Uzmanlarca dikkat çekilen tek bir nokta var: Sek elma sirkesi içmek doğru değil. Hem tat hem de sağlık açısından, mide asidini artıran sek sirke yerine sirkeli içecekler tercih edebilirsiniz. Günlük az miktarlarda içilen sirkeli su veya sirke içeren içecekler sağlıklı bir bünyeye sahip olmanıza destek veriyor.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Elma sirkesini direk olarak tüketmekten ziyade seyrelterek içmek daha fazla tavsiye edilmektedir. Ancak midesinde herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerin sade olarak tüketmesinde de bir sakınca bulunmamaktadır. Sadece genel olarak içerdiği yüksek asit sebebi ile sade olarak içilmesi önerilmemektedir.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Elma sirkesi; yemek pişirmede, fırınlama tekniğinde, salata soslarında ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Elma sirkesinin içeriğinde çok fazla asit bulunduğu için doğrudan içilmesi tavsiye edilmez. Zira çok fazla sirke içilmesi diş minesini aşındırmak gibi bazı sorunlara neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Birçok faydası olan Elma Sirkesinin Zararları vardır. İçinde sitrik asit vardır ve seyreltilmeden kullanılırsa yemek borusuna zarar verme ihtimali vardır. Hücrelere de zarar verme ihtimali olan asit vücutta ki potasyumun azalmasına sebep olabilir. Potasyum düzeyi düşerse kemiklerimiz olumsuz yönde etkilenir.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.
Uzmanlarca dikkat çekilen tek bir nokta var: Sek elma sirkesi içmek doğru değil. Hem tat hem de sağlık açısından, mide asidini artıran sek sirke yerine sirkeli içecekler tercih edebilirsiniz. Günlük az miktarlarda içilen sirkeli su veya sirke içeren içecekler sağlıklı bir bünyeye sahip olmanıza destek veriyor.
Ancak elma sirkesini bilinçsizce ve her gün kullanırsanız işler istediğiniz gibi gitmeyebilir. Elma sirkesi bilinçsizce kullanıldığında sağlığa zararlı hale gelebilir. Elma sirkesi doğal olarak asidik bir sıvıdır. Bu nedenle, çok fazla içerseniz mide ağrısına ve sindirim bozukluğuna neden olabilir.
Birçok araştırma, elma sirkesinin aşırı şekilde tüketilmesinin boğaz tahrişine yol açabileceği sonucunu ortaya koyuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bunun da nedeni asetik asit. Suda seyrelterek kullanırsanız boğazınız ve yemek borunuz zarar görmeyebilir.
Göbek yağlanmasından kurtulup kilo vermek isteyenlerin mutlaka yapması gerektikleri şeylerden biri de her yemekten önce bir su bardağa suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırması ve bu karışımı içmesidir. Düzenli tüketildiğinde sonuç gösterir.
Ayrıca cildinizi yumuşatır ve pH seviyelerinin yeniden dengelenmesini teşvik eder. Elma sirkesi de gençleştirici özelliklere sahiptir ve düzenli olarak uygulandığında, cildinizi toksinlerden ve ölü hücrelerden temizler.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Elma sirkesi, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasıyla vücuttaki hücrelere daha çok oksijen alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damarları açma özelliği vardır ve bu sayede vücutta bulunan fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.
-Alıç sirkesinin en önemli özelliği, vücudumuzda daha fazla oksijen ve kan dolaşımına yardım etmesidir. Böylelikle damarları genişletir ve oksijen alımını kuvvetlendirir. -Yapılan çalışmalara göre, alıç sirkesinin faydaları arasında yüksek tansiyonu düşürmesi yer alır.
Ayağınızın ağrısından gece uyuyamadığınız zamanlar olmuştur. İşte bu tip durumlarda çare yine elma sirkesi. İki yemek kaşığı sirkeyi bir bardak suyun içine koyup gece uyumadan önce için, emin olun daha rahat bir uyku çekeceksiniz.
Sirkenin içinde bulunan asetik asit, yağ depolanmasını azaltır, iştahı bastırır, sindirimi yavaşlatır, yağ yakımını artırır ve açlık hormonlarının salınımını geciktirir. Bu nedenle uykudayken yağ yakımının devam etmesi için yatmadan önce elma sirkesi içebilirsiniz. Ayrıca daha rahat uyumanıza da destek olacaktır.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri