Emeklilere yılbaşı ve temmuz ayında enflasyon farkı oranında bir zam yapılırken refah payı adı altında da bir ek ödeme ilave ediliyor. Memur ve memur emeklileri için son altı aylık enflasyon farkı, yüzde 17,55 olurken SSK ve Bağ-Kur emeklileri için bu oran yüzde 19,77 olarak hesaplandı.
Memur ve memur emeklilerine sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak refah payı verilecek. Teklifle en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına da refah payı eklenecek. Emeklilere kademeli artış bekleniyor.
2022 yılının Ocak ayında yüzde 2,5'luk bir refah payı verildi. 2023 Ocak itibarıyla da 13,5'luk bir refah payı verildi. Bu refah payı kalıcı hale getirilmeli. Refah payı vermezsek, çalışanlar enflasyon miktarı kadar bir artışla karşı karşıya kalırsa sıfır zam demektir.
Memurlara ödenecek olan seyyanen zam öğretmen, doktor, polis, hemşire, mühendis, avukat, zabıta, bekçi, itfaiye eri gibi kamu çalışanlarını etkileyecek.
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek düzenleme, bu ay maaşlara yansıyacak. Böylece memurlara hem oransal hem seyyanen artış yapılırken emeklilere de enflasyon artışının üzerine bir refah payı eklenmiş oldu. Memurlara yapılan yüzde 17,55 oranındaki enflasyon artışına 8 bin 77 TL'lik de seyyanen zam eklendi.
İlgili 26 soru bulundu
SSK, Bağ-Kur, memur emeklisine yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranı refah payı eklenerek yüzde 25 olarak belirlendi. Memur ve emekliler zamlı maaş ve aylıklarını 15 Temmuz'dan itibaren alacak.
Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.
Kısaca seyyanen zam herkesin maaş farkı fark etmeksizin aynı TL tutarında zam almasıdır.
Memurlara verilen yüzde 17.55'lik enflasyon ve toplu sözleşme zammı 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla uygulanırken 8 bin 77 liralık seyyanen zammın uygulama tarihi 15 Temmuz olarak belirlendi. Bu tarih farkı nedeniyle memur 1-14 Temmuz tarihleri arası için seyyanen zam alamayacak.
SEYYANEN ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK? TBMM'de kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre seyyanen zammın geçerli olacağı tarihin 15.07.2023 olacağı ifade edildi. Memur maaşı ödemeleri ise her ayın 15'inden itibaren hesaplara aktarılıyor. Memurlar zamlı maaşlarını bu aydan itibaren almaya başladı.
Refah Payı, memur, işçi ve emeklilerin aldıkları maaşlarının enflasyon farkına ek olarak refahlarını korumak amacıyla gerçekleştirilen zamma verilen ad olarak tanımlanabilir.
EMEKLİ ZAMMI YÜZDE 25'E YÜKSELİYOR!
Buna göre Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK emeklileri yılın altı ayı için toplamda yüzde 25 zam alacak. Buna göre SSK, Bağ-Kur ve emekli memur aylıklarına zam yüzde 25'e çıkartılacak.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
Ek zam ile beraber Temmuz emekli maaşı zammı yüzde 25'e yükseldi. Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.
Emekli maaşı için 1 Temmuz itibarıyla oluşan aylık farklarının banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına yatırılacağı belirtildi. EMEKLİ MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK? Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların temmuz dönemi zam farkları yarın ödenecek.
Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak. Kök maaşı 7750 TL olan bir emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 687 TL'ye çıkacak. Ek ödemeyle 10 bin 074 lira olacak.
DUVAR - Emekli ve memur zammı ile her yıl Ocak ve Temmuz dönemlerinde maaş artışları yaşanıyor. Memur zammı Temmuz döneminde yüzde 17,55 ve 8077 TL seyyanen artış olarak belirlendi. Emekliye zam oranı yüzde 19,77'den refah payı ile yüzde 25'e yükseltildi.
Karakaş, nisan ayında yapılan seyyanen zam gibi ekim ayında da yeni bir seyyanen zam yapılabileceğini vurgulayarak, “Bakan Şimşek'in son açıklamalarından sonra artık ekim ayında zam yapılması halinde bu zammın sadece kök ücreti 7 bin 500 liranın altında olan emekliler için söz konusu olacak.
Yani sonuç olarak seyyanen zamda herkes TL olarak aynı zammı alıyor. Memur ve emekli için seyyanen zam onaylanırsa, hem memur hem de emekli enflasyon farkı alacak üstüne ek olarak belirtilen tutar kadar seyyanen zam alabilecekler.
Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarında da ek olarak iyileştirme yapılacağını açıkladı. Emeklilere uygulanacak refah payı Meclis'te görüşülen torba yasaya dahil edildi. Buna göre SSK ve Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri yüzde 25 zam alacak.
Milyonlarca emeklinin beklediği müjde TBMM'den çıkmadı. Torba yasada içinde yer alan ve emekliye yüzde 25 zam içeren düzenlemede değişiklik yapılmadı. Komisyonda kabul edilen yüzde 25 zam maddesi Genel Kurul'da aynen kabul edildi.
Memur ve memur emeklileri temmuzda yüzde 10,90 enflasyon farkı, yüzde 6 da toplu sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri temmuzda toplam yüzde 17,55 zam almaya hak kazandı. Hükümetin Meclis'e sunduğu kanun teklifiyle memurlara yüzde 17,55'lik zamma ek olarak 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış yapılacak.
Seyyanen zam bir kerelik olmayacak. Her ay düzenli olarak memurların maaşları seyyanen zamlı şekilde yatacak.
Şurada Paylaş! Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Örneğin kök aylığı 6 bin lira olan 7 bin 500 TL emekli aylığı ödenmekte olan bir kişinin maaş zammı 6 bin liralık kök aylığa yapılacak. Böylece söz konusu kişi 7 bin 500 TL emekli aylığı almaya devam edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri