Belirli bir amacın gerçekleştirilmesi doğrultusunda insan gücünün bilinçli bir şekilde ortaya koyduğu zihinsel (fikri) ya da bedeni (kol gücüne dayalı) gayretlerin tümünü ifade etmektedir.
Emek; mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır. Kavram, kol emekçilerinin verdiği hizmetlerin yanı sıra, başka birçok hizmet türünü de kapsar.
Bir malın değeri emek miktarı ile belirlenir ve emek gücü ise sadece bir malın üretimi için harcanan zaman olmayıp zihinsel, fiziksel, entelektüel yeteneklerin bütününü de ifade etmektedir. Marx'in teorisinde emek, üretilen malların değerini belirlemektedir. Çünkü üretim sürecinde en temel üretim faktörü emektir.
Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır. Çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca "ücret" denir. İnsanın fiziki gücü veya zihinsel yeteneği ile yapılan işlere göre emeğin üretkenliği değişiklik gösterir.
Kısaca, klasik liberal tezlere göre bir üretim maliyetinin o üretim için harcanan emeğe eşit olduğunu ifade eder. Bu teorinin içeriğini oluştururken emek homojen bir değer olarak kabul edilmiş, yani her işçinin ortaya koyduğu emeğin aynı nitelik ve niceliğe sahip olduğu farzedilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Ricardo'ya göre bir malın, birbaşka deyişle metanın, değerini, o metanın üretiminde kullanılan emek miktarı belirler. Ricardo'nun bu teorisi iktisat literatüründe Emek değer teorisi olarak adlandırılır ve Karl Marx'ın artı değer kavramının da özünü oluşturur.
Smith'e göre bir nesne, insan emeğinin bir ürünü ise, 'değerli'dir. Değeri belirleyen, söz konusu nesnenin üretiminde harcanan 'dolaylı emek' (üretim araçlarını 'üreten' emek) ile 'doğrudan emek'in (üretim araçlarını 'kullanan' emek) toplamıdır (1776/2006: 32).
Emek (işgücü): Mallar ve hizmetleri üretmek için kullanılan insanların tüm fiziki ve zihinsel faaliyet ve çabalarıdır.
Emek arzı, emek piyasasında arz edilen (sunulan) emek miktarıdır. Bir başka ifadeyle emek arzını emek piyasası içerisinde çeşitli ücret düzeylerinde, emekçilerin çalışmayı kabul ettikleri süre veya miktar olarak da tanımlamak mümkündür.
Eski metinlerde ''emgek'' şeklinde geçen bu sözcük, zahmet ve sıkıntı anlamında da kullanılmıştır. Emek çekmek, zahmet ve sıkıntı çekmek anlamına gelir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim de günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin, emek vermek deyimi, bir şeyin gerçekleşmesi için uğraşmak demektir.
Smith'e göre bir nesne, insan emeğinin bir ürünü ise, değerlidir. Değeri belirleyen, söz konusu nesnenin üretiminde harcanan 'dolaylı emek' ile 'doğrudan emek'in toplamıdır. Smith'e göre, bir nesneyi diğerinden üstün kılan şey, üretim sürecinde daha fazla emek harcanmış olmasıdır.
Marx ise kapitalizmin teorisyenidir. piyasası altında faaliyet gösteren kapitalistler, üretimi doğrudan kâr elde etmek için örgütlediklerinde, bir başka deyişle üretimin amacı genelleşmiş meta üretimi biçimine dönüştüğünde, toplumsal üretim biçimi, kapitalist üretim biçimine dönüşmektedir.
Marx, Yeni Çağda ortaya çıkan kapitalist sistemle birlikte, kapitalist sınıf ve proletarya sınıfı arasında üretim güçleri ve üretim ilişkileri dolayısıyla yaşanan çatışmaların sınıfsız toplum biçimi olarak sosyalizmi doğuracağını düşünür.
1. (Çocuk için) Ellerini de ayak gibi kullanarak eller ve dizler üzerinde yürümeye çalışmak: Emekle süt çocuğu / Hayâtı yerde sürü (Orhan S. Orhon). 2. mec. İlerlemek için çabalamak, yeni yeni gelişmek.
Altını çizmek gerekirse, iş ile emek arasındaki fark tam olarak ücret kısmında yatıyor: Emek, yaşamımızı ve kendimizi dönüştürdüğümüz insani faaliyetler olarak tanımlanabilirken iş, emekten farklı bir kavram ve kapitalizmin işleyişinde sessiz bir zor mekanizmasına denk düşüyor; çünkü insanların emek gücünü satma ...
Anlamı: Özene bezene yapmak, gayret göstermek.
Emek piyasası ise pozitif ve negatif dinamikler olmak üzere iki faktörden meydana gelmektedir. Pozitif dinamikleri istihdam oranı ve işe bağlı kazanç değişkenleri, negatif dinamikleri ise emek piyasasına olan güvensizlik ve işsizlik oranı değişkenleri oluşturmaktadır.
İşçi yanılma modelinde emek arzının beklenen reel ücretin bir fonksiyonu olması, emek arzının aslında gerçekleşen reel ücret ile işçilerin fiyat düzeyi konusunda yanılmalarının çarpımına bağlı olması anlamına gelir: W/Pe=W/P*P/Pe .
(Labour demand) Belirli bir dönemde emek talebini belirleyen diğer faktörler veri iken değişik ücret düzeylerinde, firmaların çalıştırmak istedikleri emek süresi veya miktarıdır.
Emek-yoğun üretim (Labor intensive production): Üretim maliyeti göz önüne alındığında, işgücünün sermayeden daha önemli bir kalem olduğu üretimlere emek-yoğun üretim adı verilmektedir.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Emek gücü, bu bağlamda, işçinin pazarda kapitalist işletmeci ile karşılaşması ve belirli bir ücret karşılığında alınıp satılan bir meta olmasıyla tanımlanır.
Üçüncüsü, üretken emek, sermaye için istihdam edilen emek gücünün faaliyetiyle tanımlanır. Gelirle değişilen emekten farklı olarak, sermaye ile değişilen emektir.
Emek yoğun işletmeler, işgücü üretim faktörleri içerisinde önemli bir paya sahiptir. Genellikle mekanizasyona dayalı üretim teknikleri kullanırlar. Bu işletmelerin en belirgin özelliği, toplam üretim maliyetinin büyük bir bölümünü işçilik giderlerinin oluşturmasıdır.
Artı-değer üretimiyle sonuçlanmayan, yani yeni sermaye üretmeyen tüm emek üretken olmayan emektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri