Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
İmzaya itiraz, ödeme emrinin tarafınıza tebliğinden itibaren 5 gün içinde yetkili icra mahkemesine yapılmalıdır. İmzaya itiraz dilekçesinde senetteki imzaya itiraz edildiği açıkça belirtilmelidir.
İMZAYA İTİRAZ EDİLMESİ
Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren beş gün içerisinde, icra mahkemesine dilekçe ile başvurarak, kambiyo senedindeki imzanın kendisine ait olmadığı ileri sürebilir. Bu itiraz satıştan başka icra takip muamelelerini durdurmaz.
İmzaya itiraz süresi takibin niteliğine göre değişir. Eğer bono gibi kambiyo senedi söz konusu ise 5 gün içinde itiraz yapılmalıdır. İlamsız bir takip söz konusu ise bu durumda 7 gün içinde itiraz yapılmalıdır. Bu süreler somut olaya göre değişeceğinden itiraz edilirken dikkatli olunmalıdır.
İmzaya itiraz incelemesi de duruşmalı olarak yapılmaktadır. İnceleme, imzaya itiraz eden ve hazır bulunan borçluya imza attırılarak yapılmaktadır. Bu sebeple duruşmaya katılmak borçlu açısından önem arz etmektedir. Borçlu mazeretsiz olarak ilk duruşmaya katılmaz ise mahkemece itirazın geçici kaldırılmasına hükmedilir.
İlgili 17 soru bulundu
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
Kambiyo senetlerine özgü takibe konu senet veya çekteki imzaya imzanın kendisine ait olmadığı iddia eden borçlu itiraz edebilir. Borçlu senedi düzenleyen olabileceği gibi kefil, aval veya ciranta da olabilir. Bu kişilerin takipte borçlu olarak gösterilmesi durumunda itiraz hakkı vardır.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
Son olarak senet üzerinde her iki tarafın da imzası yer almalıdır. İmzalar senedin sağ alt kısmında bulunan boşluğa atılmalıdır. Senedin ödenmesi hususunda kefil varsa, kefil her iki imzanın üzerine de birer imza atmakla yükümlüdür.
Gerçek kişi borçluların senede tek imza ya da iki imza atması hukuki anlamda hiçbir farklılık doğurmamaktadır. Sonuç olarak senet üzerinde tek imza bulunması senedin geçerliliğini etkilemeyecektir. Tek imza bulunan senet de geçerlidir. Tek imzalı senet geçerlidir.
Kambiyo senetlerinde tahrifat, diğer bir deyişle senet üzerinde oynama fiili resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturmaktadır. Kambiyo senedi üzerinde, senet adına düzenlendiği lehtara verildikten sonra, değişiklik yapılırsa tahrifat oluşmuş kabul edilir.
İtiraz süresi 5 gündür. Bu süre içerisinde icra takibini durdurmak için borcun ödendiğine yada imzanın gerçek olmadığına dair itirazları içeren dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Yada senet yada çekin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle de icra durdurulabilir.
Yapılan ilan sonucunda senet mahkemeye sunulursa, mahkeme iade davası açılması için yetkili hamile süre verir. Yetkili hamil, bu süre içinde dava açmazsa senet, mahkemeye sunmuş olana iade edilir ve varsa ödeme yasağı kaldırılır. Senet verilen süre içinde mahkemeye sunulmazsa senedin iptaline karar verilir.
Resmi belgede sahtecilik suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ancak resmi belgede sahtecilik suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olacaktır. Resmi belgede sahtecilik suçunda yetkili mahkemesi suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Bazı hallerde bu süre özellik arz etmektedir. Gecikmiş itirazda (m. 65, V) ve ihtiyati hacizde (m. 264/II, IV) alacaklı yedi gün içinde itirazın kaldırılmasını talep etmelidir. Açıkça imza ikrar edilebileceği gibi, borçlu süresi içinde imzaya itiraz etmezse, senet altındaki imzayı borçlu ikrar etmiş sayılır.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Senedin tamamını borçlunun el yazısıyla doldurması gerekir. Borçlu senedin başka bir alacaklıya devredilmesini istemiyorsa senedin ön yüzünde herhangi bir yere “ciro edilemez” ibaresi eklemesi gerekmektedir. Senedin teminat senedi olması halinde hangi hususlara dikkat edileceğine şu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Senette Çift İmza-Tek İmza Hususu :
Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde bir dilekçe ile icra mahkemesinde borca itiraz edebilir. Borca itiraz takibi durdurmaz; yalnızca satışı durdurur. Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte itirazın geçici ve kesin kaldırılması ile borçtan kurtulma davası yoktur.
İlamsız takipte "imzaya itiraz" edilmesi halinde uygulanacak madde: İİK m.68a/8: "İtirazın muvakkaten kaldırılması talebinin kabulü halinde borçlu, bu talebin reddi halinde ise alacaklı, diğer tarafın talebi üzerine yüzde kırktan aşağı olmamak üzere tazminata mahkûm edilir.
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri