Malazgirt savaşı öncesinde 1068 yılında Selçuklu dönemi Türkmen beylerinden Emir Afşin tarafında şehre hâkim olunmuş, asıl Türk yerleşmesi 1116 Bolvadin savaşından sonra gerçekleşmiştir. Türkmen beyinin askerlerinin yerleştiği dağ olmasından dolayı buraya Emirdağı denilmiştir.
Emirdağlılar 1071'den önce Orta Toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a gelirler. Sonra bugünkü Irak Suriye taraflarına ge- lirler. Bu coğrafyada yani Musul-Kerkük'te, Halep-Şam'da oldukça fazla Türk nüfusu oluşur.
Emirdağ'ın Kökeni Yörük Ve Türkmendir.
Belçika'da yaşayan yaklaşık 130 bin Emirdağlının yaz döneminde tercih ettiği Afyonkarahisar'ın 18 bin 500 nüfuslu ilçesi Emirdağ'da, büyük bir hareketlilik yaşanıyor.
Emirdağ, Afyonkarahisar'a bağlı bir ilçedir.
İlgili 25 soru bulundu
Emirdağlılar'ın 60 bin kişi ile en yoğun yaşadığı bölge Belçika. Burada dönercisi, bakkalı, kasabı, doktoru, öğretmeni, polisi hatta politikacısı bile Emirdağlı. Genellikle Saint-Josse ve Schaerbeek ilçelerinde yaşayan Emirdağlılar yaz aylarında memleketlerine akın ediyorlar.
(ağılcık) zakkum ağacı. aynı zamanda afyonkarahisar'ın emirdağ ilçesine bağlı bir köy. ankara'nın çubuk ilçesine dahil olanı da olan köy. sivas ili divriği ilçesine bağlı alevi-türkmen yerleşim yeridir.
Başkan Kargın, "Elbette Türkiye büyük.
Yöremizdeki Yörükler Kayı boyunun Karakeçili oymağına bağlıdır.
Emirdağ ve Posof kökenli göçmenlerin kurmuş oldukları dernek yönetimlerinden ve toplulukların önde gelenlerinden alınan bilgilere göre Belçika genelinde yaklaşık 10 bin Posoflu yaşamaktadır. Emirdağlıların sayısı ise 100 binin üzerindedir.
1931 tarihinde ise kazanın adı Emirdağ olarak değiştirilmiştir. Emirdağ ve köylerine Türk hâkimiyetinden itibaren çok sayıda Yörük - Türkmen aşiretinin yerleştiği bilinmektedir.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Afyonkarahisar çevresindeki Türkmen oymak-aşiret ve toplulukları listesinde Emirdağ'ında “Morcalı” ve “Morcalu” aşiret isimlerine rastlanmaktadır. Türkler Emirdağı'na XI. yüzyılda gelmeye başlamışlardır. Bu bölgeye ilk iskân olan Türkmen aşireti, Morcalı Türkmenleridir. Ağılcık, Dağılgan, Pörnek (Yenikapı), Ekizce.
İlçede yetişen ürünler şunlardır. Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ay çiçeği, haşhaş ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Büyük Selçuklu Devleti Orta Çağ'da kurulmuş olan Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulmuştur.
Orta As ya'dan gelen Oğuz boylarından bir çok oymak- grup Selçuklu ve Osmanlı Döneminde Afyon ve çevresinde yaşamış ve yerleşmiştir. Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir. '
Neresi Ziyaret Edilir: Emirbaba Türbesi, Hisar Köy(Amorium), Yedikapı Kaya Yerleşimi, Yedikapı Barajı, Emirdağ Yaylaları ve Yılkı Atları. Ne Yenir: Emirdağ Güveci, Koyun Yoğurdu, Yumurtalı Pide. Ne Alınır: Emirdağ Yoğurdu, Sayalı Emirdağ Bebeği, Topak Ev Maketi.
Hadise Açıkgöz veya sahne adıyla Hadise (d. 22 Ekim 1985), Belçikalı–Türk şarkıcıdır. Belçika'nın Mol yerleşkesinde Sivaslı bir ailenin kızı olarak doğup büyüdü.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Türkiye'de en çok Alevi köyü ise 57'si karışık olmak üzere toplam yaklaşık 548 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
Türkiye'de en çok Alevî köyü ise 60'ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri