Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Tencereye 2 yemek kaşığı karbonatı ve biraz sirkeyi dökün. Sünger ile suyu açıp güzelce ovun. Yanık lekeleri ovdukça çıkacaktır. En son temiz su ile durulayın.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Tartar Kremi: Kararan alüminyum eşyalar için, bir tencerenin içerisine 1 litre su ve 2 çay kaşığı tartar kremi dökün. Güzelce karıştırdıktan sonra 5 dakika kaynatın. Ardından sabunlu bulaşık süngeriyle bu eşyaları ovalayın. Özellikle kararan kısımlarını güzelce ovalamaya dikkat edin.
İlgili 36 soru bulundu
Alüminyum kapların zamanla kararması, insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır. Halbuki bunu kolayca önlemek mümkündür. Alüminyum kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın. Alüminyum kapların zamanla kararması, insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır.
Evdeki koşuşturmanın içinde aceleyle yemek yapmaya çalışıyorsanız, ocaktaki yemeği unutmuş olmanız çok normal. Dibi tutan yemekler çelik tencere ve tavaların kararmasına neden olur. Eski ve kirli bir görüntü oluşturan bu durum canınızı sıkmasın.
Diyelim granit tavada yemek yaparken başka bir işe daldınız, yemeğiniz yandı ve granit tava dibi tuttu. Doğal bir çözüm olarak sirkeyi kullanabilirsiniz. Tavayı boşalttıktan sonra içine koyacağınız sirkeli suyu birkaç dakika kaynatırsanız izler kaybolacaktır.
Sirke ve karbonat yanmış tava temizliğinde kullanılan ve temizliği kolaylaştıran en etkili malzemelerdir. Yanmış tavanın içerisini suyla doldurup içine sirke dökün ve kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın ve karbonat ekleyin. Biraz bekledikten sonra sünger yardımıyla temizleyin.
Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Paslanmaz çelikler, yanlış sürelerde ve yanlış sıcaklıklarda, yanlış koşullarda ısıl işlem yapılması halinde, ısıl işlem sonrası paslanmaz çeliğin tepkimeye girmesine yol açabilir. Bu tepkime paslanmaz çeliğin hem kararmasına, hemde paslanmasına yol açabilir.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Karbonat ve Tuz
Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Uygulama için bir çay kaşığı kadar sirkeye ve bir tatlı kaşığı kadar da karbonata ihtiyacınız olacak. İki malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın ve elde ettiğiniz karışımı, çelik tencere ya da çaydanlığınızda bir miktar su ile kaynatın. Sonrasında da bol su ile durulayın ve kurulayın.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
SİRKE İLE TENCERE TEMİZLİĞİ
Tahta bir kaşık yardımıyla kalıntılardan arındırdığınız tencerenin içerisine bolca sirke koyun. Eklediğiniz sirke miktarı kadar su ilave edin. 1 yemek kaşığı karbonat da ekledikten sonra tencereyi ocağa alıp 15-20 dakika kaynatın. Yumuşayan kirleri tahta kaşık yardımıyla çıkarın.
Teflon tavanızı temizlemek için tavanıza bol su ve yaklaşık bir yemek kaşığı kadar deterjan ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile tavanızı yıkayın ve bol su ile durulayın. Teflon tava dış temizliği için de süngerin sert kısmı ya da bulaşık teli ile tencerenizi kesinlikle ovalamamalısınız.
Tek yapmanız gereken paslı alana bol miktarda karbonat serpmek ve sonrasında birkaç saat beklemek. Birkaç saat geçtikten sonra sodayı ovalayarak çıkarın. Temizlemeye çalıştığınız alette ulaşması zor alanlar varsa diş fırçası ya da herhangi bir sert fırçayla sodayı çıkarabilirsiniz.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Granit tavalar gibi tencere çeşitleri de oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Granit tencere sağlıklı mı diye endişe duymadan keyifle kullanabilirsiniz. Gerçek granitten yapılan tencereler herhangi bir kimyasal madde barındırmadığı için sağlıklı yemekler pişirmenize olanak tanır.
Granit kaya taşı malzemesinin yapıldığı zeminlerin üzerine düşen her kir ve tozu temizleyebilirsiniz. Temizleme için ılık su ve hafif deterjan karışımı elde edilir. Kalıntılar ve lekeler bir sünger yardımıyla bu deterjan içerikli su yardımıyla temizlenir.
Nihale Ne Demek? Nihale, kısaca sofrada kullanılan tencere altlıklarına verilen isimdir. Nihaleler farklı özelliklere sahip olan modelleri ile ön plana çıkan mutfak gereçleridir.
Çelik Tencere Lekelerine Çözüm
Bu noktada lekeleri giderebilmek için limon tuzu, beyaz sirke, karbonat gibi doğal içerikli materyallerden yararlanabilirsiniz. Bu tarz doğal içerikli materyaller ve mineraller tencerelerdeki lekeleri çözebilmektedirler.
Tente aslında bakım gerektirmeyen ürünlerdir ama otomatik tente sistemleri için bakım oldukça önemlidir. Kötü hava şartları, rüzgâr, yağmur ve tozun etkisinden kurtulmak için ılık su ve sabun ile hazırlanacak karışımı yumuşak bir bez yardımıyla temizlemek için uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri