Hepimizin bildiği bir atasözü “Elmayı soy da ye, armudu say da ye.” Elmanın kabuğu soyularak, armudun ise aşırıya kaçılmadan tüketilmesini öneriyor.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
En faydalı meyveler arasında yer elma içerdiği lif oranı sayesinde bağırsak tembelliği yaşayan birçok kişiye şifa sunuyor. 100 gram elmada yaklaşık yüzde 85 su olduğu için diyetisyenler tarafından çok önerilmektedir. Uzmanların son yaptığı açıklamalara göre de elma kabuğunun sindirime yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Sindirim ve mide sağlığının düzenlenmesi, elma kabuğu tüketiminin en iyi yanlarından biridir. Elma kabuğundaki pektin, sindirim fonksiyonunu destekler. Bu sayede elma kabuğu yemek gastrit ile mücadeleye yardımcı olurken aynı zamanda karın ağrısı, gaz, ishal ve şişkinliği önlemeye de yardımcı olur.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Elma, armut, kiraz, erik, kivi gibi diğer meyvelerin sindirimi 40 dakika zaman alır. Marul, salatalık, biber, domates ve turp gibi çiğ su içeriği yüksek salata sebzeleri 30 dakika içinde sindirilir.
Elma kabuğu, meyvenin içinde bulunan bazı bileşenlerin bir kısmını içerebilir ve bu bileşenler insan sağlığı için faydalı olabilir. Örneğin, elma kabuğu içerisinde bulunan pektin adlı bir bileşen vücudun sindirim sistemini düzenler ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir.
İster taze taze öylece yiyor olun ister yemeklerde pişirerek kullanın, fark etmez, her sebze ve meyvenin kabuğu öylece hemen soyulup atılmaz, atılmamalı.
Elmanın kabuğu soyulmadan da işlem yapılabilir fakat kabuklar soyularak yapılacaksa kabukları israf etmekten kaçınarak onları da elma ile beraber kurutabilirsiniz.
Elma, içerdiği C vitamini sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini önlüyor. C vitamini en yoğun olarak kabuğun hemen altında bulunduğundan iyice yıkanmak şartıyla kabuğuyla tüketilmesi faydalı.
Elma tüketimi, tansiyonun dengelenmesine ve dolayısıyla çeşitli kalp rahatsızlıklarından korunmaya yardımcı olur. Günde 1 adet elma tüketmek; bağırsakta oluşan çeşitli parazit ya da bakterilerin atılmasına önemli ölçüde yardımcı olur, elma sayesinde daha rahat çalışan bir sindirim sistemine sahip olursunuz.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
YEŞİL ELMA DAHA SAĞLIKLI
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Kalp ve damar hastalıklarından korunmanıza yardım eder. Diyet için mükemmel bir seçenektir. Kanserden, kolesterole kadar birçok hastalığın riskini azaltmada önemli rol üstlenir. Kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır, yumuşatır, kabızlığı önler.
Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlığı önlemektedir. Elmalar diyetinizde lif içeriğini arttırmanın ve kabızlığı hafifletmenin kolay yollarından biridir.
Biliyorsunuz sindirim ağızda başlıyor. İyice çiğnenmesi gereken yemekler midede sindirildikten sonra ince bağırsağa gidiyor. Buradan da kana karışıyor. Yiyeceklerin dışarı atılıma süresi ise yaklaşık 33 saat.
Sindirim: Vücuda giren herhangi bir besinin tam olarak sindirilmesi 24 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe sindirim süresi de artıyor. 600 kalorilik bir kızartma yemeğinin sadece mideden ince bağırsağa geçme süresi iki ila üç saat sürüyor. Kalan 20 saatte ise kalın bağırsakta işleniyor.
Yiyeceklerin mideden ince bağırsağa ve ardından kalın bağırsağa geçmesi genellikle 6 ila 8 saat sürer. Kısmen sindirilmiş gıda kolona güvenli bir şekilde girdiğinde, orada bir günden fazla kalabilir ve daha fazla parçalanabilir.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
Elma kabuğunda bulunan pektin isimdeki bileşeni hazmetmek zordur, özellikle akşam saatlerinde çok daha zordur. Mide asitini artırır ve bu da rahatsızlığa yol açar. Halbuki sabah yenen elma yine kabuğundaki pektin sayesinde bağırsakları çalıştırır ve kanser riskini azaltır.
Düşük yağ içeriği bulunan yeşil elmanın, kan akışını koruma konusunda faydaları bulunuyor. Bu durumda kalp rahatsızlıklarının giderilmesi, felç sorunlarının yaşanmaması için yeşil elma tüketilebilir. K vitamini içeriği zengin olan yeşil elma, kanın pıhtılaşmasını yardımcı olur.
Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur. Kırmızı ve yeşil elma tokluk hissi verdiği için ara öğünlerde de sıklıkla tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri