Reflünün en sık görülen belirtisi mide ekşimesidir. Bunun yanı sıra reflüde asitli mide içeriği boğazdaki ses tellerinde hasar oluşturabilir. Oluşan hasar sonucu kişide ses kısılması, boğazda aşırı mukus üretimi gibi semptomlar oluşabilir.
Reflüden dolayı ses kısıklığı olur mu? Evet özellikle yemek borusu üst kapakçığının gevşemesiyle asit içerik ses tellerine kadar ulaşarak ödeme ve kızarıklığa yol açar.
Reflü Mide asidinin yemek borusundan yukarı doğru çıkmasına Reflü deniliyor. Genellikle reflüsü olan hastaların göğüs ve boğaz bölgesinde yanma ile acıma şeklinde şikayetleri oluyor. Böyle durumlarda asidin yukarı çıkıp ses tellerinde hasar oluşturmasına bağlı olarak ses kısıklığı gelişebiliyor.
Ihlamur, zencefil, papatya ve yasemin çayları hem ses tellerinin nemlenmesine hem de sindirime yardımcı olurken çok fazla yeşil çay tüketimi ses tellerinde kuruluğa ve ayrıca reflüye yol açabilir. Günümüzde her ne kadar zor olsa da olabildiğince organik yiyecekler ve ev yemekleri tercih etmeliyiz.
Ani Ses Kısıklığı Neden Olur? Ani ses kısıklığı, ses tellerinin tahriş olması veya iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. ses tellerine zarar verebilecek şiddetli öksürük, sesin aşırı kullanımı, mide asidi reflüsü veya enfeksiyonlar bu duruma yol açabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ses kısıklığı birçok nedene bağlı
Bunların yanı sıra nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına yol açabilir.
Strese “dur” diyememek: Çağımızın önemli bir problemi olan stres de ses kısıklığına neden olan bir başka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Laringofarengeal reflü (LFR), yaygın olarak bilinen adıyla "boğaz reflüsü" veya "ses telleri reflüsü," mide içeriğinin yemek borusundan (özofagus) yukarı doğru çıkarak gırtlak ve ses tellerine zarar verdiği bir tür gastroözofageal reflü hastalığıdır.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, uzun süre tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek sonrasında ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık, yutma güçlüğü, bulantı ve sabahları ses kısıklığı reflünün belirtilerindendir.
Reflü, astım belirtilerini artırabilir ayrıca hırıltıya neden olabilir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Çok basit ama su içmek reflünün etkilerini azaltıyor, hatta bazı kişileri iyileştiriyor. Hasan Taşçı, "Biz bol su içersek yanmanın etkilerinden yemek borumuzu kurtarabiliriz. " dedi.
Boğaz reflüsü, midede üretilen asidin yemek borusundan yukarı çıkarak boğaza ulaşması durumudur. Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir.
Reflü Öksürüğü Nedir? Reflü öksürüğü Gastroözefajial reflünün neden olduğu öksürüktür ve üst ve alt solunum yollarının kronik enfeksiyonlarına yol açar. Bunun yanında mide fıtığı ve yemek borusu divertikülleri de kuru öksürüğe yol açabilmektedir.
Reflü mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu durumda yemek borusunda tahriş oluşur ve bu tahriş solunum yollarına kadar uzanabilir. Solunum yollarının tahrişi ise astım krizlerine neden olabilir.
Laringofaringeal reflü toplumun yaklaşık %30 unda görülen ve ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi, kronik öksürük gibi şikayetlere neden olan yaygın bir hastalıktır.
Üst endoskopi reflü tanısında sık kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu yöntemde hastaya ince bir boru yutturularak optik bir sistemle yemek borusu, mide ve onki parmak barsağı incelenmektedir. Endoskopik görünümde özofajit halinin ilerleyerek darlığa ve ülserlere neden olduğu görülmektedir.
Ses kısıklığına %42,1 oranında akut larenjit, %9,7 oranında kronik larenjit, %30 oranında fonksiyonel ses bozuklukları, %10 ila %31 oranları arasında iyi huylu tümörler, %2 oranında kötü huylu tümörler ve nörojenik birtakım rahatsızlıklar sebep olabilir.
Sesteki çatallanma, kalınlaşma, iniş çıkışlar, boğuk ses ve diğer tüm farklılıklar ses kısıklığı olarak değerlendirilir. Ses çıkarmamızı sağlayan organlarda oluşan bir problem seste bozulmaya yol açar.
Larenjit, çeşitli sebeplerle ses telleri iltihabı oluşması neticesinde boğazda yumru hissi, ağrı ve ses kısıklığı ile giden bir rahatsızlıktır. Ses telleri, boğazın hemen arkasında boynun üst kısmında yer alan gırtlakta konumlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri