Din İşleri Yüksek Kurulu Hanefî ve Şâfiî âlimleri babanın, çocuğunu evlendirmesinin vâcip olmadığını söylerken, Hanbelî âlimleri, 'çocuğun nafakası babasına aitse, babası onu evlendirmek zorundadır' demişlerdir (Mâverdî, el-Hâvi'l-kebîr, 9/183-184; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/217).
Velinin izni, Mâlikî ve Şafiî mezhebine göre nikâhın bir rüknü, Hanbelî mezhebine göre ise şartıdır. Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır.
Yüce Allah da Müslüman kadın ve erkeklere evlenmeyi emrediyor. Eğer bir adam zina yapıyorsa, zinayı bırakıp onun evlenmesi farzdır. Eğer zina etme şüphesi varsa evlenmesi vaciptir. Eğer sağlam bir Müslüman ve dirayetli bir insansa bile evlenmesi gerekir çünkü evlenmek kuvvetli bir sünnettir.
Evlilik; Allah'ın emri, Peygamberin sünnetidir. Evlilikte huzur ve mutluluğun formülü ise Allah rızasını merkeze alıp karşılıklılı saygıyı esas kılmaktır.
Hanefî ve Şâfiî âlimleri; babanın, çocuğunu evlendirmesinin vacip olmadığını söylerken, Hanbelî âlimleri; çocuğun nafakası babasına ait ise babası onu evlendirmek zorundadır demişlerdir. Bununla birlikte, imkânı olan babanın evlâdını evlendirmesinin güzel bir davranış olacağında şüphe yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer çocuk ergin olmuşsa ancak eğitimine devam ediyorsa, ebeveynler durumlarına bağlı olarak çocuğun eğitimi tamamlanana kadar bakma yükümlülüğüne sahiptirler. Ergin çocuk yani 18 yaşını doldurmuş çocuğun, bu tür durumda ayrı bir yardım nafakası davası açması gerekmektedir.
Buna göre kural, 17 yaşını dolduran kişinin yasal temsilcisinin izni ile evlenebileceği şeklindedir. Yasal temsilci, çocuk üzerindeki velayet hakkına sahip ana baba olabileceği gibi, vasisi de olabilir.
Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır. Hanefî mezhebine göre ise, henüz bülûğ çağına ermemiş kız çocuklarının, kendini idare edemeyecek durumda aklen noksan olanların ve bunakların velilerinin izni olmadan nikâhları caiz olmaz.
kur'an-ı kerim'de de imam nikahı diye bir şey yazmamaktadır. sadece nisa sûresi'nde kadına nikah kıyılması gerektiği yazmaktadır. nikahın ne şekilde olması gerektiği bile yazmamaktadır. yani allah'ın buyurduğu şey (aslında buyurmak da değil, tavsiye ettiği şey desek daha doğru olur) sadece kadına nikah kıymamızdır.
Peki, muta nikahı nedir? Aralarında dinî açıdan evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmalarına müt'a nikâhı denmektedir. İslam öncesi dönemde müt'a zaman zaman başvurulan bir uygulama olarak mevcuttu.
Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Kanuna göre normal evlenme yaşı, kadın ve erkek için onyedi yaşın ta- mamlanması, olağanüstü evlenme yaşı ise yine kadın ve erkek için onaltı ya- şın tamamlanmasıdır. Bu durumda onaltı yaşın tamamlanmasından önce yapı- lan evlenme MK m. 124'e aykırıdır.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Okuyan erkek çocuk 18 yaşını doldurduktan sonra da eğitim hayatına devam ederse; iştirak nafakası son bulmuş olsa da bu kez yardım nafakası talep edebilecektir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Erginlik yaşı 18 olarak belirlenmiş olduğu için henüz ergin olmayan küçüğün evlenmesi için TMK m.126 uyarınca yasal temsilcisinin izninin olması zorunludur. Yani bireyler 18'inde ise kendi özgür iradeleri ile, 17 yaşında ise velisinin izni ile evlenebilmektedir. ''Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.''
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
“Rüşd çağına erişinceye kadar yetimin malına, sadece en iyi tutumla yaklaşınız; ölçü ve tartıyı adaletle yapınız! Biz, herkese ancak gücünün yettiği kadarını yükleriz”. (Enam Suresi 152.) Bu ayetlere göre İslam'da evlilik yaşı “kendi malını yönetebilecek yetişkinlikte olmak” şeklinde tarif edilmiştir.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
konusu ele almaktadır. Buhârî ve Müslim'in bir rivâyetlerinde peygamber onunla evlendiğinde yaşını altı olduğunu ve yaşını dokuza varınca onunla zifafa girdiklerini söylemektedir. esas aldığı delil, Hz. Âişe ve ablası Esmâ'nın yaşını tarihi mukayeseye tabi tutmalarıdır.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Dini nikahın varlığı kadına hiçbir hukuki hak vermez. Bu nikahın kanun önünde hiçbir bağlayıcılığı bulunmaz. Tarafların evlilik cüzdanı olmadan ve resmi nikahları kıyılmadan yapacakları dini nikaha bağlı beraberlikleri kanun tarafından cezalandırılmaktadır.
TMK'da dini tören yapılmasının isteğe bağlı bir durum olduğu ve evliliğin geçerliliği üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığı açıkça düzenlemiştir. Evlenmenin geçerli olması için aranan şart TMK'da öngörülen şekilde resmi nikâhın gerçekleştirilmiş olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri