Özet: Embriyonik kök hücre, embriyoda erken evrede bulunan totipotent kök hücreler olarak tanımlanırlar. Embriyonik kök hücreler, erken embriyonik dönemde inner cell mass (ICM) kısmından elde edilir ve in vitro olarak bütün somatik hücrelere dönüşebilme yeteneği vardır.
Nakiller için kullanılan kök hücrelerin olası 3 kaynağı vardır: Kemik iliği, damarlarda dolaşan kan (periferik kan) ve yenidoğanlardan alınan göbek kordonu kanı. Kök hücre naklinde kullanılan ilk kaynak kemik iliği iken, günümüzde periferik kan daha fazla kullanılır.
Embriyonik kök hücreler, sınırsız genişleme ve pluripotensi yeteneklerinin birleşimlerinden dolayı, teorik olarak yenileyici tıp ve hastalık sonrası doku onarımı için olası kaynaklardır. Henüz farklılaşmamış olan bu hücreler sınırsız bölünebilme ve kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahiptir.
Avrupa Adalet Divanı, bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere insan embriyolarından elde edilen kök hücrelere patent verilmesini yasakladı. Kararın insanlık onurunun korunması amacıyla alındığı belirtildi.
Kök hücre; embriyonik dokulardan, yağ dokusu ve kemik iliği gibi yetişkin dokulardan da elde edilebilir. Yağ dokuları, yağ dokusu kök hücrelerinin, özellikle kemik iliğine kıyasla bol miktarda kök hücre toplanması, izolasyonu ve çoğaltılmasında avantaja sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Kök hücreden zengin olduğu bilinen ve sıklıkla kök hücre kaynağı olarak kullanılan bölgeler genellikle göbek yağı ve kemik iliğidir.
Vücudumuzda birçok bölgede bulunurlar kanımızda bir miktar kemik iliği kaynaklı kök hücre, Büyük kemiklerimizin içerisinde kemik iliği kaynaklı kök hücre ve en zengin kök hücre kaynağı olarak da yağ dokusu kaynaklı kök hücre göbek bölgemizde yoğun olarak bulunur.
riyonik kök hücreler, embriyonun blastosist aşamasında elde edilen, pek çok hüc- re ve dokuya farklılaşma özelliğine sahip pluripotent hücrelerdir. 4-6 günlük bir blastosistin iç hücre kitlesinde bulunan bu bu hücreler, “embriyonik kök hücresi” olarak adlandırılırlar.
Özet: Embriyonik kök hücre, embriyoda erken evrede bulunan totipotent kök hücreler olarak tanımlanırlar. Embriyonik kök hücreler, erken embriyonik dönemde inner cell mass (ICM) kısmından elde edilir ve in vitro olarak bütün somatik hücrelere dönüşebilme yeteneği vardır.
Yetişkinin kendi bünyesinden alınan kök hücrelerle yapılan çalışmaların bir sakıncası yok. Fakat embriyoların ve ceninlerin öldürülerek bunlardan kök hücre elde edilmesi dinen katildir. Çünkü tedavi dahi olsa ne maksatla olursa olsun rahimdeki bir ceninin alınması, öldürülmesi dinen caiz değildir.
Embriyonik Kök Hücrelerin Önemi
Embriyonik kök hücreler canlı organizmada bulunan her çeşit hücre ve dokuya dönüşebilme yeteneği ve sınırsız bölünebilme yeteneği sebebiyle, doku mühendisliği ve rejeneratif (yenileyici) tıp alanında önemle üzerinde durulan bir kök hücre çeşididir.
Embriyonik gelişim veya embriyogenez, eşeyli üreyen canlılarda görülen ve canlının, döllenme ile doğumu ya da yumurta veya kozadan çıkmasına kadar geçen süredeki gelişimidir.
Embriyonik kök hücreleri pluripotent tipte hücreler olduklarından dolayı tüm vücut hücrelerine dönüşebilir.Yetişkin kök hücreler ise doğal ortamlarda başlangıçta elde edildikleri dokulara ya da organlara dönüşebilirler.
Şimdiki bilgimizle, kök hücre kaynağı olarak kemik iliğinin, periferik kana oranla biraz daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Elbette, gelecekte bunun tam olarak belirlenmesi gerekiyor.” Son birkaç yıldır özellikle kordon kanı kök hücreleri üzerine yoğunlaşan ve bu konuda kapsamlı araştırmalar yapan Dr.
Kök hücre kaynakları embriyo, amniyon sıvısı, fetüs, kordon kanı, göbek kordonu, kemik iliği ve tüm bunların yanında vücuttaki yağ, kıkırdak doku, deri diğer gibi tüm dokular olarak sayılabilir. Tedavi amaçlı olarak aktif şekilde kullanılan kaynaklar kordon kanı, kemik iliği, yağ doku, kıkırdak doku ve deri dokusudur.
Kök hücreler vücudumuzda pek çok doku ve organda bulunur. Kemik iliği, Sinir sistemi, Beyin, Sindirim sistemi, Kalp, Akciğer, Cilt, Yağ dokusu ve özellikle Bebek Kordon Kanı ve Göbek Kordonu kök hücre odakları barındırırlar.
Somatik Hücre Çekirdek Transferi - SHÇT ile elde edilen 5-7 günlük embriyoların blastosist evresinde fötal dokuyu oluşturacak olan iç hücre kütlesi izole edilerek laboratuar şartlarında uygun büyüme faktörleri eşliğinde çoğaltılarak pluripotent embriyonik kök hücre hatları elde edilmektedir.
Embriyonik Kök (EK) Hücre
Kendini yenileyebilme ve pluripotent özelliğe sahip olan ilk insan embriyonik kök hücresi Thomson ve ark. (4) tarafından 1998 yılında elde edilmiştir.
Kök hücre, kendi kendini sürekli yenileme özelliği olan ve uygun ortam sağlandığında istenilen doku ve organı oluşturacak hücreye dönüşebilen hücredir. Rahme tutunma aşamasındaki embriyolardan elde edilen insan embriyonik kök hücreleri (iEK) bu özellikleri taşıyan en erken dönem kök hücreleridir.
Erişkin kök hücrelerine göre embriyonel kök hücreler; daha hızlı çoğalma gücündedir.
1-Totipotent Kök Hücre: Embriyonik ve plasenta gibi embriyonik olmayan hücrelere dönüşebilen kök hücrelerdir. Fertilize yumurta buna bir örnektir.
Kişiden alınan küçük bir parça dokunun laboratuvarda 3 seanslık çoğaltımı ile her seans ortalama 30 milyonluk, toplamda 90-100 milyonluk hücre çoğaltımıyla uygulanır. 3 seanslık kök hücre tedavisi için fiyatımız 65.000 tl yerine kampanyada 61.000 TL'dir.
Çevre kanından kök hücrelerin toplanabilmesi için öncelikle kemik iliği içindeki kök hücrelerin çevre kanına çıkması gerekmektedir. Bunun için G-CSF isimli bir ilaçuygulanır. G-CSF hastanede veya ayaktan uygulanabilir. İlaç başlandıktan 4 gün sonra kan sayımı ve kök hücre sayısı tayini yapılır.
Kök hücreler özel bir seçilim yapılmaksızın kemik iliği santrifüjü ile elde edilebileceği gibi kültürde üretilmek üzere seçilip miktar olarak arttırılabilir de.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri