Emlak ofisi açabilmeniz için Seviye 5 Emlakçı Yetki belgesine sahip olmanız gerekir.
– Bu yönetmelik değişikliği ile MEB. emlak danışmanlığı eğitim sertifikaları zorunlu hale getirilmiştir. (Üniversitelerden alınan sertifikalar da kabul edilmektedir.) – Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) 5. seviye Sorumlu Emlak Danışmanı ve 4. seviye Emlak Danışmanı belge zorunluluğu devam etmektedir.
Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre yetki belgesi olmadan emlakçılık yapılamayacak, ilan sitelerine üye olunamayacak.
Emlak danışmanı olarak ofis açabilmek ve gayrimenkul alımı satımı faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için Üniversite veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı emlakçılık belgesi almak gereklidir. Dolayısıyla taşınmaz ticareti yapmak için emlak belgesi kursu ile emlak danışmanlığı eğitimi almak gereklidir.
Emlak yetki belgesini almak için gerekli olan emlak mesleki yeterlilik belgesi, MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan yapılacak sınavda gösterilecek başarıya bağlı olarak alınır. Bu belge alındıktan sonra, emlak yetki belgesi için Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmak gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
BELGE MASRAF KARŞILIĞINA İLİŞKİN KURALLAR
Belge masraf karşılığı 300 TL'dir.
Tapuda işlem yapamayacak, ilan giremeyecek
Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor.
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) MYK Belgesini elde edebilmesi için sınavlara girmesi gerekir. Adayların yeterlilik belgesini alabilmesi için sınavlardan başarılı sonuçlar alması yeterli olacaktır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süreleri, birimin başarılı olduktan sonra 2 yıl geçerlidir.
Emlak Danışmanlığı Sertifikası
Yapılan sınavlarda yüz üzerinden en az 50 puan ve üzerinde alan kursiyerler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kurum onaylı Kurs Bitirme Belgesi almaya hak kazanırlar. Enstitü online sınavına katılan öğrenciler en az 70 almaları durumunda başarı sertifikası almaya hak kazanırlar.
1- Meslek odasına kayıtlı olunması, 2- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, 3- Şubelerde şube müdürünün, diğer işletmelerde ise çalışanlardan en az birinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.
Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” dedi.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olacak
Hepsi Emlak olarak Universal Belgelendirme ile yürüttüğümüz işbirliği ile Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavında tüm iş ortaklarımızın destekçisiyiz.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
Emlak Danışmanı (Seviye 4) ve Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Belge yenilemede uygulanacak ölçme değerlendirme yöntemi nedir? b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavların (P1) yapılması.
Kimler Emlakçılık Belgesinden Muaftır? Emlakçılık belgesinden kimlerin muaf tutulduğu, yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Yönetmeliğe göre emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlulukları bulunmamaktadır.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Emlakçılık sertifikası, Millî Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile verilmektedir. En az 100 saatlik eğitimin sonucunda başarılı olan kişiler bu sertifikayı almaktadırlar.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır. Yani, yönetmeliğe göre komisyonu vermemeniz durumunda; emlakçı, yasal haklarını kullanarak parayı sizden tahsil etme hakkına sahiptir.
Ancak emlakçı komisyonun tamamını satıcı benim ödememi istiyor. Bu yasal mı, emlakçı komisyonunu sadece alıcı mı öder? Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Bu belge Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilir. 05 Eylül 2018 tarihi itibarı ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (https://ttbs.gtb.gov.tr)üzerinden alınan başvurular sonrasında, emlak işletmelerine yetki belgeleri Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilemeye başlanmıştır.
EMLAKÇI, YAZILI VE İMZALI SÖZLEŞME OLMADAN ÜCRETİNİ VEYA KOMİSYONUNU TALEP EDEMEZ.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri