Bu şifalı organik ürünü ev imkanlarınızla da kolayca hazırlayabilir, bir ila bir buçuk ay içinde 4 – 5 litre civarında doğal elma sirkesi yapabilirsiniz. Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Elma sirkesi yüz üzerinde yaklaşık 30 dakika bekletilir. Daha sonra ise bu soğuk su ile durulanır.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Sirkeleşme devam eder ve 6-8 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker. Sirkeleşmenin sona erdiği sirke anasının kendiliğinden dibe batmasıyla anlaşılır.
Süzülen sirkeden elde edilen sirke anası bir sonraki sirke yapımı için kullanılmak üzere saklanır. Peki, sirke anası nasıl muhafaza edilir? Cam bir kavanoza alınarak üzeri sirke ile doldurulur. Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir ortamda nem geçirmeyen karanlık bir yerde muhafaza edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu şifalı organik ürünü ev imkanlarınızla da kolayca hazırlayabilir, bir ila bir buçuk ay içinde 4 – 5 litre civarında doğal elma sirkesi yapabilirsiniz. Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
2 gün arayla kavanozu karıştırın. 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. İşte sirke anası hazır. Artık onu farklı bir kaba alarak sirke yapımlarında kullanabilirsiniz.
Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir. Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir.
Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Ardından oluşacak sirke anasını alın ve elma sirkenizi süzdürün. Afiyetle tüketin.
Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
Eğer doğal fermente sirkenizi normal oda sıcaklığında, elinizin altında tutmak istiyorsanız üzerinde veya içerisinde oluşan ağımsı tabakaları süzerek tüketebilirsiniz. Ancak onu karanlık, ışık almayan bir yerde muhafaza etmekte yarar var.
Not: Sirkenizi oluşurken loş bir yerde muhafaza edin. Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir.
Sirke yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
- Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir. - Sirkeli su kolesterolü de düşürmeye etki eder. - Sirkeli su tok tuttuğu için diyet listelerine de mutlaka eklenmelidir. - Sirkeli suyu düzenli bir şekilde içmek kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
Saçta sirke olan yere bol miktarda vazelin sürülmelidir. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat beklendikten sonra saçlar bit tarağı ile taranmalıdır. Bu sayede saça yapışan sirkeler temizlenmektedir. Sonrasında ise saçlar bir şampuan ile yıkanmalıdır.
Aslında sirkenin hammaddesidir de denilebilir. Jöleye benzer bir yapısı olan sirke anası ilk yapıldığında ince bir tabaka halindeyken zamanla fermente oldukça beslenir ve kalınlaşır. Çok az malzemeyle ve uğraşmadan hazırlayabileceğiniz sirke anasını evde sirke hazırlarken kullanabilirsiniz.
Yetişkin bir saç biti, grimsi renkli, yaklaşık 1 ile 2 mm boyutlarındadır. Bir bit yaklaşık 2 ile 4 hafta yaşar. Yumurtalarına sirke adı verilir.
Sirke anası nasıl yenir? Sirke yapım sürecinde sirke anası sirkenin yüzeyinde bir tabaka oluşturur, bu tabaka ağırlaşınca kavanozun dibine doğru düşer. Sirke süzülür ve sizin elinizde kocaman bir tabaka kalır. Sirke anası tıpkı sirke gibi yenebilir hatta sirkeden daha faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri