Cevap: Çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç olmak üzere, Türkiye'de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar Türkiye'de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler.
❖ Yurtdışından emekli olanların, emeklilik tarihinden sonra Türkiye'ye ilk defa getirecekleri adlarına kayıtlı taşıt için yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz.
Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
Yurt dışından araba getirmek vergisiz ya da daha bilinen söyleniş biçimi ile Taxfree olarak ülkemize araç getirebilecek kişilerin listesi aşağıda olduğu biçimdedir: Türk vatandaşlığından çıkmış olan mavi kart sahipleri ile ve Türkiye'de ikametgah ederek öğrenim gören. Çalışmakta olan, yabancı uyruklu olan bireyler.
İlgili 19 soru bulundu
Cevap: Türkiye'de ikamet eden kişilerin yurtdışından taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır. Bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye'de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar.
Yurtdışından araba getirmek günümüzde oldukça avantajlı bir sürece ev sahipliği yapıyor. Kişiler bu yolla yaklaşık olarak araçları %35 oranında daha uygun fiyatlara alabilme avantajına sahip oluyorlar. Böylelikle kişiler hızlı bir hizmet olanağından faydalanma ayrıcalığına sahip oluyorlar.
Arabayı Yurt Dışından Almak
Bunun için yapılması gereken bazı hususlar mevcut. İlk koşul, yurt dışında (herhangi bir yerinde) en az 185 gün kalmış olmaktır. İkinci koşul ise arabanın satın alınacağı ülkede oturma izninin olmasıdır. Araba ile sınırı geçerken bazı belgelerin de mutlaka sürücünün yanında olması gerekir.
Öncelikle bu soruya cevabımız evet alınabilir. Ancak her ticarette olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Almak istediğiniz aracı açık arttırma ile satışa çıkaran ihale kurumunu araştırmalı ve ihaleye konu olan araçların durumundan emin olmalısınız.
Araç Türkiye'ye girdiği andan itibaren 2 yıl boyunca Türkiye'de kalabilir. 2 yıl sonunda tekrar Türkiye'de kullanılabilmesi için 185 gün boyunca aracın yurt dışında kalması gerekir. 2 yıl dolduğu halde Türkiye'de kullanılan araçlar trafikten men edilir ve sahibine para cezası verilir.
1.) Vergi indirimli olan kişi ister emekli olsun yada isterse çalışan olsun... Ücreti ödemek şartı ile ikinci el yada sıfır araç alabilir , herhangi bir kısıtlama yok.
-1600 cm3 silindir hacmine kadar, vergisiz satışı 70.000 - 120.000 TL arası araçlarda %50; 120.000 TL üzeri olan araçlarda %60, - 1600 - 2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve vergisiz satışı 170.000 TL'ye kadar olan araçlarda 0;170.000 TL üzeri olan araçlarda 0 ÖTV vergisi ödemeniz gerekiyor.
1- Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından nasıl otomobil getirebilirim? Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak taşıt ithal edebilmek için yurtdışında yerleşik olmanız gerekmektedir.
Yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de kullanmak isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı.
Hususi (yeşil) pasaport sahibi Türk vatandaşları son 6 ay içinde toplam 3 aya kadar vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler.
Yurt dışında emekli olduktan sonra Türkiye'ye ilk defa araç getirecek kişiler için, yurt dışında yerleşik olma şartının tezahürü olan 185 gün yaşama koşulu aranmıyor.
Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye'ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir.
İhalelere katılmak için www.eihale.gov.tr adresine girip ücretsiz olarak üye olunabiliyor. İhale başlangıç bedeli araçlar için satışa esas bedelin yüzde 75'idir. İhaleye yönelik şartlar okunarak satın alma işlemleri gerçekleştiriliyor.
Çeşitli sebeplerle gümrükte alıkonmuş, çoğunluğu yıllarca yatmış, o süre zarfında motoru bile çalıştırılmamış araçlar.
Kişiler, ithal edilmiş olan araç hakkında, 12 ay geçmedikçe herhangi bir tasarrufta bulunamazlar. Bu nedenle, ithal edilen araç, 12 ay süreyle satılamaz ve başkasına devredilemez. Bireysel gümrük işlemleri kapsamında, yurt dışından getirilecek araçlar için belirli müracaat süreleri vardır.
Yabancı üniversite öğrencileri (örgün öğretim), Yüksek Öğretim yapan mavi kartlı Türk soylular. Yabancı Sporcular ve Yabancı Basın Kuruluşu Mensupları yabancıdan yabancıya vergisiz araç alabilirler.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da ikinci el mavi plakalı araç satın alabilmektedir. Mavi plakalı araçlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet, yıllık yol vergisi olan bandrol vergisini kapsamamaktadır.
Yurt dışından araba getirmek için o ülkede yaşadığınıza dair bir ikametgah belgesi yanınızda olması gerekmektedir ve bir yılın 185 gününü o ülkede geçirmiş olmalısınız. Bununla beraber Türkiye'de yaşadığımız yıl içerisinde 180 günden fazla kalmışsanız aracınızı Türkiye'ye getiremezsiniz.
Eski/Kullanılmış Taşıt İthali: İthalat Rejimi Kararına göre eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) malların ithali Ticaret Bakanlığının iznine tabidir. Kullanılmış/ikinci el taşıt ithalinde bu iznin alınması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri