if - elif İfadesi Birden fazla koşul varsa if - elif kodu kullanılır. Bir çok programlama dilinde (else if - değilse eğer) şeklinde kullanılır.
Eğer if koşulunun gerçekleşmediği durumda başka bir durumun gerçekleşmesini istiyorsak bunu else terimi ile gerçekleştirebiliriz. Bu örnekte 3 sayısının tek mi çift sayı olduğunu kontrol ediyoruz. Eğer sayımız çift ise if durumu, değilse else durumu çalışacaktır.
Bir durumun sağlanması birden fazla koşula bağlıysa elif deyimi kullanılır.
IF bir kod bölümünün belirli bir koşula bağlı olarak çalışmasını sağlar; ELSE ise koşul sağlanmadığında çalışacak kısımdır. if($a >= $b){ // Koşul true ise çalışacak kısım. } else{ // Koşul true değil ise çalışacak kısım. } Koşula bağlı çalışacak kod parçasında tek komut çalışacaksa süslü parantez kullanmanız gerekmez.
Python içerisinde “if” kelime anlamı olarak eğer anlamına gelir ve koşul olarak sunulan kavramın sonucu boolean veri türünde true bir değer döndürürse yapı içerisine girerek içerisindeki kod bloklarını çalıştırır.
İlgili 35 soru bulundu
Programımızda belirtilen bir koşul doğruysa yürütülecek bir kod bloğu belirtmek için if kullanılır. Aynı koşul yanlışsa yürütülecek bir kod bloğu belirtmek için else deyimi kullanılır. İlk koşul yanlışsa, test edilecek yeni bir koşul belirtmek için eğer if else deyimi kullanılır.
else Deyimi
Önceden belirttiğimiz tüm koşullar gerçekleşmediyse, Python'un ne yapması gerektiğini bu ifadeyi yazarak belirtiriz. Bu ifadeden sonra bir koşul yazılmaz.
If else yapısı içerisinde koşulun sağlandığı kodlar if içerisinde yer alırken, koşulun sağlanmadığı kodlar ise else içerisinde yer alır. Eğer ilk koşul yanlışsa başka bir koşul belirtmek amacıyla else if kullanılır.
else İngilizce'de 'Aksi halde' manasına gelmektedir. Programlamada belirli bir şart oluştuğunda bir kod bloğu çalıştırmak istiyorsak if kullanırız. Eğer şart oluşmadığında farklı bir kod bloğu çalıştırmak istiyorsak else kullanırız.
else if “DEĞİLSE EĞER” ifadesinin karşılığıdır.
Örneğin aşağıdaki kodu tek bir koşul cümlesiyle yazabilirsiniz: if 0 < x: if x < 10: print "x pozitif ve tek basamaklıdır." print cümlesi sadece iki koşulu da geçersek çalışır, bu yüzden bu örnekte and işlecini kullanabiliriz: if 0 < x and x < 10: print "x pozitif ve tek basamaklıdır."
İlk doğru ifadenin bulunduğu if veya else-if satırı ile karşılaştığında ilgili işlem satırını çalıştırır. Kalıbın geri kalan tüm satırlarını değerlendirmeye almadan geçer. Eğer if ve else if satırlarında yer alan ifadelerden hiç biri doğru bir sonuç vermezse, else satırında yer alan işlem satırını çalıştırır.
Daha önce de söylediğimiz gibi, if deyimi dışında Python'da koşullu durumları ifade etmek için kullandığımız, elif ve else adlı iki deyim daha vardır.
Else yapısı
Eğer if satırında yer alan ifade sonucu yanlış ise, program if yapısındaki işlem satırını veya satırlarını dikkate almaz, else satırındaki işlem satır veya satırlarının gereğini yerine getirir.
#ifndef "if not defined" anlamındadır. Bir sabitin tanımlanmamış olması halinde ne yapılacağını bildirmeye yarar. #include Başka bir kütükten kaynak program ya da text çağırmak için kullanılır. #if Bir önişlemci sabitinin ya da ifadenin DOĞRU olup olmadığını denetler.
Tek bir if deyimi, programınızın iki seçenekten birini seçmesine olanak sağlar ve tüm dallanma bu kadardır. Öte yandan pratikte daha fazla dallanmaya ihtiyaç duyan uygulamalar yapmanız gerekir. Birinci karardan sonra ikinci, ikinciden sonra üçüncü kararın (dallanmanın) alınması gerekebilir.
If-else deyimi koşullu dallanmayı denetler. içindeki if-branch deyimleri yalnızca sıfır olmayan bir değere (veya true ) değerlendirilirse condition yürütülür. değeri condition sıfırdan farklıysa aşağıdaki deyim yürütülür ve isteğe bağlı else deyimini izleyen deyim atlanır.
if komutu, yanındaki ifade doğru olduğunda (1 sinyalı ürettiğinde), if ile end arasındaki ifadeleri gerçekleştirecektir. Yukarıdaki örnekte, kullanıcı tarafından girilen öğrenci notu 60 ve 60'dan büyük ise 'Ögrenci sinavi gecti' mesajı verecektir. Eğer değil ise hiç bir işlem gerçekleştirmeyecektir.
Uygulamanızı basitleştirmek için "If-Else' yerine command ve handler kullanma. -Test yapmak çok daha kolay hale geliyor. Yeni özellikleri hesaba katmak için mevcut testleri güncellemenize gerek yoktur. Bir command ek işlem gerektiriyorsa, ayrı ayrı test edeceğiniz başka bir handler oluşturursunuz.
İngilizcede “if”, cümleye ''eğer… ise…olur'' şeklinde bir anlam katar. Türkçede bu kalıpta kurulan cümleler koşul cümlesi olarak adlandırılır; İngilizcede ise koşul cümleleri “if” sözcüğü ile kurulduğundan “If Clause” olarak adlandırılır.
If-else yapısı diğer programlama dillerinde olduğu gibi C#'dada, koşullu dallanma ifadesi olarak kullanılmaktadır. Programda alternatifli durumlarla karşılaşıldığında, duruma özgü komutların işletilmesini sağlar. Dallanma işlemlerinde programcıların en çok tercih ettiği yapıdır.
elseif; if komutu ile birlikte birden fazla koşulu kullanmamıza olanak sağlar. Verdiğimiz örnekte $rakam değişkeni 5 ise ekrana “rakam değeri 5”, $rakam değişkeni 10 ise ekrana “rakam değeri 10”, her iki koşulda değilse ekrana “rakam değeri 5 veya 10 değildir” yazmasını istedik.
if koşul ifadesindeki koşul yanlışsa ve yeni koşul ifadesi yazmak istenirse if else koşul ifadesi kullanılır. Örnekte saat 10'dan önce ise günaydın, saat 18'den önce ise iyi günler hiçbiri değilse iyi akşamlar mesajını uyarı mesajı olarak ekrana yazacaktır. Saatin 12 olduğun varsayalım (saat = 12).
if, if-else Yapısı
Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir. if ve else tek bir karşılaştırma deyimi olup else kullanımı isteğe bağlıdır.
Tamsayılar (Integer)
Matematikte gördüğümüz tüm sayılar (negatif,pozitif) aslında Python'da bir veri tipidir. Tamsayılar ise ingilizce olarak Integer olarak geçmektedir. Örnek olarak, -1000,34,2,0 gibi sayılar Python'da birer tamsayı(integer) değerleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri