İnsanlardan daha hassas duyulara sahip olan kediler, çevrede meydana gelen farklı durumları çok daha hızlı ve iyi algılar. Deprem de sismik titreşimler aracılığı ile ortaya çıkan bir doğal afet olduğu için kedilerin depremi insanlardan daha önce hissedebileceğini söylemek mümkün.
Kedilerde deprem öncesinde yaygın görülen davranış değişiklikleri arasında normalden daha fazla ses çıkarma, hızlı hızlı hareket etme, saklanma ve alışılmışın dışında davranışlar sergileme görülmektedir.
Sülünler, yeryüzündeki en küçük sismik sarsıntıları, trafik nedeniyle meydana gelen sarsıntılardan ayırt edebiliyorlar. KÖPEKLER Araştırmada, Stanford Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı bir deneyde köpeklerin deprem sırasındaki davranışları izlendi.
Kedilerin depremleri hissetmelerinin nedeni, dünyanın manyetik alanına karşı artan hassasiyetleridir. Bu onların küçük titremeleri ve biz insanların gözden kaçırabileceği diğer değişiklikleri yakalamalarını sağlar. İnsanlardan farklı olarak kediler, küçük tektonik kaymaları bile hissedecek kadar hassastır.
*Sakin bir ortamda bulunmasına özen gösteriniz. *Kedi taşıma kutusu veya çantası var ise içerisine koyun ve üzerini battaniye ile örtün. *Kucağınızda kediyi battaniye, örtü veya havlu ile taşımalısınız. *Depremzede bir kediye eliniz ile müdahale etmemelisiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Deprem anında yaşadıkları panik, telaş, tedirginlik kalıcı olabilmekte, sonrasında da bu davranışları devam ettirdikleri görülmektedir. İştah kaybı, aşırı miyavlama, hırçınlık gibi davranışlar görülse de tam tersi bazı kedilerde ise aşırı sakinlik, sahibine aşırı bağımlılık, fazlaca sevilme isteği de görülmektedir.
Deprem beklentisiyle kedilerin endişeli oldukları, korktuklarını, yönünü şaşırdıkları ve uzak yerlere kaçmaya çalıştıkları görülmüştür. Fakat bu teori kedilerin tüm depremleri hissedebilecekleri anlamına gelmezken, erken uyarı sistemi olarak da kullanılamayacakları anlamına gelir.
Kamera kayıtlarına bakıldığında kedilerin huzursuzluğunun başladığı an ile depremin başladığı an arasında tam 10 saniye var. Bu görüntüler, hayvanların depremi saniyeler öncesinden hissettikleri yönünde öne sürülen teorileri destekler nitelikte.
İnsanlardan daha hassas duyulara sahip olan kediler, çevrede meydana gelen farklı durumları çok daha hızlı ve iyi algılar. Deprem de sismik titreşimler aracılığı ile ortaya çıkan bir doğal afet olduğu için kedilerin depremi insanlardan daha önce hissedebileceğini söylemek mümkün.
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor. Depremin merkezindeki sarsıntılar etrafa şok dalgaları olarak yayılırken insanlar genelde ilk dalgaları hissetmezken hayvanların bunları hissetmesi daha mümkün görünüyor.
Araştırmalara göre hayvanlar hassas duyu organları sayesinde deprem gibi yüksek gerilimli frekansları insanlara göre daha önceden hissedebiliyorlar. Hayvanlar insanlardan daha farklı duyu 'eşiklerine' sahipler. Bizlerin duyamadığı aralıktaki sesleri duyabilir, titreşimleri hissedebilirler.
Raporda hayvanlarda gözlemlenen anormal davranışlara da yer verildi. Buna göre bağırma yüzde 27.6, yerinde duramama yüzde 15 ve nedensiz saldırganlık, telaşlanma, ortadan kaybolma, sessizleşme, içine kapanma, hastalanma ve yuvayı terk etme gibi belirtiler de yüzde 21.5 olarak belirlendi.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Uluma, inleme olarak tabir edebileceğimiz sesler kedinizin korktuğunu veya üzüldüğünü gösterebilir. Sürekli olarak uluması sizden yardım istediğinin işaretidir, bu tarz sesleri hafife almadan kedinizi gözlemlemeli neye ihtiyacı olduğunu keşfetmelisiniz.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Boğaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Hilal Şeklinde Kıvrılarak Uyuma
En sık görülen kedi yatış pozisyonlarından biri hilal şeklinde kıvrılarak uyumadır. Vücut ısısını maksimum oranda muhafaza etmeyi mümkün kılan bu yatış, kedinin karın bölgesini korumasını da sağlar.
Bir sokak kedisini bu şekilde uyurken görmeniz mümkün değildir. Çünkü bu dostlarımızın organları karın bölgesindedir. Ve dışarıdaki tehlikelerden korunmak için bu bölgelerini ortaya çıkarmazlar. Kediniz size çok fazla güveniyor ve sizi çok seviyorsa bu şekilde uyur.
Kediniz, sarsıntı anında kendine güvenli bir alan aramak için panik halinde koşacak ve saklanmaya çalışacaktır. Onu yanınıza alıp güvenli bir bölgeye geçmeye çalışın fakat bu sırada onu zorlamamaya dikkat edin, sizin paniğinizi hissedip daha da korkabilir.
Bir köpek, deprem başladığında endişeli huzursuzluk sergileyebilir, titreyebilir veya sakinliğini kaybedebilir. Bazı köpekler titreşimleri algıladığında havlayabilir veya uluyabilir. Ayrıca, panik ve kaçma eğiliminde olanlar da vardır. Bununla birlikte, bazı köpekler depremi hissetse bile nispeten sakin kalabilirler.
Bu doğru değildir. Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Uzmanların hipotezine göre, kedilerin Dünya'nın manyetik alanlarına karşı özel bir duyarlılığı vardır ve daha şiddetli bir depremden hemen önce meydana gelen, insanlar tarafından algılanamayan minimum titremeleri hissedebilirler.
su çekilmesi: 1 ile 5 saat öncesinde deniz kıyılarında çekilmelerin olması, dalgalar: 1 ile 5 saat öncesi kıyılarda gemi geçmiş gibi dalgalar oluşur, düz deniz oluşması: deniz çarşaf gibi düz olur, hava kabarcıklarının oluşması: deniz ya da göllerde zeminden gelen bolca hava kabarcıkları oluşur.
Alacakaranlık ve şafak vakti avlanmak için en uygun zamandır: avları aktiftir ve görme duyuları bu saatlerde her zamankinden daha keskindir. Yavru kediniz de aynı şekilde davranır; bu yüzden muhtemelen sabah erken saatlerde veya güneş batmadan hemen önce çok aktif olduğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri