Meme grevi genellikle iki-dört gün arası sürer, fakat bazen bir haftaya kadar da çıkabilir. Grev yapan bebeği tekrar emzirmeye döndürmek biraz beceri ve aşağıdaki bilgi ve önerilerin uygulanmasını gerektirir. Bebeğinizi emzirdiğiniz sıklıkta pompa yapın.
Enjektörle üstten mama veriyoruz. Bebek sütün annesinin göğsünden geldiğini sanarak emmeye başlıyor. Böylece süt kanalları uyarılıyor ve yeniden süt üretimi başlıyor. Bunu 1 hafta süreyle bebeğin beslenmesi gereken her 3 saatte bir tekrarlıyoruz.
Bazen de annenin kullandığı parfüm ya da sigara içiyor olması bebekte huzursuzluk ve iştahsızlık sebebi olabilir. Annenin bebeği emzirirkenki pozisyonu ve tekniği hatalıysa bebek anneyi ememez. Bebek emzirme anında memeyi tutması için başından itilirse, direnç gösterir ve tepki olarak da memeyi reddeder.
Rahat nefes alamaması/hasta olması: Bebeğin burnunun mukusla dolu olması (tıkanıklığı), rahat nefes alamamasına, bu da memeyi emerken zorluk çekmesine neden olur. Ayrıca bebeğin enfeksiyon kapmış ya da herhangi bir yerinde ağrı (kulak, ağız, burun vs.) veya ağzında pamukçuk olması da geçerli sebepler arasındadır.
İlgili 31 soru bulundu
Bebeğinize dişlik verip diş etlerinde huzursuzluğu azaltarak ısırmayı önleyebilirsiniz. Süt Miktarındaki Azalma: Bebekler özellikle süt miktarında bir azalma olduğu zaman hayal kırıklığına uğrar ve daha fazla süte ihtiyaç duyarak memeyi ısırabilir. Süt miktarınızı artırmak bebeğin ısırma isteğini azaltacaktır.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler... Emzirmeyi azaltırken memede oluşabilecek şişlik, ağrı, kızarıklık açısından anne dikkatli olmalı.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Bebek memeyi alabiliyorsa ve emiyorsa ilk olarak sık sık emzirmek hem kolay hem de en etkili yöntemdir. Grubumuzdaki bir çok anne destek alıp daha önce memeyi alamayan bebeği emzirmeyi başarıyor. Bu çalışmalarda en etkili yöntem "arkaya yaslanarak (laid-back)" pozisyonu oluyor.
Gaz sancısı olan bebek emmek istemez.
Özcan, bunları şöyle sıraladı: "Annenin hastaneye yatacak kadar ağır hasta olması ya da bebek için sakıncalı ilaç alması durumlarında emzirme sakıncalıdır. Tüberküloz tedavisi gören annenin balgamı temizlenmiş ve ev tedavisine geçilmiş ise bebeğini emzirmesinde sakınca yoktur.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Anne sütü siz ve bebeğinize özel olarak salgılanan bir besindir. Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
Bebekler ilk üç ayda sadece sütle beslenmelidir. Eğer bebek anne sütünü alamıyorsa alternatif olarak inek, keçi, koyun sütü tercih edilmelidir. Bebeklerin bu zamanlarda mideleri küçük olduğundan sütle doyabilmektedir.
Bebeklerde görülen soğuk algınlığı, grip veya alerjik gibi problemler ile karşılaşıldığında burun tıkanıklığı oluşur. Bu durumda bebekler emmek istemeyebilir. Bunun dışında kulak enfeksiyonu veya diş çıkarma dönemlerinde de bebekler emmeyi reddeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri