Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
EYT'liler, emeklilik başvurusunu yapmasının ardından ilk ödemelerine kavuşuyor. Bayram ikramiyesi, maaş promosyonu ve fark ödemesi de alacak EYT'lilere maaş gününe ve seçtiği bankaya göre 18 bin ile 25 bin 250 lira arasında para yatırılacak.
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine 17 Haziran 2023 tarihinden itibaren başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre 17-23 Haziran tarihleri arasında emekli aylığı ve ikramiyelerin ödemeleri tamamlanacak.
Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunan sosyal güvenlik merkezi ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu şekilde geri alabiliyor. Sigortalının vefatı durumunda hak sahibi yakınları da toptan ödeme talep edebiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Kamu ve özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyelerini farklı şekillerde almaktadır. Örneğin özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyesini kıdem tazminatı olarak alırken devlet memurları bu tutarı emekli ikramiyesi adı altında almaktadır. Her sene emekli ikramiyeleri çalışanın grubuna göre hesaplanmaktadır.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında başvuran ve emeklilik işlemleri tamamlananlar da hem maaşlarını hem de bayram ikramiyelerini alacak.
YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME;
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik hakkı kazanmış olan sigortalıların (emeklilerin) aylık gelirlerini düzenli olarak ödemektedir. Bununla birlikte, emeklilik hakkı kazanamayan kişiler, ödedikleri primlerin toptan ödenmesini talep edebilirler.
SSK'lılar kendi adlarına yatırılan, yani işçi payı adı altında yatırılan primleri iade alabilir. Bağ-Kurlular ise ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primlerinin tamamını alabilir. Kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla ödenmez.
Haftaya Meclis'te görüşülecek olan teklif yasalaştığında EYT'lilerin ortalama maaşlarının 8 bin 733 TL olacağı belirtildi. Bağ-Kur'lu bir EYT'linin en düşük ücreti ise 5 bin 811 TL olarak hesaplanıyor.
Örneğin, EYT'li olup emekli aylığı 7 bin 550 lira olan 9 bin 437 lira, 8 bin lira 10 bin lira, 8 bin 700 lira 10 bin 875 lira aylık alacak. Kesinlikle EYT'li ayırımı söz konusu olmayacak.En düşük SSK, Bağ-Kur, memur emekli aylığı ne kadar oldu? En düşük memur emekli aylığı 9 bin 877 liraya çıktı.
5510 Sayılı Kanun'a göre, 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki kişilerden emekli aylığı almaya hak kazananlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten sonraki ay başından itibaren aylık bağlanır.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşı ödemesini alıyor.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Emekli geri ödemesi(Toptan ödeme), sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı ve/veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanmaması durumunda, sigortalının talebi üzerine adına yapılan prim ödemesinin kendisine toplu olarak iadesi şeklindeki bir uygulamadır.
“Ölüm aylığı bağlanmamış olan” kanuni mirasçılar, vefat eden yakınlarının toplu para iadesi için talepte bulunabilirler. Söz konusu durumda da başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezine iletilmesi gerekiyor.
Kamu sektöründe hizmet akdine tabi olarak 4/a'lı (SSK) olunan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalının görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması ve kıdem tazminatını almamış olması şartlarıyla emeklilik ikramiyesi ödenebilmektedir.
Her emekliye maaşı ne olursa olsun eşit miktarda ikramiye ödeniyor.
Başvurunuzun durumunu, SGK Doküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edebiliyorsunuz. 'Gelen evrak beklemede' demek ise başvuruların henüz sonuçlanmadığını gösteriyor.
Emekli olduktan sonra SGDP ödenmesi durumunda(herkes için mümkün değil) emekli aylığı kesilmeyecektir. Kişinin emeklilikten sonra emekli aylığı yanında SGDP ödeyerek çalışabileceği sosyal güvenlik sistemine katılma durumlarına göre (4/a, 4/b, 4/c) değişiklik göstermektedir.
Çalışmayan emeklilere verilecek 5 bin liranın ödemesi bugün başlıyor. Alınan bilgiye göre, gelir veya aylık alan çalışmayan emeklilere 5 bin lira tutarında, dul ve yetimlere ise aylıktaki hisseye göre ödeme yapılacak.
Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri