01.10.2008 tarihinden sonra ilk sigorta girişi olanlar tüm süreleri Türkiye sigortalılık süresi olsa ve bununla emekli aylığına hak kazansalar bile yurt dışında çalışamazlar.
Türkiye'den emekli olan bir kişi yurtdışında da başka işte çalışabiliyor. Ancak Türkiye'den borçlanarak emekli olan gurbetçilerin başka ülkede yaşamaları durumunda bir işte çalışmadığını, sosyal yardım almadıklarını belgelemesi gerekiyor.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir. Bu durumun tek istisnası ise, sözleşmeli ülkede çalışılırken o ülkeyle yeni sözleşme yapılır ve sözleşmede “çalışıldığında maaş kesilir hükmü” bulunursa bu sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra çalışmaya başlayanların maaşları kesilecektir.
Yurt dışındaki sürelerini borçlanarak Türkiye'den emekli olan gurbetçilerin 6 aydan fazla yabancı ülkede yaşamaları halinde herhangi bir işte çalışmadıklarını ve sosyal yardım almadıklarını belgelemeleri isteniyor.
Yeni düzenlemeye göre hem Türkiye'den emekli aylığı alabilecekler hem de isterlerse yurtdışında çalışmaya da devam edebileceklerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
Türkiye'nin anlaşma yaptığı ülkelerde Türk vatandaşları diğer koşulları taşıyorsa EYT'den yararlanabilirler.
Emekli olan kişiler Almanya vizesini alabilmek için bu konuda resmi olarak yetkilendirilen İDATA ofislerine başvuru yapmaları gerekir. İlk başta İDATA ofislerinde ücret ödedikten sonra vize randevusu alınır. İDATA resmi web sitesinde bulunan evrakları randevu gününüze kadar yetiştirmeniz gerekmektedir.
Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır. Dul kadın çalışabilir. Hem kocasından hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.
Almanya'da yaşayan emekli Türkler'in çoğu ve yaklaşık yüzde 90'ı, düşük gelirli olduğu için, bir tek oturduğu dairesi varsa bile bu yardımlardan alabilecek. Ödenecek miktar sadece gelire göre değil, ödenen kira miktarına, yan gider miktarına, ikamet edilen bölgeye ve evde yaşayan insan sayısına bağlı olacak.
Ülkemizin imzalamış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerinden 23'ü halen yürürlükte olup bunlardan; Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, KKTC, Makedonya, Azerbaycan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Arnavutluk, Lüksemburg ve Hırvatistan ile imzalanmış sözleşmelerde sağlık sigortası uygulaması ...
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Eylül 1999 öncesinde Türkiye'de sigorta girişi olan ve Avrupa'da yaşayan 200 binin üzerinde Türk vatandaşı bulunuyor. Örneğin 1996 yılında Türkiye'de işe başlayıp 2 yıllık primi olup da o tarihten sonra Almanya'da çalışmaya giden bir kişi EYT kapsamındaki koşulları da taşıyorsa yeni yılda emekliliğe hak kazanacak.
Emeklilik maaşı aylık bağlama oranlarının artırılması ile Batı Almanya'da 1.000 Euro olan emekli maaşları 1.043,90 Euro'ya, Doğu Almanya'dan emekli olanların 1000 Euro'luk emekli maaşları 1.058,86 Euro'ya yükselecek.
Tek başına maaş alacak kız çocuğu için SGK ve Bağkur kapsamında 2022 yılında bağlanacak en düşük emekli maaşı 1250,00 TL olacaktır. Başka hak sahibi varsa bu durumda kız çocuğuna bağlanacak olan en düşük babadan kızına maaş bağlanması ise 2022 yılında 625,00 TL olacaktır.
Her iki ülkeden emekli aylığı almada bir sakınca bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik sözleşmeleri ve 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan süreler istinaden, aylık alan kişilerin yurt dışından da aylık almalarında bir engel yoktur. Dolayısıyla, kişiler kendi ülkelerinden ve başka bir ülkeden aylık alabilirler.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Evet. Maddi durumu iyi, seyahat geçmişi olan emeklilerin diğer vize meslek gruplarına oranla daha uzun süreli vizeler alabilmektedir. Özellikle davetiyeli Schengen vize başvurularında emekliler 6 aylık, 1 ve 2 yıllık vizeler alabilmektedir.
Emeklilere kolay vize, ancak son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi alınmış ise randevuya gerek olmaksızın verilmektedir. Kolay emekli vizesi almak isteyenler gerekli evrakları Vizem.net ofisine gönderdiği takdirde, başvuru merkezine gitmeleri gerekmeksizin vize işlemlerini yapabilmektedir.
Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi emekliler, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerine yapacakları ziyaretlerde Schengen vizesi almak zorundadır. 90 günü aşmayan ziyaretler C tipi, 90 günden uzun süren ziyaretler ise D tipi Schengen vizesi kapsamındadır.
Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
Ödeme miktarı da yaklaşık %50 daha arttı. Bu nedenle yurtdışı borçlanması ile artık Türkiye'de 3.600 gün veya 5.000 gün ile emeklilik pek mümkün değil. Yurtdışı borçlanması yabancı ülkelerde geçen çalışmalar ve kadınların çalışmadan geçirdikleri süreler için yapılabiliyor.
1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olan borçlanma miktarına göre, 3.600 gün için 540 bin 432 TL, 5.000 gün için 760 bin 600 TL, 5.400 gün için 810 bin 648 TL, 7.200 gün için 1 milyon 80 bin 864 TL ve 9.000 gün için 1 milyon 351 bin 080 TL ödenmesi gerekecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri