Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor. Bu madde hazmı ve sindirimi kolaylaştırıp, ürik asidi düşürüyor.”
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler.
Elma içerdiği lif sayesinde tokluk hissini artırırken, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını, zararlıların uzaklaştırılmasını sağlıyor. Ayrıca içerdiği polifenoller sayesinde vücuttaki stres oranını azaltarak kilo kaybına destek oluyor.
Elmalar, lif bakımından zengin olduğundan, sindirim sürecine yardımcı olur. Düzenli elma tüketimi, düzgün bağırsak hareketleri ve kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer mide rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar.
✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir. ✓ Kabuğu soyulmadan pişirilen elma, bağırsakları aktif hale getirir ve yumuşatır.
İlgili 32 soru bulundu
Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlığı önlemektedir. Elmalar diyetinizde lif içeriğini arttırmanın ve kabızlığı hafifletmenin kolay yollarından biridir.
Mide gazına iyi gelen şeyler şu şekildedir: Fasulye, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, elma, şeftali, erik, tam buğday ve kepek, enginar gibi besinler mide de gaz oluşumuna neden olur. Yüksek lifli gıdalardan uzak durmalıyız.
Erik, elma ve şeftali gibi bazı meyvelerde doğal olarak bulunan, sindirimi zor bir şekerdir ve aynı zamanda sakız ve light gıdaları tatlandırmak için kullanılır. Vücut, fazla tatlı veya tuzlu yiyecekleri sindirmeyi sevmez. Sindirim problemi yaşadığınızda, hızla sindirilen besinleri tüketmek isteyebilirsiniz.
Elma, armut, kiraz, erik, kivi gibi diğer meyvelerin sindirimi 40 dakika zaman alır. Marul, salatalık, biber, domates ve turp gibi çiğ su içeriği yüksek salata sebzeleri 30 dakika içinde sindirilir.
Birçok insan elma yedikten sonra gaz ve şişkinlik yaşamaktadır. Elma da gaz yapan besinler arasında yer alıyor. Yüksek lif oranına sahip bu meyve, sindirim sistemine yardımcı olsa da yanlış yeme sonucunda gaz ve şişkinliğe sebebiyet veriyor.
Besinlerin sindirim sistemine hızla ilerlemesini sağlayarak kabızlık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Elma kabuğunun alt kısmında ise çözünür posa olan pektin bulunmaktadır. Bu içeriği ile ise ishali önleyici etkisi vardır. Yani ishal durumlarında elma kabuğu soyularak yenmelidir” dedi.
Bağırsaklarınızda şişkinlik gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olan iyi bakteriler vardır ve araştırmalar elmaların (özellikle organik elma) sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu koruyabildiğini göstermektedir.
Lif bakımından zengin elma, sindirime yardımcı olur ve midedeki rahatsızlıkların önüne geçer. Özellikle düzenli yeşil elma tüketimi, irritabl bağırsak sorunu, kabızlık ve ishale iyi gelir.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
Elma, armut, kiraz, erik, kivi gibi diğer meyvelerin sindirimi 40 dakika zaman alır.
Biliyorsunuz sindirim ağızda başlıyor. İyice çiğnenmesi gereken yemekler midede sindirildikten sonra ince bağırsağa gidiyor. Buradan da kana karışıyor. Yiyeceklerin dışarı atılıma süresi ise yaklaşık 33 saat.
Sindirime İyi Gelen Gıdalar
Özellikle pancar, elma, avocado, yaban mersini, tatlı patates, havuç, salatalık, kuru erik gibi lifli sebze ve meyveler, sağlıklı bir sindirim sistemine destek olan gıdalardandır.
Sindirimi destekler
Yeşil elma hafif yaşam idealinde destekleyici bir meyvedir. Düzenli tüketildiğinde sindirim sistemini destekler, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim problemlerinde bağırsakları harekete geçmesi için destekler, rahatlamanızı sağlayabilir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri