Emir kipi ile oluşturulanlar Fiilin yapılmasını emretmek amacıyla kullanılır. Birinci şahıslar (ben ve biz) için emir kipi çekimi yoktur. İkinci tekil şahıs (sen) için eksiz şekilde (fiil kökü veya gövdesi halinde) kullanılır: (Sen) gel.
Buyruk kipi de denilen emir kipine, kullanım şekline göre EMİR ve RİCA anlamı verilebilmektedir. -Şu kalemi bana verin. Cümlesinde emrediyor olunduğu görülürken, -Şu kalemi bana veriniz.
Emir kipi, bir fiilin yapılması için emir verirken kullanılan bir kiptir. Emir kipinin eki yoktur ve şahıs eklerine -sin, -in(iz) ya da -sinler getirilerek yapılmaktadır.
Emir kipinde çekilen bir fiilde yalnızca fiil kökü ve şahıs eki bulunur. Bütün dillerde bu kip, acil durumlarda da kullanıldığından fiilin en kısa şeklidir. 1. tekil (ben) ve çoğul (biz) için çekimi yoktur: gel, gel-sin, gel-in(iz), gel-sinler.
kim, nasıl, ne amaçla söylerse söylesin, söylediğini yapmama engel olan, yapmak zorunda kalırsam da iş yavaşlatma sonucu karşımdakini sinirlendirdiğim cümle kurma biçimi.
İlgili 26 soru bulundu
Gelecek zaman kipi eki "-ecek", emir cümlesi oluşturmakta kullanılabilir. Bu tür cümlelerde gelecek zaman anlamından ziyade eylemin yapılması gerektiği (zorunluluk) anlamı vardır. Yarın saat 10'da odama geleceksiniz! (Konuşmacı gelecekle ilgili bir tahminde bulunmuyor, dinleyiciye yarın 10'da gelmesini emrediyor.)
Emir cümleleri (EC); bir konuda açıklama yapmak veya yönerge vermek için kullanılabilir. Örnek: “Yıldız, çalışmanızı yarın sunabilmeniz için arkadaşlarına yardım et.”
Bu yüzden emre veya nehye muhatap kişinin durumuna bağlı olarak Arapçada emir kipi; emr-i hâzır, nehy-i hâzır, emr-i gâ‟ib, nehy-i gâ‟ib biçiminde dört gruba ayrılır. Emr-i hâzır, ikinci şahıslara, yani karşımızdakine dönük emir kipidir. Bu bakımdan Türkçede “emir kipi” olarak adlandırılan kipin tam karşılığıdır.
Emir kipi için, “bir işin, oluşun, hareketin yapılmasını ya da yapılmamasını emretmek için kullanılır. Kişi kendine emredemeyeceği için, 1. tekil (ben) ve 1. çoğul (biz) kişilerde emir kipi kullanılmaz.” ifadeleri kullanılmıştır.
Emir kipini rica fonksiyonunda kullanmamız için mutlaka cümlede lütfen, ne olur, rica ediyorum gibi zarfları kullanmalıyız. Örneğin. “Bana yardım edin” cümlesi emir, “Lütfen bana yardım edin.” cümlesi rica fonksiyonundadır.
Emir kipinin soru şeklinde bir emir anlamı yok. O ve onlar şahısları hakkında sen veya siz şahsına soru soruyoruz. Unutmayın, soruyu her zaman sen ve siz şahsına soruyoruz.
Emir cümlelerinin yapısı
Öznenin olmadığı bir cümle olup, anlam bakımından “sen” ya da “siz” kişilerine hitap eder. Özne + yüklem + tümleç cümlesinde özne kaldırıldığında cümle emir cümlesi haline gelir.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur. Bir noktalama işareti olan ünlem işareti, cümle sonuna konduğunda cümlenin bitişini belirtir.
2. tekil kişi - [inan] 3. tekil kişi - inansın. 2. çoğul kişi - inanın. 3. çoğul kişi - inansınlar.
İngilizcede cümle yapısı genelde Özne (Subject) + Fiil (Verb) + Nesne (Object)'dir. Ancak, İngilizce olumlu emir cümleleri, Geniş Zaman (Simple Present Tense) yapısında kurulduğu için fiil (verb) yalın halde kullanılır ve komut verme anlamı katabilmek için cümlede özne (subject) yer almaz.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
Bildirme kipleri sırasıyla geçmiş, geniş, gelecek ve şimdiki zamandır. Dilek kipleri ise emir, gereklilik, dilek ve şart olmak üzere dörde ayrılır. Bunlara istek kipi de denir.
Türkçede başlangıçtan beri var olan çokluk birinci kişi emir çekimi –alın/-elin> -alım/-elim ekiyle yapılmaktadır. Karahanlı Türkçesinde bu ekin hem –alın/-elin, hem de alım/-elim biçimi kullanılmış (Hacıeminoğlu 2003: 192-193), ek, Türkiye Türkçesi yazı diline –alım/-elim biçimiyle ulaşmıştır.
Emr-i hazır: Karşımızdaki kişi veya kişilerden herhangi bir şeyi yapmasını emir yoluyla istemektir. Emir Arapçada “Git, otur, yaz” gibi olumlu bir şeyi istemektir. Örneğin, “oku, okusun, okuyalım”… Emr-i hazır, muzari fiil tablosunda muhatab ve muhataba çekimlerinden elde edilir.
Dilek – Koşul Kipi
Dilek ya da koşul tipi bağlı bulunduğu işi ya da olayı şart ve dileğe bağlayan kipler olarak tarif edilmektedir ve bu kipler fiil kök ya da gövdelerine “-se, -sa” eklerinin getirmesiyle yapılırlar.
ali seslenme edatıdır. Emir cümleleri öğelerine ayrılmaz.
Buyurmak, emir vermek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri