EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır.
EMG incelemesi, hekim tarafından yapılır. Teknisyen sinir iletim çalışmasına yardımcı olabilir, iğne uygulamasını mutlaka hekim yapar. Genellikle, önce elektrik uyaranı verilerek sinir iletim çalışması yapılır, ardından steril iğneler kullanılarak kaslar incelenir.
Bu test, sinirlerin ve kasların çalışma durumunu değerlendirmek, kas zayıflığı, ağrı veya kas spazmları gibi belirtileri olan hastalıkların teşhisini yapmak veya takip etmek için kullanılır. EMG testi, kas içine yerleştirilen ince iğneler veya yüzey elektrotları aracılığıyla kaslardaki elektriksel aktiviteyi ölçer.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır.
EMG incelemesi uzun zaman gerektiren hassas bir inceleme olduğundan acil durumlar dışında genellikle hasta ve hekim için uygun zaman belirlenir ve randevu verilerek yapılır. EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir.
İlgili 23 soru bulundu
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
EMG İNCELEMESİ KİMLERE YAPILMAZ? EMG'nin hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için elektrik verilerek yapılan sinir iletim incelemeleri bu hastalara yapılmaz.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG çeken hastanelerin hangi bölümünden randevu alınacağı da merak konusu. Bu test için nörofizyoloji bölümünden randevu alınmalıdır.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Vücuttaki sinirlerin ve kasların sağlıklı çalışıp çalışmadığı elektromiyografi, yani kısa yazılışıyla EMG yöntemiyle belirleniyor. EMG sayesinde soruna neden olan hastalık kısa sürede teşhis edilerek tedavi süreci başlıyor. Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Prof.
EEG, epilepsi, uyku bozuklukları, beyin hasarı ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisinde kullanılır. EEG kayıtları, beyin dalgalarının frekansı, amplitüdü ve paterni hakkında bilgi sağlar. Uyandırılmış, uyuyan veya uykuda olan kişilerde EEG kullanılabilir.
Elektriksel karakteristikler
Tetkik edilen kasa bağlı olarak ölçülen EMG potansiyel değerleri asgari 50 μV, azami 20 ile 30 mV arasındadır. Kas motor birimin tekrarlanan değeri, kasın evvelki aksonal hasar ve diğer faktörlerin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 7-20 Hz'dir.
Böylece, EEG entropilerini ölçmek suretiyle hastanın bipolar olup olmadığı belirlenebilir.
EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
EMG ( ELEKTROMİYOGRAFİ) NEDİR? EMG'nin EEG'den farklı olarak beyin dalgalarının değil, vücudumuzdaki sinir ve kasların elektriksel yöntemle izlenmesi olduğunu söyleyen Dr. Tanrıkulu, “Hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür.
EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri