Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, uygulamada emlakçıların başını ağrıtacak olan karara 2010 yılında imza atarak, yazılı olmayan, yazılı olsa bile yetkili olmayan kişi tarafından imzalanmış emlak komisyon sözleşmesinin geçersizliğine karar vermiştir.
EMLAKÇI, YAZILI VE İMZALI SÖZLEŞME OLMADAN ÜCRETİNİ VEYA KOMİSYONUNU TALEP EDEMEZ. - Hukuk Portalı - Erkaya Hukuk Bürosu.
Ev alırken emlakçıdan bulduğunuz evler için emlak komisyonu ödemeniz gerekir. Gayrimenkul satış işlemlerindeki emlakçı komisyonu "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak alınır. Satış işlemlerinde bu ücret hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Emlakçının Komisyon Alacağına Hak Kazanması
Yönetmelik uyarınca emlakçı / gayrimenkul danışmanı kira sözleşmesinin akdedilmesiyle / taşınmaz alım / satımında ise tapu sicilinde tescil ile birlikte komisyon alacağına hak kazanacaktır.
Bazı istisnalar dışında emlakçı komisyonu alıcı ve satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Hiçbir sebepler emlakçı satış işlemi sırasında saf dışı bırakılamaz. Emlakçının hakları kanunen güvence altına alınmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Emlakçı olmadan mal sahipleri gayrimenkullerini satamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe açılan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'na göre artık her önüne gelen emlakçılık yapamayacak.
Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılarımız, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2'si ev sahibinden, yüzde 2'si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır.
Emlakçı Komisyonları 2021
Aynı şekilde yüzde iki oran en yüksek sınır olarak belirlenmiş olduğu için daha düşük bir komisyon oranı üzerine de konuşularak anlaşmaya varılabilir. Alım satım işlemlerinde komisyon oranları bu şekilde gerçekleşirken, kiralama işlemlerinde evi kiraya veren kişiden komisyon alınmaktadır.
Cayma bedeli ile ilgili uygulanan oranlar, genel olarak şu şekildedir: Satıştan vazgeçilmesi halinde, ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'si oranında, 3 ila 6 ay arasında yüzde 4 oranında, 6 ila 12 ay arası yüzde 6 oranında, 12 ila 24 ay arası için yüzde 8 oranında cayma bedeli belirlenmiştir.
Emlakçılık sözleşmesinde evin satımını sağlayan emlakçı komisyona hak kazanır. Emlakçı aradan çıkarılmak isteniyorsa ve bu durum cezai şart olarak sözleşmeye eklenmişse emlakçı bu kez cezai şartı isteyebilir.
Emlakçı ile Çalışmak
Çünkü emlakçının görevi sizin ile evi kiralamak isteyen kişi arasında bir aracı olarak işin en doğru ve kısa biçimde tamamlanmasını sağlamaktır. Ayrıca yapılacak kira sözleşmesi ve diğer resmi prosedürlerde de emlakçı uğraşacağından sizin açınızdan kolaylık sağlanacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu'na göre emlak ve gayrimenkul sektörüne de e-fatura kesme zorunluluğu getirildi.
Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredis almanız konusunda size destek olur. Tapu mevzuatları işlemlerinde size yardımcı olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek gelecekte meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır.
Yetki belgesi taşınmaz satışı ya da kiralaması için aracılık yapan gerçek ya da tüzel kişi tacirler ve esnaflar için gerekmektedir. Kendi taşınmazını satmak ya da kiralamak için sahibinden / doğrudan ilân verenler için herhangi bir yasak söz konusu değil.
Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur. Bu sebeple sözleşmede belirtilen tarihte sadece alıcının isteği ile satışın gerçekleşmesi mümkün değildir.
Sonuçta, emlakçılık yüz yüze iletişime dayalıdır ve çevrimiçi iletişim ve sosyal medya aracılığıyla büyür, yani her yerden yapılabilir ve takip edilebilir bir meslektir.
Kiracı, ev sahibinin evi satmak veya yeniden kiralamak istemesi durumunda evi yeni alıcılara veya kiracılara göstermek zorundadır. Fakat ev sahibi, böyle bir durumda evin yeni alıcılara veya kiracılara gösterilmesi gerektiğini kiracıya uygun bir zaman önceden haber vermelidir.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Emlakçının komisyon almasının 'helal' olduğunu ise şu ifadelerle açıkladı: "Dinen helal olan bir malın veya hizmetin alım satımında aracı olan kişinin yaptığı hizmetin karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden tespit edilen oranda ücret alması caizdir."
Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır. Kiralama işlemlerinde ise komisyon sadece bir seferliğine kiracıdan alınır ve kiracının bir aylık kirasına eşit olur.
Gayrimenkul Danışmanlığı / Emlakçılık faaliyeti gösteren işletmeler; gayrimenkul alım / satım ve kiralanmasına aracılık etme, tapu işlemlerine aracılık etme, gayrimenkul yönetim hizmeti verme, değerleme hizmeti verme ve gayrimenkul ticaretine yönelik diğer hizmetleri verme dışında herhangi bir ticari faaliyette ...
Yüzde hesaplaması yöntemi ile komisyon tutarını öğrenebilirsiniz. Örneğin gerçekleşecek olan herhangi bir ticari faaliyette, ticaretin tutarı 50.000 TL diyelim. Komisyon talep eden kişi/kurum bu işlemden dahili olarak %10 oranında bir komisyon alacaksa, komisyon tutarı 5.000 TL olarak hesaplanır.
Emlakçılar, bir emlak işlemine dahil olanlara pazarlama, hukuk, müzakere ve diğer hizmetleri satarak para kazanırlar. Genellikle bu hizmetler için mülkün nihai satış fiyatının bir yüzdesi olarak komisyon alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri