5 Haziran 2021'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile 5 Eylül 2021 itibarıyla emlak yetki belgesi bulunmayan ve taşınmaz ticareti yapan bütün işletmeler ruhsatsız kabul edilmektedir.
Bu kapsamda gayrimenkul danışmanlığı ve emlakçılık faaliyetlerinde bulunan işyerleri belirli şartları sağlamalı ve işletme sahipleri / yetkilileri yetki belgesi sahibi olmalıdır. Ayrıca işletme bünyesinde çalışan personelin de mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın 18 Şubat'ta aldığı karara göre yetki belgesi olmayan emlakçılar Ticaret Bakanlığı'nın yanı sıra artık Hazine ve Maliye Bakanlığı'na da ihbar edilebilecek.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Yönetmelik kapsamında, bu işle uğraşmayan üyelerimiz kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Belge masraf karşılığı 300 TL'dir. (KDV'den muaftır.) Sadece belge almaya hak kazanan kişilerden tahsil edilir. Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde teşvikten yararlanan kişilerden bir defaya mahsus belge masraf karşılığı tahsil edilmez.
Emlak ofisi açabilmeniz için Seviye 5 Emlakçı Yetki belgesine sahip olmanız gerekir.
Kimler Emlakçılık Belgesinden Muaftır? Emlakçılık belgesinden kimlerin muaf tutulduğu, yanıtı merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Yönetmeliğe göre emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alma zorunlulukları bulunmamaktadır.
Bu bağlamda, 02.01.2020 tarihinden itibaren Müdürlüğümüzce tapu yetki belgesi düzenlenmeyecek olup, şirket yetkililerinin tapu müdürlüklerine müracaatlarından önce "Ticaret Siciline Sor" adresinden sicil kayıtlarını güncelletmeleri önemle hatırlatılır.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorunda olup Yönetmelik kapsamında olmadıklarından, bu işle uğraşmayan vatandaşlarımızın kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu ...
Emlak Yetki Belgesi Almak Zorunlu Mu? Emlak danışmanlığı yapmak isteyen veya bir emlak işletmesinde pazarlama ve satış elemanı olarak çalışan herkes, emlak yetki belgesi almak zorundadır.
Yetki Belgeleri 5 Yıl Geçerlidir
Yetki belgesi işletmede herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılmalıdır. Belge, geçerlilik süresinin sona ermesi veya içeriğindeki bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda da tekrar yenilenir. Sözleşme ve ilanlarda bu yetki belgesi numarası kullanılır.
Başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde yerinde tespit yapılıyor. Denetim sonrasında şartları karşılayan işletmelere, 10 gün içinde belgesi veriliyor. Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenleniyor ve devredilemiyor.
En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak.
Yetki Belgesi; taşınmaz malların devir işlemi sırasında tüzel kişiliğe sahip olanlardan istenen bir belgedir. Bu belge, kişinin gayrimenkul alım satımı yapabilme izni olduğunu gösterir. Temsilci olarak belirlenen ve bu belgeye sahip olan kişi, bir gayrimenkulü tüzel kişi adına satabilir ya da kiralayabilir.
Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma işlemleri için MYK Kurumu'nun yetkilendirdiği kuruluşlara başvurmak gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından da Emlak yetki belgesi almak zorunlu hale gelmiştir. Emlak Yetki Belgesi ise İl Ticaret Müdürlüklerinden alınır.
1. E-devlete giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Listelenen hizmetlerden Yetki belgesi işlemleri altında, “Yetki Belgesi İlk Başvuru / Yenileme” işlemi seçilir.
Web tapudan başvuru yapılarak tapu müdürlüğüne gitmeden talebin karşılanması mümkündür.
✓ Yetki talep işlemlerinin aynı gün içerisinde tamamlanması esastır. ✓ Yetki verme işlemlerinin aynı gün içerisinde tamamlanması esastır. ✓ Tapu müdürlükleri arasında tapu kaydı veya tapu senedi verilmesine ilişkin taleplerde, yukarıdaki usule göre işlemlere yön verilir.
Esnaf ve sanatkârlar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını otuz gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Sicil Gazetesinde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Sicil marifetiyle de ilgili odaya kayıtları gerçekleştirilir. Sicil ve oda kaydı zorunlu olup; isteğe bağlı değildir.
Yeni faaliyet ek bir iş yeri açılmasına gerek olmayan bir alansa mevcut adrese bağlı olarak ek iş yapılabilir. Örnek olarak home-ofis olarak emlakçılık faaliyeti ile uğraşan bir mükellef aynı zamanda finansal danışmanlık yapacaksa bunun için ayrı bir iş yeri açmasına gerek yoktur.
Emlak ofisine veya emlak Danışmanına satışı yapılmak üzere getirilen emlak'ı ve gayrimenkulü satmak için emlak satış yetki belgesi sözleşmesi verilmesi, yani gayrimenkulun sahibi olan kişi gayrimenkulünü satmak üzere emlakçıya satış ve pazarlama yetkisi vermesi ile bir sözleşmeye bağlanması demektir.
1- Meslek odasına kayıtlı olunması, 2- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, 3- Şubelerde şube müdürünün, diğer işletmelerde ise çalışanlardan en az birinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri