Tırnakların uzama hızı ayda ortalama bir milimetre civarındadır. Bununla birlikte, tırnak uzatıcı ürünler kullanarak ya da doğal tırnak uzatma yöntemleri uygulayarak tırnaklarınızın normalden daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olabilirsiniz.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır.
Tırnak üzerindeki yarım ay seklinde olan açık renkli alana "Lunula" adı verilir. Sağlıklı bir kişide tırnaklar haftada 0.9 mm kadar uzamaktadır. El tırnakları, ayak tırnaklarına nispetle daha hızlı uzar.
Sirke ve tuzu karıştırarak tırnaklara sürmek tırnakların daha hızlı uzamasını sağlayan yöntemler arasında yer alır. Sirke, tuz, limon suyu ve zeytinyağı karışımı da tırnakların güçlenmesini sağlayan etkili bir kürdür.
Kullanılan el kreminde badem yağı, zeytinyağı ya da limon bulunursa tırnaklar daha hızlı uzar. Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer.
Yerinden ayrılmaya çalışılırsa çok acı verir, bu nedenle de ''tırnak sökmek'' acı vermenin, eziyet etmenin simgelerinden biridir. Tırnakların yapımı, deriye bağlandıkları dip kısmın arkasında gerçekleşir ve tırnaklar bu dip kısımlarından uzarlar.
Oje sürmeye bayılsanız da tırnaklarınızda hava almaya ihtiyacı olduğunu unutmayın. 2 gün ojeli tırnaklarınızın 2 gün ojesiz kalarak nefes almasını sağlayın. Bu hem tırnaklarınızın sağlıklı uzamasını sağlarken hem de tırnakların sararmasını önler. Tırnakların soğuk su ile teması da tırnakların uzamasını sağlar.
Tırnakların soğuk su ile teması da tırnakların uzamasını sağlar. Fakat dikkat edilmesi gereken ılık suyun tırnakları yumuşatarak çabuk kırılmasını sağlar. Gün boyu çok su ile temas eden tırnaklar normallere göre daha hızlı uzarlar.
- Tırnakların soğuk suyla temas etmesi, tırnakların uzamasına yardımcı olur. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, ılık suyun tırnakları yumuşatıp, daha hızlı uzamasıdır. Gün boyunca suyla çok temas eden tırnaklar, normal duruma göre daha hızlı uzar.
Tırnaklar günde 0,1 mm uzar.
Tırnak uzaması
Her yüz günde bir tırnaklar bir santimetre uzar. Ellerin tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. Yani tırnak plağının tamamen değişmesi yaklaşık altı ay sürecektir. Ancak ayak tırnaklarının% 50 daha yavaş büyüdüğü gerçeği göz önüne alındığında, o zaman bir yıla ihtiyaçları olacak.
Biotin adı verilen B7 vitamini eksikliği tırnakların uzamasını yavaşlatır. Hazır gıdalardan kaçınarak, sağlıklı besinler tüketerek vücudunuzdaki biotin eksikliğini azaltabilirsiniz. Beslenmek bu aşamada tırnaklar için oldukça önemlidir. Yetersiz beslenme tırnakların yavaş uzamasına neden olur.
İşte güçlü ve uzun tırnaklar için en iyi doğal tırnak uzatma rehberi… Tırnaklarınız günde yaklaşık olarak milimetrenin onda biri kadar olmak üzere ayda ortalama 4 milimetre uzar.
Bir el tırnağının kökten uca kadar kendini yenilemesi 6 ay kadar sürerken, ayak tırnakları için bu süre 12-24 aya kadar çıkabilmektedir. El tırnaklarının uzama hızı ayda ortalama 3-4 milimetre iken, ayak tırnakları için bu 1 milimetre civarındadır. Peki neden? Bununla ilgili günümüzde 2 teori üzerinde durulmaktadır.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Tırnaklarınızın yavaş uzamasından şikayetçiyseniz; eczaneden biotin takviyesi alarak kullabilirsiniz. Biotin aynı zamanda tam tahıllı besinler, havuç, yumurta, süt, somon balığı, ceviz, badem, yulaf, domates, salatalık, karnabahar, soya fasulyesi, mercimek ve çilekte de bulunur.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
E vitamini, zeytinyağı, argan yağı ve badem yağı gibi zengin içeriklerle desteklenen tırnak balsamları, tırnakların kolaylıkla kırılmasına engel olur. Düzenli olarak su tüketmek, vücuttaki tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesinde etkilidir.
Sıcak limon suyu veya çamaşır suyu gibi asitli ve kimyasal işlemler tırnağın rengini açarken yapısını da kırar.
Tırnak sağlığını desteklemek için doğal yağlardan destek alabilirsiniz. Badem yağı, zeytinyağı, jojoba yağı, hindistan cevizi yağı, argan yağı gibi doğal yağlarla daha etkili nemlendirebilirsiniz. Vitamin açısından zengin olan badem yağı kırılan tırnaklar için ideal bir çözümdür.
Çeşitli nedenlerden dolayı tırnağınız kırılıyor, bu yüzden de dilediğiniz gibi uzatamıyorsanız kalıcı oje, tırnağınızı uzatmanızda yardımcı olabilir. Kalıcı oje, protez tırnaklardan farklı olarak tırnağı inceltmez tam aksine tırnağı daha da kalınlaştırır.
Tırnak derinin bir uzantısıdır. Tırnak plağı matriks yani tırnak kökü hücrelerinden kaynağını alan keratin dokusunun sertleşip kompakt bir hale gelmesiyle oluşmaktadır.
Haftada 1-2 kez gibi. Tırnak kesimleri size özel bir tırnak makası ile yapılmalıdır. Özellikle ayak tırnakları düz kesilmelidir. Özellikle el tırnakların altında biriken kirler her gün fırça yardımıyla temizlenmelidir.
Ayak tırnakları "Nefes alamıyor", yani tırnakların nefes alması gerekmez. Tırnaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın sert, oje sürülebilir alanını oluşturan tırnak plağı, cansız keratinden (tıpkı saçınız gibi) oluşur. Canlı olmadığı için acı hissedemez ve nefes alamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri