"Amca" ve "emmi" kelimeleri aynı anlama gelse de kökenleri farklı. "Amca" (abıca) Türkçe. "Emmi" (ammî) Arapça. Arapça kelimenin sonundaki "î" iyelik eki galiba ("Rabbî"deki gibi).
Emmi: Türkçe halk ağzında babanın erkek kardeşine verilen ad.
Bu sözcük Arapça ˁamm عَمّ “amca” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Aramice/Süryanice ve İbranice ˁamm עם “her çeşit akraba” sözcüğü ile eş kökenlidir.
EMMİ OĞLU KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle emmioğlu, emmoğlu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı emmi oğlu şeklinde olmalıdır.
Emmi kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
İlgili 25 soru bulundu
EMMİ (KADİR ÇERMİK)
Çukur'a İdris'ten sonra yerleşen ikinci kişidir. Zeki ve ağırbaşlıdır ama gerektiğinde şiddet de uygulayabilir.
"emmi" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç paternal uncle i. eame i.
büyük amca, öz amca, baba tarafından dedenin büyük kardeşinin oğlu, dedenin kardeşi, babanın öz amcası, büyük dedenin kardeşi”³¹~Kom. abaġa "Onkel, auunculus" 32 ~Tel.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Yazım hatası yapılan amcaoğlu kelimesi tüm kaynaklara göre bitişik yazılması gerekiyor. Pek çok birey her ne kadar ayrı yazarak yazım hatası yapsa da doğrusu her zaman bitişik olmalıdır. Her birey amcaoğlu sözcüğünü "amcaoğlu" şeklinde bitişik olarak kullanmalıdır.
amca - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi abıca veya abuca “babanın erkek kardeşi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi apa veya aba “baba” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +çA ekiyle türetilmiştir. Esasen "babacık" anlamına gelen abıca biçimi, belki Arapça ˁamm "amca" etkisiyle ses değiştirmiştir.
Emmi kızı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Amca kızı
Etimoloji. ÖzTürkçe bir sözcüktür. Sözcüğün eski Türkçedeki aslı "tay/tayı"dır ve bu sözcük dadı veya sütnine anlamındaki "taya" ve teyze anlamındaki "tayıza" sözcükleriyle akrabadır.
[1] (halk ağzı) Amca, babanın erkek kardeşi.
Bacanak, kız kardeşler ile evlenen erkeklerin birbirlerine göre akrabalık durumu. Bacanaklık evlilik yoluyla kazanılan bir akrabalık derecesidir. Bir erkek, kendi bacanağının aynı zamanda bacanağıdır. Sözcük Türkçe "bacı" (kız kardeş) kökünden gelir.
Bîbî kelimesi Anadolu Türkçesi'nde "kadın, zevce, hala, büyükanne" mânalarına geldiği gibi günümüzde de Anadolu'nun birçok yerinde "hala, teyze, nine", hatta "hindi" anlamlarında kullanılmaktadır.
çukurova'da amca oğlu tabiri kullanılmaz, emmioğlu'nun hızlı söyleyişiyle emmoğlu denir.
Türkçede yazım hatası yapılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''ağabey'' şeklindedir. Eğer abi şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel. 3. Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya ünvan sözleri büyük harfle başlar: Uzak Doğu'dan gelen heyeti Vali dün kabul etti.
Amca, babanın erkek kardeşine verilen ad. Kişi, kendi amcasının yeğenidir. Amca sözcüğü akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça büyük kişilere saygı ifadesi olarak da kullanılır.
merhabalar amca. köylüler kendinden büyüklere hitap ederken dayı der, şehirliler amca. günlük hayatta kullanımları bakımından büyük farklar teşkil eder bu iki sözcük. amca sözcüğü genelde daha sempatik ve sıcak olarak kullanılır. yaşça büyük olan birisine hitap ederken öncelikli olarak tercih edilir.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
vay efendim taktığı rütbenin anlamını bilmemek ne demekmiş falan filan. derken onbaşının kelime anlamını açıkladı: on kişinin başı demek.
'TEYO EMMİ' lakaplı Erzurumlu halk komedyeni Tayyip İde bundan 2 sene önce vefat etmiş bir halk komedyeni. 'TEYO EMMİ' lakaplı Erzurumlu Tayyip İde bundan 2 sene önce vefat etmiş bir halk komedyeniydi. Erzurum Pasinler'de yaşamış 2003 yılında meftun olan Tayyip İde, uydurma hikâyeleri ile tanınmış bir kişidir.
Teyo Emminin gerçek adı Tayyip İde'dir. Ama o kendisine Teyo Emmi, Teyo Pehlivan veya Teyo Ağa denmesini tercih etmiştir. Erzurum'un Hasankale ilçesinin bir köyünde doğmuş; 1999'da 86 yaşında ölmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri