Makinede kullanacaksam, deterjan gözüne ekleyip deterjan koymadan bir müddet sodayla yıkıyorum daha sonra deterjanlı yıkamaya geçiyorum. Küvette yıkıyorsam, küvete doldurduğum suya kendimce belirlediğim bir ölçü çamaşır sodasını ekliyorum.
Soda bikarbonat kullanmak favori temizlik korsanlarımızdan biridir. Çamaşır makinesindeki kirleri kolayca çözecektir, ayrıca buzdolabından halılara kadar her şeyi temizlemek için kullanabilirsin.
Bir gün önceden perdeleri kovaya koyun ve kovanın yarısına kadar su doldurun. Su üzerine de 4 bardak maden soda ilave edin. Bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün makinede yıkayın.
BEYAZ ÇAMAŞIRLAR İÇİN EN ETKİLİ KARIŞIM
Deterjanınızın içine bir paket çamaşır sodası ekleyin. Üzerine de yarım paket kadar temizlik karbonatı eklediğinizde işlem tamamlanmış olacak. Tüm bu malzemeleri ekledikten sonra deterjanı güzelce karıştırın. Beyazlarınızı yıkayacağınızda bu karışımdan kullanabilirsiniz.
Hem otomatik makinede hem de elde yıkama için uygun olan çamaşır sodası, tek başına ya da diğer deterjanlarla birlikte kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
Makinede kullanacaksam, deterjan gözüne ekleyip deterjan koymadan bir müddet sodayla yıkıyorum daha sonra deterjanlı yıkamaya geçiyorum. Küvette yıkıyorsam, küvete doldurduğum suya kendimce belirlediğim bir ölçü çamaşır sodasını ekliyorum. Sonra eşyayı küvete basıyorum.
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Çamaşırların yumuşatılmasında sirkeye mesafeli duranlar ise karbonat veya çamaşır sodası kullanarak sirke ile aynı sonuca ulaşabilirler. Bunun için bir fincan kadar karbonat veya çamaşır sodasının yıkama öncesinde kullanılan deterjana karıştırılması yeterlidir.
*Beyaz çamaşırları yıkadıktan sonra en iyi kurutma yöntemi açık havada ve güneş ışığını dik alan bir alanda asarak kurutmaktır. Kurutma makinesi tercih ederseniz aynı beyazlığı almanız zor olacaktır. Güneş ışığının altında ve açık havada özgürce kuruyan beyaz çamaşırlarınız daha parlak ve beyaz olacaktır.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı. Beyaz perdeler yıkanırken deterjanla beraber çamaşır sodası eklemek faydalı olacaktır. Bu yöntemle, perdeler çok daha temiz ve canlı bir beyazlığa sahip olur.
LİMON TUZU YA DA SİRKE
Limon tuzu ya da sirkeli suya batırılarak birkaç saat bekletilir. Perdeleri karışımın içinde birkaç saat ya da gece boyunca bekletmenin ardından makinenizde ve hassas programda yıkayabilirsiniz. İlk yıkamanın ardından perdeler kar beyazı görünmüyorsa yıkamayı 2-3 kere daha tekrarlayabilirsiniz.
Çamaşır sodası, kabartma tozu içeren bir doğal temizlik ürünü. Bu özelliği ile de çamaşırlardan bulunan lekelerin kabarmasını ve kolaylıkla çıkmasını sağlıyor. En etkili doğal temizlik ürünleri arasında yer alıyor. Kimyasal adı ise sodyum karbonat olarak biliniyor.
Çamaşır sodası hiç bir şekilde fark etmez. Bütün hepsi aynıdır. Güzel bir su yumuşatıcıdır. Evlerinizde deterjan yerine de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kalıcı sert suyu yumuşatmak için, içerisine Na2CO3 (çamaşır sodası) eklenerek ortamdaki Ca2+ ve Mg2+ gibi katyonlar karbonatlar halinde çöktürülür. Geriye kalan su Na+ iyonu içeren yumuşamış sudur.
Hem sirke hem de sirke ve karbonat karışımı kıyafetler konusunda tam anlamıyla bir yumuşatıcı görevi görecektir. Tereddüt etmeden deneyebilirsiniz. Hiçbir zararı yok! Fakat aradığınız şey sadece yumuşaklık değilse, aynı zamanda çamaşırlarınızın güzel de kokmasını istiyorsanız bunun da çözümü oldukça basit ve doğal.
Çamaşırların Yumuşatıcı Kokması İçin Yapılabilecekler
Yumoş Extra veya Yumoş Uzman Serisi ile giysileriniz yumuşacık olurken diğer yandan da uzun süre güzel kokacaktır.
Çamaşırları yanlış bir şekilde yıkamak, çamaşırların normalden daha sert olmasına neden olur. Özellikle çamaşır makinesine çok fazla çamaşır doldurmak, yıkama sırasında çok fazla deterjan kullanmak vs. gibi konular bu olumsuzluğa neden olacaktır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Beyaz kıyafetlerden bir türlü geçmeyen ter ve kir kalıntılarının sebep olduğu sarı lekeleri ortadan kaldırmak için bulaşık makinesi tabletlerini kullanabilirsiniz.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Çamaşır sodasının temel kullanım amacı çamaşırların üzerindeki lekelerin çıkarılmasıdır. Bunun yanında çamaşır deterjanı ile kullanım da tercih edilebilir. Her iki kullanım şeklinden de istenen verim elde edilebilir.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri