2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Takipli Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Takipli vergi borcu ödenmezse icra süreçleri başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 50 TL bile olsa bu borcun ödenmesi için banka hesaplarınız, mal varlıklarınız takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde haciz işlemlerine kadar ilerleyebilir.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
İlgili 31 soru bulundu
2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ
Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
Şöyle' ki; zamanaşımı, bildirim yapılmadığının idarenin bilgisine girdiği tarihten itibaren başlıyor. Dolayısıyla, idare emlak vergisi bildiriminin yapılmadığını 20 yıl sonra öğrenmişse, 5 yıllık zamanaşımı süresi 20 yıl sonra başlıyor. Sonuç olarak, 12 değil, 22 hatta 32 yıl sonra bile Emlak Vergisi istenebilir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Takipli vergi borcunu ödenmediği durumda icra süreci başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 20 TL olsa dahi banka hesapları, mal varlıkları takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmemesi durumunda da haciz işlemleri başlatılır.
Vergi Alacağı İçin Mirasçıya Karşı İcra Takibi Yapılabilir Mi? Vergi borcunu zamanında ve usulüne uygun şekilde ödememiş olan mirasbırakanın mirasçıları hakkında ilgili vergi borcu için icra takibi yapılması mümkündür.
Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme zammı ödemek zorundadır. Örneğin bu oran 2006 yılından itibaren aylık gecikme cezası %2,5 olarak belirlenmiştir.
Ayrıca muafiyet hakkı bulunurken önceki dönemlerde vergi ödeyen kişiler de taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurarak 5 yıl geriye dönük olacak şekilde ödedikleri verginin iadesini talep edebiliyor.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
Borç yapılandırması için vatandaşlar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'ivd.gib.gov.tr' adresi üzerinden giriş yapılacak, ardından ekranda e-Devlet ile giriş yapacak. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek.
Öncelikle en önemli giriş yapısı elbette e-devlet. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
Ayrıca, mükellefler e-devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine bağlanarak yapılandırma ve vergi affı başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca vergi mükellefleri, bağlı oldukları vergi dairelerine giderek veya posta yoluyla, diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilecekler.
Haczi kaldırmak için öncelikle borçlu tarafın borçlarını ödemesi gerekmektedir. Borçlar tamamen ödendiğinde, herhangi bir alacak veya borç kalmadığından emin olunmalıdır. Ardından, haciz kaldırma talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle icra dairesine bir dilekçe verilerek başlatılır.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra Takibi Kaç Yılda Düşer? Burada ilk olarak belirtmek gerekir ki; icra takibi, 10 yılda düşer. Söz konusu bu hal icra takibi davasının zaman aşımına uğraması olarak nitelendirilir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde her alacak kanunda aksi bir hükme yer verilmediği sürece 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Zaman Aşımına Uğrayan Vergi Borcu Nasıl Sildirilir? Vergi alacakları tahsil zaman aşımına uğramış olsa bile yapılacak ödeme geçerlidir. Bu nedenle vergi daireleri, mahkeme ilamı ya da başkanlık emri bulunmadığı sürece tahsil zaman aşımına uğrayan vergi borçlarını silmemektedir.
Dr.,Yüksel Cihan Arş. Gör., İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 54. Seri/Yıl: 2010)noktalarında toplanmaktadır. Vergi afları bir çok kesim tarafından tenkide uğramasına karşın, son 92 yılda ortalama 33 ayda bir çıkartılmaktadır.
Belediyelere, il özel idarelerine ve bakanlıklara ait borçlar, yapılandırma sürecine dâhildir. Listede sıralanan ödemelerin yanı sıra gelir, gümrük, emlak ve motorlu taşıtlar vergileri de yapılandırma kapsamına alınabilir. Yılın belli dönemlerinde yapılan düzenlemeler, söz konusu borçlarda değişiklik yaratabilir.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Ev hanımı, dul, işsiz, şehit yakını, gazi veya emekli kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekliliği gibi şartlar da bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri