İkinci emeklilik mümkün mü? Emekli olduktan sonra emekli maaşınız kesilmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek işçi statüsünde çalışmanız halinde bir ikinci emeklilik söz konusu olmayacaktır.
Buna göre çalışan emeklilik yaşı geldiğinde SGK'den emekli olabiliyor ve ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci bir emekli aylığı alabiliyor. Kişi, iki emekli aylığını da herhangi bir kesinti veya oransal azalma olmadan aynı anda alabiliyor.
– SGK'dan ayrı, kendine ait özel bir emeklilik sistemi. Sen kendin her ay düzenli olarak kendi hesabına para yatırıyorsun. Yatırdığın para yatırım fonunda değerleniyor.
İlk defa reformun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olacak erkekler için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar 60, 2036 yılından itibaren ise kademeli olarak artacak ve 2044 yılında 65`e ulaşacaktır.
Yeni Emeklilik Sistemi
Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler.
İlgili 39 soru bulundu
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Kademeli emeklilik, sigortası bu tarihten önce başlamış, çalışma yılını ve prim gününü doldurmalarına rağmen yaş şartı nedeniyle emekliye ayrılamamış kişileri kapsar. Memur, SSK, Bağ-Kur ve tarım sigortalısı olan çalışanlar da EYT'de kademeli emeklilik sürecine dâhildir.
30 Eylül 2023 - 2000 ve 2008 arasında sigortalı olan kişilere yönelik büyük bir müjde geldi! Torba yasa kapsamında yapılan yeni düzenleme.
- 24/5/2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 24/5/2011 ile 23/5/2014 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları, - 24/5/2014 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları, halinde yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı, cinsiyete göre de değişebilir. Çoğunlukla tehlikeli ya da yıpratıcı olarak adlandırılan meslek dallarında çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınır.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
Örneğin çalışan 20 yıl aynı işyerinde çalışıp kıdem tazminatını alarak emekli olmuş ve emekli olduktan sonra yeniden aynı işyerinde çalışmaya devam ederek 3 yıl daha çalışmış ise ikinci kez kıdem tazminatına hak ettiğinde yalnızca 3 yıllık tazminat alabilir.
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Süper emeklilik sistemi, devam eden emeklilik prim ödemelerinize ek olarak veya tamamen bağımsız şekilde yapacağınız toplu ödemeler sonucunda daha fazla emekli maaşı almanızı sağlayan bir emeklilik sistemiydi.
Emekli aylığı alarak çalışmaya devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyor. Ancak, kesilen bu primin emekli aylığına hiçbir katkısı bulunmuyor.
Prim günü dolduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli aylıkları düşer mi? Prim gününü doldurduktan sonra çalışmaya devam eden herkesin emekli aylığı düşmez.
Yani 12.5 yıl ve 15 yıl çalışmak emeklilik primi için yetiyor. 09.09.1999 ile 30.04.2008 tarihleri arasında işe giren kadınların 4.500 gün (12.5 yıl) ile emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması gerekiyor. Erkeklerde ise yaş şartı 60'a çıkıyor.
Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve prim ödemiş vatandaşları kapsıyor. 1999 yılında getirilen yaş şartı dolayısıyla emeklilikleri gecikmiş olan bu vatandaşlar çıkartılacak düzenleme ile şartları taşımaları hâlinde emeklilik hakkına kavuşacak.
Bu değişiklik öncesinde sigorta kaydı yapılmış ve prim gününü tamamlayan çalışanlar, yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyorken 1999 yılında mülga Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş şartı eklenerek ve emekli olma yaşı da değişmiştir.
Kalkınma Planı ile emeklilik sistemi değişiyor. Bu kapsamda emekli maaşı sistemi ve emeklilik kriterleri yeniden sil baştan düzenlenecek. 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2000 sonrası SSK'lı ve Bağ-Kur'luların aylık bağlama oranı (ABO) yeniden belirlenecek. Çok prim ödeyen daha yüksek emekli maaşı alabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma kapsamında, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi uygulanacak. Bu sistemde, sigortalı olmak için gerekli prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalının çalışma süresine göre şekillenecek.
1 Ekim 2008 ve öncesinde sigorta başlangıcı olan çalışanların emeklilik hakkını elde ettikten sonra çalışma hayatına devam etmesi mümkündür. Emekli aylıklarını alan sigortalılar Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışabilirler.
Yapılan her reform maalesef emeklilik yaşımızı yükseltmiş olup 01.05.2008 tarihinde yapılan düzenlemeyle 1 Mayıs'ın diğer adı işçi bayramında işçiye emeklilik tarihi kademeli şekilde 65 yaşa çıkarılmıştır.
Bu dönemler 2000 yılı öncesi dönem, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası dönem ve Ekim 2008 sonrası dönem olarak 3'e ayrılmakta. 2000'den itibaren çok temel olarak emekli aylıklarının hesaplanmasındaki formül şu: Emekli aylığı = Aylık bağlama oranı x Ortalama aylık kazanç.
Kademeli emeklilik nedir, şartları nedir? Kademeli emeklilik genellikle yaşlılık aylığına hak kazanmış çalışanlar için uygulanır. Bu sistem, çalışanların emeklilik yaşını beklemek yerine, daha erken bir tarihte kısmi emeklilik avantajlarından yararlanmalarına olanak sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri