Emme manifoldu, motorun performansını arttırırken aynı zamanda yakıt tüketimini de optimize eder. Motorun çalışması için gereksiz fazla hava veya yakıt kullanımı, emme manifoldu tarafından önlenebilir. Bunun sonucunda, motor daha az yakıt tüketirken daha yüksek güç üretebilir.
Emme manifoldunda kaçak olması durumunda araç gereğinden az havayı emer. Bu da hem çekişin düşmesine hem de yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Bu nedenle bu parçada oluşan sorunları tespit etmek önemlidir.
Her yanmalı motorun bir egzoz manifoldu vardır, motor silindirlerinden egzozu toplayarak motordan uzaklaştırır. Zamanla egzoz manifoldları karbon birikimi, kurum, yağ ve pasla kaplanır. Bu olduğunda manifold verimliliği kaybeder ve aracın genel performansını etkiler.
Emme manifoldu arızasının görülen ilk belirtilerden birisi aracın çekişten düşmesidir. Gaza yüklendiğiniz halde istediğiniz seviyeye ulaşılamamanız emme manifoldunda bir arızanın olduğunu gösterir. Sistemin bu şekilde bir aksaklığa uğraması kaçaklardan dolayı farklı basınca sahip olan havaya maruz kalması sonucudur.
Egzoz manifoldu arızalanması yüksek devirlerde çalıştırmaya izin vermeyen bir durumdur. Yüksek devirde çalışan aracın arızasını artıracaktır. Bu durumda aracınızda yanık kokusu da meydana gelecektir. Rölanti zayıflığı, emme manifoldu üzerinden de meydana gelen gaz kelebeğinin kirlenmesi ile de alakalı olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Peki, egzoz tıkalı olursa ne olur? Bu durum farklı sonuçlar doğurabilir; Aracın performansı düşebilir ve çekiş gücü azalır. Aracın harareti yükselebilir.
Manifold Tamiri
Tamir yerine aracın egzoz ya da emme manifoldu değişimleri yapılmaktadır.
MAP sensörü, içten yanmalı motorların emme manifoldunda bulunur ve emiş hattında oluşan basınç değerini ölçer. Elektronik kontrol sisteminde kullanılan bu parça, mutlak basınç sensörü veya manifold basınç sensörü olarak da bilinir.
Emme manifoldu; motor açısından oldukça önemli bir parçadır. Bu parça, hava filtresinden gelen havayı toplar ve motorun ihtiyacına göre gelen havayı emme supapları yoluyla silindirlere yollar. Bir dizi tüpten meydana gelen emme manifoldu sayesinde motora gelen hava, silindirlerin her birine eşit olarak dağıtılır.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Çoğu kişi önemsiz gibi görse de aracın performansının artması için bu gazların dışarıya sağlıklı bir şekilde atılması çok önemlidir. Normal araçlarda kullanılan susturuculu egzozlar havanın dışarı atılması anında bir direnç oluşturur. Bu olay haliyle aracın performansını da etkiler.
Manifold sökülmesi sırasında mutlaka sıcaklığa da dikkat edilmelidir. Aracın motoru sıcakken herhangi bir parçaya dokunmak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle manifold sıcakken çıkarıldığı takdirde bu durum kaçaklar oluşması ile de sonuçlanabilir. Manifoldun öncelikle contaları yerinden çıkarılmalıdır.
MAP sensörü olarak da bilinen manifold basınç sensörü, motorun elektronik kontrol ünitesine anlık basınç verisi sağlar. Bu veriler hava yoğunluğunu hesaplamak ve motorun hava kütle hızını belirlemek için kullanılır. Bu durum da optimum yanma için gerekli olan yakıt miktarını belirler.
Hava filtresi kutusu hava alırsa, ya da motor fazla hava alırsa ne olur şeklinde yöneltilen bir soruya; motora kirli hava girebilir ve bu da motorun performansını olumsuz yönde etkileyebilir cevabı verilebilir. Kirli hava, motorun içindeki parçaların ömrünü kısaltabilir ve motor arızalarına neden olabilir.
Her ne kadar hava filtresine bağlı olsa da motora giren havada bulunan partiküllerin uzun bir süreçte emme manifolduna yapışması nedeniyle emme manifoldu kirlenir ve temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.
Eski filtrem ile rolantideki manifolt basıncım 68-69 kpa arasında idi. Filtreyi değiştirdikten sonra bu değer 74-75 kpa lara geldi. Emme manifoldumu değiştirmeden öncede bu değerler 75 kpa falandı eski filtrem ile. emmeyi değişince 68-69 kpa olmuştu.
Hava sicakligi 25-30 derece.
emme manifolduna yağ nerden gelir???
emme manifolduna yağın gidebilmesi için emme supapların aşınmış olması gerekir. eğer aşınma fazla ise hem motor kompresyonu düşer hemde supap açılarındaki aşırı aşınma ileride motora büyük masraf açabilir.supapların değişme zamanı geldi ise hiç bekleme derim.
Manifold Contası Kaçakları Emme manifoldu, yakıt enjeksiyon sistemine sahip otomobilinizde silindirlere hava besleyen parçadır. Emme manifold contası da bu parçada hava sızıntısını engeller. Ayrıca yağ ve soğutma suyunun motor bloğundan sızıntısını da engeller.
Eğer egzoz ya da emme manifoldunda sorun varsa aracın çekişi ve performansı bariz bir şekilde düşer. Aracın çalışması ve özellikle hızlanması esnasında motordan hırıltı geliyorsa, yüksek patlama sesleri duyuluyorsa; egzoz manifoldunda çatlak, kırılmalar veya contasında kaçak, sızıntı olabilir.
Motor rölantide iken tıslama, ıslık çalma gibi sesler geliyor olabilir. Motorun durması çok yavaş gerçekleşebilir. Veya, aracın ateşlemesini kapattığınızda, bir süre daha çalışmaya devam ediyor olabilir. Bunların hepsi emme manifoldu sızıntısı belirtileri olabilir.
Araçta aniden yavaşlama ve hızlanma durumları oluşabilir. Motorun basınç dengesi bozulduğu için kontrol sorunları görülebilir. Ateşleme sistemine yanlış bilgi gideceği için fazla ateşleme ya da kuru yakıt yakma gibi problemler oluşabilir.
Bu toz ve kum zerreleri silindirlere gönderilecek olursa, motora çok zarar verirler. girmemesi için hava filtreleri kullanılır. Bu filtreler emme manifoldu hava giriş ucuna bağlanır.
Manifoldda yaşanan sızıntının en sık rastlanan sebebi ise manifold contasının gevşemesi ya da yanmasıdır. Conta gevşemiş ise, sıkıştırma ile sorun çözülür. Contanın yanması durumunda ise egzoz manifoldu conta değişimi yapılmalıdır.
Eğer egzoz spirali olmasaydı motordan dümdüz olarak aracın arkasına kadar giden boru büyük ihtimalle kısa süre içerisinde çatlardı. Böyle bir durumda ise yakıt sarfiyatında artış, çekiş düşüklüğü, rahatsız edici ses gibi birçok problem yaşarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri