İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Örnek no 14 Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi
Örnek no 14 tahliye emrinin kiracıya tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde icra dairesine dilekçeyle veya sözlü olarak itiraz iletebilir. Bu yapılan itiraz neticesinde tahliye takibi durur.
İcra takibi (örnek-14 takip) sırasında, kiracının tahliye emrinin tebliğden itibaren 7 gün içinde tahliye taahhütnamesi imzaya itiraz etmesi durumunda icra takibi durur ve kiraya veren bu itirazın kaldırılması için İcra Mahkemesine başvuramaz.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil.
Başlatılan örnek 14 takip uyarınca icra dairesi tarafından kiracıya tahliye emri gönderilir. Kiracının tahliye emrine itiraz etmek için 7 günlük bir süresi vardır. Kiracı tarafından itirazda bulunulursa tahliye takibi durur. Bu sürede herhangi bir itirazda bulunulmazsa takip kesinleşir.
Boş tahliye taahhütnamesinin kiralananın tesliminden önce verildiği, düzenleme ve tahliye tarihlerinin yazılmadan verildiği ve kiraya veren tarafından sonradan doldurulduğu iddialarının kiracı tarafından ispatlanması gerekmektedir.
Örnek No:14 tahliye emri, kiraya veren kişi tarafından tahliye etmek maksadıyla kiracıya karşı açılan bir icra takibidir. Kira süresinin sona ermesi durumunda alacaklı, taşınmazın tahliyesini sağlamak amacıyla ilamsız icra yoluna başvurabilir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
Özellikle vurgulamakta yarar var ki, imzaya itiraz edecek borçlu, imza itirazını açıkça ve ayrıca belirtmelidir; aksi takdirde, senet altındaki imzayı kabul etmiş sayılır. Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğ edildiği andan itibaren 7 gün içinde pekala itiraz edebilir.
Mahkeme ilamının icraya konulabilmesi için kesinleşme, kural olarak şart değildir.
İtirazın iptali davasının kabulü halinde alacaklı iptal kararıyla birlikte takibe devam edilmesini isteyebilir. Kararın kesinleşmiş olması gerekmez. Fakat borçlu icranın geri bırakılmasını isteyebilir ve şartların varlığı halinde tehir-i icra kararı verilir.
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
Bu taahhüdün geçersiz kabul edilmesi için ispat yükü kiracı üzerindedir. Kiracı tahliye taahhüdünün kiralananın tesliminden önce düzenlendiği ve tarafların arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulduğu iddialarını ispatlayamazsa, boş tahliye taahhütnamesi geçerli olur.
Aynı zamanda tahliye taahhüdü noterde yapılmamışsa yine itirazın kaldırılması talep edilemeyeceğinden genel görevli mahkeme olan sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası veya itirazın iptali davası açılması gerekecektir. 7 gün içinde yapılan itiraz takibi durdurur.
Tahliye Taahhütnamesinin Sonradan Doldurulmuş Olması Suç Mudur? Kiraya veren, sadece tahliye taahhüdünün verildiği ancak tarihlerin belirtilmediği bir evrakı kiracıya imzalatmış olabilir. Taahhütnamenin içeriğindeki tarihlerin kiraya veren tarafından sonradan doldurulması Kanun nezdinde uygun olup suç değildir.
Örnek No: 14 olarak da adlandırılan tahliye emrinde takip talebindeki kayıtların yanında ihtar kısmı da yer almaktadır. Kiracı, tahliye emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde tahliye emrine itiraz edebilir ve bununla birlikte takip durur. İcra ve İflas Kanunu'nun 274.
Takip talebi üzerine icra dairesi ihtaratlı tahliye emri hazırlayarak kiracıya tebliğ eder. Bu tahliye emri uygulamada örnek-14 olarak da bilinir. Kiracı tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde takibe itiraz edebilir.
Tahliye emrinin kiracı/borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz edilmemesi halinde tahliye emrinin tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde kiralananın tahliye edilmesi gerekmektedir. Aksi halde kiralananın tahliyesi cebri icra yoluyla sağlanır.
Elbette ki bu durum, karar kesinleştikten sonra ilamın yeniden icraya konulmasına engel teşkil etmeyecektir. İcraya konulabilmesi için kesinleşme şartı aranan bir ilamın, kesinleşmeden icraya konulması halinde, icra mahkemesine süresiz şikayet yolu ile ilamlı takibin iptali için müracaat edilebilir.
İtfa Sebebiyle Takibin İptali Ne Zamana Kadar İstenebilir? İcra takibinin itfa sebebiyle iptal edilebilmesi için icra takibinin kesinleşmesi gerekir. Takip kesinleşmeden önce yapılan itfanın, ödeme emrine itirazda ileri sürülmesi gerekir.
Takibin kesinleşmesi, iki yolla mümkündür. Borçlunun takibe süresinde itiraz etmemesi üzerine başkaca bir işlem yapmaya gerek olmadan takip kesinleşir. Borçlu takibe itiraz etmiş ise takip borçlunun itirazının kaldırılması veya itirazın iptali yoluyla ortadan kaldırılması halinde takip kesinleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri