Karışımın ışık almayan bir yerde bekletilmesi de mayalanma süreci için gereklidir. 6. Karışımda su ve elma oranının dengede olması gerekir, elmaların üzerini geçecek kadar su konulması yeterlidir.
Sirkeli Su Tarifi
Bu tarif 1 bardak su, 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal ile hazırlanır.
Elma sirkesi yaparken kabukları soymamalısınız.
Eğer ilk kez elma sirkesi yapıyorsanız 1 çay bardağı organik elma sirkesine ihtiyacınız olacak. Sirkeye ilave edeceğiniz suyun temiz içme suyu olması önemlidir. Sirke yapımında malzemeleri karıştırmak için tahta kaşık kullanmalısınız.
Elma sirkesi kurarken sadece bir kaşık bal ekleyin, başka hicbir sey koymayin, mükemmel oluyor. 6 ay süzmeden bekletin.
İlgili 32 soru bulundu
Cam kavanozun ağzı ince bir tülbent ile kapatılır ve 20 gün kuru, ışık geçirmeyen, karanlık ve serin bir ortamda bekletilir. 2 gün ara ile malzemeler karıştırılır. Bu 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Bu tabaka sirkenin mayası olan sirke anasıdır.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Elma sirkesi yapmak için sterilize edilmiş bir cam kavanoza 4-5 doğranmış elma eklenir ve üzeri suyla örtülür. Kavanozun kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ve karanlık bir ortamda 3-4 hafta kadar bekletilir. Süzüldükten sonra tüketilebilir.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir. Eskiden toprak kaplarda karışımın her yerden hava alması sağlanarak yapılırmış, ama günümüz ev koşullarında cam kavanoz en iyi seçenek olacaktır. 3. Çeşme suyu değil, içme suyu kullanın.
Saf elma sirkesi içmenin mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemine zarar verme riski bulunur. Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Bu sebeple sirkeli su içmek daha rahat bir tüketim şekli oluyor. Sirkeli su, bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı kadar sirke eklenerek hazırlandığında ideal bir orana kavuşarak kolaylıkla tüketilebiliyor.
Marketteki sirkelerden kullanılırsa da ek olarak spor yaparsak ta yinede etkisini göreceksiniz. Balın Kürde Etkisi: Bu karışımda balın en önemli faydası iştahı kesme özelliğidir. Bal iştahı keserek zayıflamada yardımcı bir rol oynar. Aynı zamanda kan şekerini de düzenleyici özelliği vardır.
Gelin, bu sorulara yanıt bulalım. Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur.
Ve kesinlikle elmalarda kurtlanma olması daha iyidir . Kurtlanmış kısmı kesip atarak sirke yapabilirsiniz ve sirkenizi kesinlikle mineral tuz ile yani kaya tuzu ile kurun . Sirkeye şeker konulmaz alkollenmeye sebep olur . Gerçek sirke yapmak için doğal kaynak suyu kuyu suyuda olur içerisinde klor olmaması gereklidir .
Bu aşamada sirkenizi ince bir süzgeçten geçirerek süzün. Ekmek içi, birkaç nohut ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz (kaya tuzu) ekleyin. Kavanozun kapağını kapatıp, 40 -60 gün arası dinlendirin.
Sirke bakterileri 5 -10°C aralığında çalışmazlar. Yani sirkenizi buzdolabında muhafaza ederseniz aldığınız gibi korumuş olursunuz.
Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin.
Sirke kurulumundan sonra meyveler tamamen çökünce üçüncü hafta gibi tamamen süzüyorsunuz. Posasını atıyorsunuz. Süzülen sirkeyi kendi kabına posasız şekilde geri koyuyorsunuz. Tülbentle kapatıp ana oluşmasını ve sirke anasının çökmesini bekliyorsunuz.
Sirke çok beklerse, bozulabilir. Bozulmuş sirke, bulanık bir görünüme sahip olur ve kötü bir kokuya sahip olur. Bozulmuş sirke tüketilmemesi gerekir.
İnce tülbent yada sargı bezini kullanıp bidonun ağzını kapatacak şekilde lastikle yada iple bağlayalım. Sirkemizi ışık almayacak yerde oda sıcaklığında bekletelim. İlk hafta 2 defa sirkemizi kaşık yardımıyla karıştırAbiliriz. Yaklaşık iki ayda sirkemiz olacaktır.
20 günden itibaren sirkenizi karıştırmayın. Birkaç hafta sonra sirke kokuları yükselmeye başlar ve elmalar dibe çöker. 40 günün sonunda da elma sirkesi hazır olur.
Sirke üzerindeki her beyazlık küf değildir. Sirke anasının oluşumu öncesinde kef isimli beyaz tabaka oluşabilir. Sirke oluşumu süreci içerisinde Küf bulaşmadan önceki oluşan Sirke kefi dediğimiz bakteri, mantarları besler ve sirke hastalıkları ortaya çıkar. Kef ölü alkol bakterileridir.
Sirke sineklerinin sirke içerisine girmesi istenmeyen bir durumdur. Sirke yapımında kullandığımız meyvelere sirke sinekleri daha önceden larva bıraktıysa sirke üzerinde bu larvalar canlanabilir. Kavanozunuzun ağzı hava alacak şekilde mendil veya tülbent gibi malzemelerle sirke oluşana kadar sürekli kapalı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri