İlçe 1870 yılında Aziziye ismiyle ilçe merkezi olmuş, 1937 yılında Aziziye adı değiştirilerek Emirdağ ismini almıştır. İlçemiz 1924 yılında kurulmuştur. Yüzölçümü 221.261 hektardır. İlçenin 70 köyü, 5 kasabası mevcuttur.
Belgeden de anlaşılacağı üzere 1775 tarihinde Emirdağı Nahiyesi vardır ve Kütahya Vilayeti'ne bağlıdır.
Emirdağ, Afyonkarahisar'a bağlı bir ilçedir.
Neresi Ziyaret Edilir: Emirbaba Türbesi, Hisar Köy(Amorium), Yedikapı Kaya Yerleşimi, Yedikapı Barajı, Emirdağ Yaylaları ve Yılkı Atları. Ne Yenir: Emirdağ Güveci, Koyun Yoğurdu, Yumurtalı Pide. Ne Alınır: Emirdağ Yoğurdu, Sayalı Emirdağ Bebeği, Topak Ev Maketi.
R.Ö. : Emirdağ'ın ortaya çıkması şu şekilde oluyor. Emirdağlılar orta toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a geliyorlar, sonra Horasan'dan bugünkü Irak Suriye yani Musul-Kerkük, Halep-Şam tarafına geliyorlar. Bu Anadolu'nun fethinden yani 1071'den önce.
İlgili 21 soru bulundu
Emirdağlılar 1071'den önce Orta Toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a gelirler. Sonra bugünkü Irak Suriye taraflarına ge- lirler. Bu coğrafyada yani Musul-Kerkük'te, Halep-Şam'da oldukça fazla Türk nüfusu oluşur.
1931 tarihinde ise kazanın adı Emirdağ olarak değiştirilmiştir. Emirdağ ve köylerine Türk hâkimiyetinden itibaren çok sayıda Yörük - Türkmen aşiretinin yerleştiği bilinmektedir.
Belçika'da yaşayan yaklaşık 130 bin Emirdağlının yaz döneminde tercih ettiği Afyonkarahisar'ın 18 bin 500 nüfuslu ilçesi Emirdağ'da, büyük bir hareketlilik yaşanıyor.
TUİK verilenine göre 2021 yılı Emirdağ ilçe nüfusu 42.327 kişi, Afyonkarahisar İl nüfusu 744.179 kişi, Türkiye nüfusu ise 84 milyon 680 bin 273 kişi oldu.
Emirdağlılar'ın 60 bin kişi ile en yoğun yaşadığı bölge Belçika. Burada dönercisi, bakkalı, kasabı, doktoru, öğretmeni, polisi hatta politikacısı bile Emirdağlı. Genellikle Saint-Josse ve Schaerbeek ilçelerinde yaşayan Emirdağlılar yaz aylarında memleketlerine akın ediyorlar.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı. ADNKS verilerine göre ilçe nüfusu 55.331, merkez nüfusu 33.018, Akharım beldesi 2.811 ve 19.502 köy nüfusu olarak açıklandı.
Yöremizdeki Yörükler Kayı boyunun Karakeçili oymağına bağlıdır.
İlçemiz 1924 yılında kurulmuştur. Yüzölçümü 221.261 hektardır. İlçenin 70 köyü, 5 kasabası mevcuttur.
İlçede yetişen ürünler şunlardır. Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ay çiçeği, haşhaş ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.
Afyonkarahisar çevresindeki Türkmen oymak-aşiret ve toplulukları listesinde Emirdağ'ında “Morcalı” ve “Morcalu” aşiret isimlerine rastlanmaktadır. Türkler Emirdağı'na XI. yüzyılda gelmeye başlamışlardır. Bu bölgeye ilk iskân olan Türkmen aşireti, Morcalı Türkmenleridir. Ağılcık, Dağılgan, Pörnek (Yenikapı), Ekizce.
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir.
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
Emirdağ ve Posof kökenli göçmenlerin kurmuş oldukları dernek yönetimlerinden ve toplulukların önde gelenlerinden alınan bilgilere göre Belçika genelinde yaklaşık 10 bin Posoflu yaşamaktadır. Emirdağlıların sayısı ise 100 binin üzerindedir.
Başkan Kargın, "Elbette Türkiye büyük.
Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir.
Türkmen kimliği ve kültürü kimi yörelerde yalnızca Alevi inançlı Türklerce temsil edildiğinden, bu yörelerde halk arasında Türkmen kelimesi yalnızca Alevi anlamındadır. Örnek olarak, Kars - Ardahan illerinde yaşayan Aleviler Türkmen adıyla anılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri