MR cihazlarına girerken metal eşyalarımızı çıkarmazsak ne olur? MR cihazlarının en önemli parçası içlerinde bulunan ve görüntülemeye yarayan çok güçlü bir mıknatıs olduğundan bütün metalleri çeker ve hatta sizi öldürebilir!..
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
MR çok güçlü bir manyetik alan oluşturduğu için kişinin üzerinde hiçbir metal bulunmamalıdır. Bunlar şunları içerir: Saat. Küpe, bilezik, kolye gibi takılar.
MR cihazı çevresindeki metal, demir içeren nesneleri büyük bir mıknatıs gibi hızla çeker. Bu nedenle inceleme öncesinde hastanın üzerindeki tüm metal eşyaların, kalem, saat, banka kartları, manyetik kartları, çep telefonunun bırakılması, çıkarılması gereklidir.
Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir. Dolayısıyla altını çekmemektedir. Mıknatıs altını çeker mi ya da neden çekmez detayları ile derledik. Mıknatıs etrafında manyetik alan oluşturarak demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri çekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
İlaçlı MR regl dönemindeyken de çekilebilir. Hiçbir sıkıntı olmaz.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Çok fazla bir hazırlık gerektirmez. Ancak çekimden önce hastanın üzerindeki metal cisimlerin çıkarılması gerekmektedir. Bunlar; gözlük, bilezik, küpe, kemer ve metalik düğmesinden dolayı kot pantolon gibi eşyalardır.
İmplant Sonrası MR Çekilmek
İmplant dişi olanlar MR çektirirken herhangi bir sorun yaşamazlar. Keza burada demir ve çelik gibi mıknatıs etkisine yol açabilecek materyaller baz alınmaktadır. Bu tip ürünler MR cihazının içerisinde oluşacak etkiyle mıknatıs etkisine maruz kalabilir.
Genel olarak iç ortopedik cihaz ve protezi olan hastalar güvenle Emar cihazına girebilirler. Fakat demir elementi içeren cihaz ve protez varlığında MR görüntülerinde bozulma ya da bulanıklık olabilir. Dıştan konulan ve Emar uyumlu olmayan metal ortopedik cihaz varlığında kişi Emar cihazına giremez.
Örneğin çoğu dövme içerisinde ağır metaller kullanılmaktadır. Bunların kullanıldığı dövme ile tanı amaçlı MR cihazına giremezsiniz.
MR çekimiyle yüzde yüz sağlam insanlarda her zaman bir anormallik çıkması söz konusu değil. Eğer bu olsaydı o zaman hiç normal MR olmamış olurdu. Her sağlıklı, şikâyeti olmayan insanın MR'ını çekmek, orada mutlaka bir patolojik bulgu çıkacağı anlamına gelmiyor.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
İlk takılan küpelerin en az 1 ay kadar kulaktan hiç çıkarılmadan takılması gerekir. Erken çıkarılan küpeler, kanama ve iltihaplanma gibi problemlere yol açabileceği gibi deliğin hızlı bir şekilde kapanmasına da neden olur.
Küpelerinizi en az 6 hafta takılı bırakın. Şayet kıkırdak küpesi ise 12 hafta kalmalıdır.
Çoğunlukla işlemden önce 6 saat boyunca yemek yememeniz gerekir ancak su içilebilir. Kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
Kalp pili, defibrilatör, serebral anevrizma klipsi veya metal işitme cihazınız varsa bu inceleme YAPILAMAZ. Tüm takılarınızı ve işitme cihazı, metal fermuarlı kot pantalon, piercing ve çıkarılabilir diş malzemesi gibi metal nesneleri çıkarmak zorundasınız.
MR inceleme odalarında yüksek bir manyetik alan bulunur, bu nedenle MR inceleme odasına girildiği andan itibaren kredi kartlarındaki bilgiler silinir, saatler veya cep telefonları bozulur.
İlaçlı emar sonuçlarında kanser bulgusuna rastlanması, raporların analiz süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
MR cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır x ışınları kullanmaz, elektromanyetik ve radyo dalgaları ile görüntüleme yapar. İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
Sadece rimel gibi bir takım kozmetik ürünleri azda olsa metal içerdiğinden bayan hastaların makyaj yapmadan gelmeleri önerilir. Bu cihazlara girerken hastaların çok dikkat etmesi gereken bir diğer hususta asla üzerlerinde hiçbir metal eşya bulunmaması gerektiğidir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri