.
Çocuklar bilmeden çamaşır suyu içebilirler. Öte yandan, çamaşır suyu kokusu da çamaşır suyu zehirlenmesinin yaygın bir nedenidir. Bu tür çamaşır suyu zehirlenmesi, temizlik ve hijyen takıntılı kişilerde daha sık görülür.
İlgili 31 soru bulundu
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Solunum kaynaklı zehirlenmelerin en yaygın belirtileri, baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, kusma, göğüste ağrı şeklinde görülür. Bu durumlar beyinde, kalpte ve akciğerde ciddi zararlar verebilir. Temizlik amacıyla çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması solunum zehirlenmeleri arasında yer alır.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Çamaşır suyu, dezenfektan gibi maddeler sadece alt solunum yollarında değil, üst solunum yollarını da etkileyebilir. Bu tip bulgulara da yol açabilir.
Eve Sinen Çamaşır Suyu Kokusu Nasıl Çıkar? İçlerine karanfil, lavanta veya sabun koyduğunuz keseleri evin belirli bölgelerine yerleştirin. Lavanta yağı, nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptüs yağı gibi kokulu yağlardan herhangi birini pamuklara damlatın ve bu pamukları evin belirli noktalarına yerleştirin.
Çamaşır Suyu ve Alkol
Sodyum hipoklorit, alkol ile karıştırıldığında kloroform ve hidroklorik asit oluşturur. Kloroform gözleri ve cildi tahriş eder, sinir sistemi ve vücut organlarında ciddi hasara neden olabilir. Belirli seviyelerde sakinleştirici görevi görerek kişinin bayılmasına neden olur.
Evlerde kullanılan çamaşır suyu temel madde olarak %3-%10 klora eşdeğer miktarda sodyum hipoklorid içerir bunun yanında stabilizör olarak %1 oranında sodyum hidroksid içermektedir. Klor çok toksik bir gazdır ve çok kısa sürede maruziyeti bile göz, burun ve boğaz irritasyonuna neden olur.
Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır. İyi havalandırılmamış ortamlarda çamaşır suyunun solunması alerjik bulguları artırabilir, astımı tetikleyebilir, tekrarlayan bronşite sebep olabilir.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Birkaç gün devam eden hafif karın ağrısı, ishal, kusma ve bazen ateş gibi baş edilmesi çok kolay belirtilerle hafif olarak devam edip çoğu zaman da kendiliğinden geçer.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Zehirlenmeye neden olan kaynak kapatılır, ortam havalandırılır ve zehirlenen kişi temiz havaya çıkartılır. Kişinin kendine gelmesi açısından yüzüne su serpilebilir, kolları açıp kapatılabilir. Eğer gerekliyse suni solunum ve kalp masajı uygulamaları yapılabilir.
Gıda zehirlenmelerinde vücutta meydana en önemli değişimlerden biri kusma ve ishale bağlı su kaybı olduğu için, bol su ve yağsız sıvı alımı vücudun kaybettiği suyu geri getirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca kusma için de bulantıya iyi gelen ilaçlar tercih edilebilir.
Sağlık tehlikeleri. Çamaşır suyunun güvenliği, mevcut bileşiklerine ve konsantrasyonlarına bağlıdır. Genel olarak, çamaşır suyunun yutulması yemek borusu ve mideye zarar vererek ölüme yol açabilir. Cilt veya gözlerle temas ettiğinde tahrişe, kurumaya ve potansiyel olarak yanıklara neden olur.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri