MTV ödemeleri için bazı istisnai durumlar elbette vardır. Bunlardan vergi ödemek zorunda olmayan kişiler, engelliler, aracı hurdaya dönen kişiler, belediye, sgk, kızılay gibi kurumların adına olan araçlar MTV vergisi ödemekten muaftır. Emeklilere gelince MTV ödemesi yapmamak için bazı şartların bulunması gerekiyor.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması fark etmeksizin, tüm araçlara uygulanacak. Yıl sonuna kadar ilk defa taşıt alacak olanlar ise ek MTV ile taşıta ait MTV'yi birlikte ve peşin ödemek zorunda kalacaklar.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
ÖTV istisnasından faydalanan mükellefler için istisna uygulaması: ÖTV istisnalı aracı olanların, MTV istisnasından faydalanmak için "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu doldurur ve vergi dairesine başvururlar.
2023'te bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi iki defa ödenecek. Araç sahipleri ağustos sonu, ikincisi kasım sonu olmak üzere ek MTV ödeyecek. Ocak ayında 1060 TL MTV ödemesi yapar bir vatandaş, temmuzda 1060 TL daha ödeyecek. Ek MTV de toplam 2 bin 120 TL olacak şekilde iki taksitte ödenecek.
MTV ödeme 2023 yılında da anlaşmalı bankalar, PTT ve İnternet Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Ek MTV'nin de dâhil olmasıyla 2023 yılı içerisinde toplam 2 defa MTV ödenmiş olacak. Bu da MTV'nin taksit hâlinde ödenmesi durumunda 2023 yılı içerisinde toplam 4 MTV taksiti ödeneceği anlamına geliyor.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
İlk olarak araç sigortanızı yaptırdığınız sigorta acentesine ''Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu''nu düzenletmeniz gerekiyor. Bu formu hazırlattıktan sonra formla beraber MTV indirimi dilekçesiyle bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurmanız yeterli.
MTV Ödenmezse Banka Hesaplarına Haciz Gelir Mi? Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi uygulanabilir. Vergi dairesi, ödenmeyen MTV borcunun tahsili için araç sahibinin banka hesaplarına haciz işlemi yapabilir.
Motorlu taşıtlar vergisini (MTV) e-Devlet Kapısı üzerinden “Araçlarım” hizmetini kullanarak hızlı ve güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz.
Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmaktadır.
2023 yılı yeniden değerleme oranı %122,93 olarak belirlendi ancak MTV zam oranı bu rakamdan uygulanmadı. 2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Kanunun yayımı itibarıyla MTV mükellefi olan kişilere, 2023 için tahakkuk ettirilen MTV'nin tamamı kadar ek vergi tahakkuk ettirilecek. Ek MTV'nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek.
BDDK'nın ilgili mevzuatı kapsamında vergi ödemeleri kredi kartı üzerinden 9 taksit ile yapılabiliyor. Fakat çoğu banka MTV ödemesini 3 taksite bölüyor. Faiz ödemeyi kabul etmeniz durumunda ise neredeyse her banka MTV ödemesini 9 taksite bölebiliyor. %0 faizli 15.000 TL'ye Kadar Taksitli Avans Fırsatı!
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
%40 ile %90 arasında engel derecesine sahip olup aracı kendisi kullanacak kişilerin araç alım süreci: Satın alacak kişilerin engel oranı en az %40 oranında olmalıdır. Aracı kullanacak engelli bireyin 18 yaşını doldurması gerekir. Bu bakımdan ehliyete sahip olmayan bireylerin satın alması mümkün değildir.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devamı için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenerek vergi dairesine teslim edilmelidir.
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri