Sonra bir çatal yardımıyla yada blender la ezin ben tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı pekmez kullandım sizin de isteğinize göre bebişlerimize afiyet olsun.
Yapılışı Bütün meyveleri cam rendeleyip, ardından çok az pekmez ekleyip, karıştırıyoruz. afiyet olsun...
Uzmanlar, 6. aydan sonra bebeklere pekmez yedirilebileceğini belirtmektedir. Peki, bebeklere hangi pekmez verilir? Bebeklere dut, keçiboynuzu veya üzüm pekmezi yedirilebilir. Diğer bir deyişle 6. ayda ek gıdaya başlayan bebekler, pekmezin her çeşidini yiyebilirler.
YAPILIŞI: Kabukları soyulmuş elmanın çekirdeklerini ayıklayıp küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları ilave edip üzerine su çıkacak kadar kaynatıp suyu çekene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında çatal ile yada blenderla ezin.
½ küçük kase kadar meyve püresi; elma, armut, şeftali, kayısı, havuç, erik, muz, mandalina gibi meyveleri cam rendede rendeleyip verebilirsiniz. ½ meyveli kavanoz püresi ya da 50 ml kadar taze sıkılmış meyve suyu da verebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Büyük bir tencereye suyu , limon suyunu, şekeri ve vanilya şekerini koyun. Kaynamaya başlayınca doğradığınız elmaları ve tarçını ekleyin. Tencerenin kapağını örtün ve kısık ateşe alın. Elmalar yumuşacık olunca püre eziciyle ezin veya blenderdan geçirin.
4-5 gün buzdolabında tadı bozulmadan saklanabiliyor.
½ bebek kavanozu (yarım çay bardağı) meyve püresi bebeğiniz için iyi bir ara öğün olabilir.
Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir. Çünkü süt ile verilen pekmez vücut tarafından iyi emilmez. C vitamini içeren bir meyve suyu ile birlikte pekmez verilebilir. Et, bebekler için çok önemli bir besin kaynağıdır.
Meyveler kaynatma işlemi esnasında besin değerini büyük ölçüde yitirdiğinden, pekmezin etkileri öze kıyasla daha sınırlı bir düzeyde kalıyor. Buna karşılık öz, taze meyvelerden direkt olarak üretilmesi bakımından tüm besin değerlerinin doğal haliyle korunmasını sağlıyor.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Bu doğrultuda bebeklerde pekmez kullanımı anneleri endişelendirmektedir. Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Küçük bir cezveye kaynamış soğumuş su alınır ve irmik ilave edilir. Kıvam alana kadar pişirilir. Altını kapatıp 2 dk dinlendirdikten sonra rendelenen elmaya eklenip karıştırılır. İsteğe göre pekmez ve tarçında eklenebilir.
Hazırladığınız püreleri, dilim dilim kestiğiniz etleri ve sebzeleri derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda cam kavanozları kullanmayın, özel buzdolabı poşetleri ve saklama kapları daha uygun olacak. Çünkü camlar aşırı soğuktan patlayabilir.
Bebekler, anne sütünün yeterli olması durumunda ilk 6 aya kadar başka hiçbir gıdaya gerek duymadan beslenebilirler. Ancak 6 ayın bitmesiyle birlikte, yavaş yavaş mevsimine göre doğal yetiştirilen meyve ve sebzelerin püreleri hazırlanarak günde 1 öğün şeklinde bebeklere verilebilir.
Elmanın kabuklarını soyun, çekirdeklerini de çıkarın, küp küp doğrayın bir tencerenin içine elmaları koyun, üzerine çıkacak kadar su koyun ve kaynatın kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatın.
Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık yarım saate yakın elmalar iyice yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra bir blender yada ezici yardımıyla iyice ezilip püre haline getirilir. Koyulaşana kadar sürekli karıştırılarak kaynatmaya devam edilir. Arzuya göre bu aşamada tarçın ilave edebilirsiniz.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri