Tiroid hastalığı ileri yaşlarda daha fazla görülmekle birlikte, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen tiroid hastalığı doğumdan itibaren her yaş grubunda görülebilmektedir.
Tiroid bezi bozuklukları doğumdan itibaren her yaşta ortaya çıkabilmekte olup ülkemizde iyot eksikliğinin yaygın olması nedeniyle hipotiroidi ve guatr sıklığı oldukça yüksektir .
Tiroid bezinin T3 ve T4 hormonlarını yeteri kadar üretememesinden kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Halsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, ciltte kuruluk, regl düzensizliği, kilo alımı, soğuğa karşı aşırı hassasiyet ve anemi gibi belirtileri vardır.
Tiroid nodülü 50 yaş üzerindeki kişilerde olmakla beraber toplumun yarısında görülmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerde ve bazı genetik hastalıklarda daha sık görülmektedir ve riskli durumları artmaktadır. Beslenme eksikliği ve iyot eksikliği olan insanlarda da daha sık görülmektedir.
Tiroid kanserlerinin % 73-80'ni oluşturur. 20-40 yaş grubunda sık görülür. Kadınlarda erkeklere göre 3-4 kat daha fazla görülür. 2) Foliküler tiroid kanseri: Folikül tiroid kanseri ikinci sıklıkla görülür.
İlgili 40 soru bulundu
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Tiroid Kanseri Kan Tahlilinde Çıkar mı? Tiroid bezi tarafından üretilen T3 ve T4 hormonlarındaki bozukluk kan tahlillerinde saptanabilmektedir.
Tiroid krizi, tiroid bezi ile ilgili sağlık sorunları olan bireylerde, özellikle de Graves hastalığı (hipertiroidi) veya Hashimoto tiroiditi (hipotiroidi) gibi otoimmün tiroid hastalıkları olanlarda sıklıkla ortaya çıkar. Bu durum hayati tehlikeye girebilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
Tirotoksikoz genellikle kısa sürer. İlaca bağlı hipotiroidi sıklıkla ilacın kesilmesiyle iyileşirken, radyasyona bağlı hipotiroidi genellikle kalıcıdır.
Tiroid bezinin yeterince iyi çalışıp çalışmadığını araştırmaya yönelik yapılan tiroid fonksiyon testleri, kanda T3, T4, T3RU ve TSH adlı hormon düzeylerinin ölçülmesi şeklinde uygulanır.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Bazı tiroid hastalıklarında (Sessiz lenfositik tiroidit , Subakut tiroidit gibi) tiroid bezi kalıcı olarak tahrip olmadığı için oluşan hastalık geçicidir dolayısıyla hipotiroidi de geçici olabilir.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Ultrason sırasında nodülün masum olduğu anlaşılır ise bir yıl sonra tiroid ultrasonu ile takibi yapılmaktadır. Ancak nodülün boyutu üç cm, düzensiz, çevre dokular ile ilişkileri temiz değilse, nodül içinde aşırı kan ve kaotik kan akımı varsa bu gibi durumlar tehlikelidir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid bezlerinin değişik şekilde büyümesine guatr denir. Nodül ise tiroid bezinin içinde tiroid dokusundan farklı olarak bir yumru şeklinde anormal doku büyüklüklerine nodül denmektedir.
Tiroid nodülü hastada hiçbir şikayet yaratmıyorsa ve ultrason kontrollerinde büyümüyorsa tedavi gerekmez, sadece takip yeterlidir. Ancak, iyi huylu nodül belli bir çapın üstündeyse, şikayet yaratıyorsa ya da büyüme gösteriyorsa genellikle tedavi uygulanır.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Çağın hastalığı olan stresin tiroid hastalıklarını tetiklediğine dikkat çeken Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, “Finans, bankacılık, ekonomi sektöründe olanlar ve doktorlar risk altında. Stres tiroid başta olmak üzere tüm endokrin hastalıkları başlatabilir.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
Genellikle rutin bir muayene sırasında tespit edilirler. Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri