Elmas ve pırlanta, iki farklı değerli taş olarak gözükse de aslında ikisi arasında bir fark yoktur. Pırlantanın işlenmemiş haline elmas denir. Kesim şekilleri belirlendikten sonra ise pırlanta adını alır.
Her ikisinin de hammaddesi aynıdır. Tek farkları pırlantanın kesim işlemi ile işlenmiş olmasıdır. Bir çok kişinin elmas yüzük diye bahsettiği değerli mücevherler aslında pırlanta yüzük adı olarak söylenmesinde bir sakınca yoktur.
Elmasın ışıltılı gösterişini ortaya çıkaran en iyi kesim biçimi pırlanta olduğu için zamanla elmastan öne çıkmıştır. Manevi ve maddi olarak pırlanta daha değerli olarak kabul edilir. Kısaca açıklamak gerekirse elmas pırlantanın işlenmemiş ham hali pırlanta ise sadece kesimin ismidir.
Ancak elmas ile pırlanta, hammadde olarak aynıdır. Elmas, pırlantanın doğada bulunan ham halidir, madenin ismidir. Pırlanta ise elmasın zaman içerisinde oldukça popüler hale gelen kesim şekline verilen addır. Çoğu yabancı kaynakta pırlanta sözcüğü “brilliant cut diamond” yani “pırlanta kesim elmas” tanımını karşılar.
Ayrıca, elmasın yüksek ışık kırılması indeksi sayesinde, daha parlak bir ışıltıya sahiptir. Pırlanta ise, elmasa göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir ve çizilme riski daha yüksektir. Ancak, pırlanta da yüksek ışık kırılma indeksi sayesinde, elmas kadar parlaktır ve ayrıca rengi de çok güzel görünür.
İlgili 35 soru bulundu
Pırlanta mücevherler, bazı kozmetik ve temizlik ürünlerine yoğun bir şekilde maruz kalmaları durumunda sararabilir. Ayrıca kimyasal bileşenler ve bazı durumlarda vücudun salgıladığı kimyasallar, pırlanta mücevherlerin kararmasına neden olarak, pırlantanın muhteşem ışıltısını kusursuzlukla yansıtmasını engelleyebilir.
Elmas ve pırlanta iki farklı taş değil, dünyanın en değerli ve en sert madeni elmasın (İngilizce'de diamond) farklı kesim türlerine verilen isimdir. Pırlanta, 1919'da Marcel Tolkowsky tarafından yaratılan bir kesim türüdür.
Elmas suya karşı oldukça dayanıklıdır. Suya temas etmesi halinde paslanma ve solma yapmayan pırlanta yüzükler, yağ gibi maddelere karşı oldukça dirençsizdir. Yağ gibi maddeler pırlanta yüzüklerin üzerine kolayca yapışır.
Bununla birlikte pırlanta, satın alındığından itibaren fiyatta değer kaybına uğrar. Ayrıca pırlantanın kullanımdan kaynaklı ne kadar yıprandığı da pırlanta satarken değerinin düşmesine sebep olmaktadır.
Siyah pırlantaların rengi, oluşum süreci sırasında pırlantanın içine dahil edilen grafit veya diğer minerallerden kaynaklanır.
Pırlanta gibi kıymetli taşlar ve kıymetli mücevherler kaliteli olduğu sürece değer kazanmaya devam eder. Şayet pırlanta taşı kalite bakımından yetersizse, taşların kusurları, berraklığı ve rengi bozuk ise bu noktada pırlanta yüzük değer kaybedecektir.
Yüzün üzerindeki taşın berraklığı arttıkça kalitesi ve fiyatı da artmaktadır. Bulanık görünümlü bir pırlanta taş kalite olarak düşük ve fiyat olarak en uygun gruptur. Pırlanta yüzük alırken kalite belirlemede kullanılan bir başka yöntem ise renktir. Pırlanta taşın rengi ne kadar açıksa o kadar değerli ve kalitelidir.
Diğer bir konu da yüzüğün altın ayarı ve ağırlığıdır. Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır.
Parmaklarınızla tuttuğunuz elmasa nefesinizi üfleyerek buharlaşmasını sağlayın. Üflediğiniz nefesinizle elmas üzerinde puslu bir görüntü elde edeceksiniz. Elmasınızın üzerindeki pus hızlıca yok olursa, elmasınız gerçektir. Bu sürecin uzaması elmasınızın sahte olduğunu gösterecektir.
Eskidikçe değeri artan bu yüzük modellerinin bakımına da dikkat etmek gerekmektedir. Su ile temas eden pırlanta yüzük modellerinde yıpranma ya da bozulmalar meydana gelmez. Ancak özellikle kimyasallarla temas giren yüzüklerde ışıltıda azalmalar meydana gelebilir.
Pırlantanın sivri ucuyla kağıda bakılır. Taşın içinde dairesel bir yansıma görülürse pırlanta sahtedir. Taştaki noktayı veya yansımayı göremezseniz, o zaman elmas gerçektir. Gerçek bir pırlantanın güçlü kırılma nitelikleri olduğu için, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru uzayacaktır.
Ancak, her zaman biraz para kaybedersiniz. Pırlanta mücevheri satarken elde etmeyi bekleyeceğiniz oran aldığınız firmalara göre %50 ile %60 arasında fiyatlar değişebilmektedir.
Baget Pırlanta Yüzükler Pahalı mıdır? Baget pırlantalar genellikle diğer pırlanta kesimlerinden daha ucuzdur çünkü daha az kesim gerekir. Büyük olasılıkla maliyetleri, örneğin yuvarlak bir pırlanta veya zümrüt kesim bir pırlantaya göre karat başına daha ucuzdur.
Pırlantaların değerini 4C olarak adlandırılan, kesim, berraklık renk ve karat ağırlığı belirler. Eğer satın alınan pırlanta, bu kriterler arasında düşük değerlere sahipse değeri de zamanla düşer.
Elmas yüzük modelleri birçok farklı tasarımda ve dizaynda üretilmektedir. Genellikle elmas mücevherlerin yalnızca özel günlerde kullanılabileceğine dair yaygın bir inanış vardır. Ancak elmaslar farklı tasarımlar ile günlük kullanım için de oldukça uygundur.
Öncelikle ılık suda beklettiğiniz elmas yüzük, sonrasında kimyasal içermeyen sıvı sabun ile ovulur ve son olarak yumuşak bir diş fırçasıyla temizlenir. Daha sonra ise durulanır ve tüy bırakmayan bir bez ile kurulanır.
Özellikle elmasların kurşun kalemle çizmek, anlamanın en kolay yoludur. Pırlanta ve elmas gibi çok değerli taşlar herhangi bir şekilde kalemle çizilemez. Eğer elmas taşı olduğu düşünülen taş kalemle çizilebiliyorsa, gerçek olmadığını gösterir. Kalemle çizilmeyen taşlar, gerçek elmas olarak kabul edilebilir.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Elmas ve pırlanta, iki farklı değerli taş olarak gözükse de aslında ikisi arasında bir fark yoktur. Pırlantanın işlenmemiş haline elmas denir. Kesim şekilleri belirlendikten sonra ise pırlanta adını alır.
1 KARAT PIRLANTA KAÇ TL? 1 Karat pırlanta, serbest piyasa ve işçilik maliyetleri farklılık gösterebildiğinden 2 bin liradan başlayarak 100 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri