Çanta kemeri vb. emniyet kemeri özelliği taşımayan, güvenliksiz parçalar emniyet kemeri olarak değerlendirilemezler. Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolik Vb.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde de olabilir.
Yeni kusur tablosuna göre sürücünün görüş alanını kısıtlayan cam hasarı ve yetkili yerler dışında basılan veya boya, vida ve benzerleri sebebiyle üzerindeki harf ve rakamları elektrikli denetleme sistemleri (EDS) tarafından okunamayan plakalara sahip olan araçlar muayeneden geçemeyecek.
Yalnız araç dururken kullanılan koltuklar ile ayakta da yolcu taşıyan M2 ve M3 kategorisi Sınıf A ve Sınıf I otobüslerde, koltuklarda, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu değildir.
TÜVTÜRK - 01.01.1995 tarihi sonrası araçların arka koltuklarında çalışır durumda emniyet kemeri olması zorunludur. | Facebook.
İlgili 36 soru bulundu
TÜRKİYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.
Emniyet kemeri kullanımının, kaza sonrası araçlar içindeki ölümleri %45, ağır yaralanmaları ise %55 oranında azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 78. ve ilgili Yönetmeliğin 150. maddesine göre sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları zorunludur.
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Son 1 aydır renkli kemerler tüvtürk de geçemiyor. Onay etiketi olmayan renkli kemerler ağır kusur sayılıyormuş. Onay etiketi diktirilse bile " artık onay etiketleri dikişli değil" deyip muayeneden bırakıyorlarmış.
Bu görüntüye göre aynı anda sürücüye hız ihlali, emniyet kemeri ve cep telefonuyla konuşma gibi farklı ihlallerden ceza kesilebiliyor.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ancak lastiğin üretim yılı muayene sonucunu etkileyen faktörlerden biri değildir. Ancak 4 yıldan uzun süre kullandığınız lastiklerin aşınması güvenliğiniz için tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Nitekim bu tür aşınma emareleri aracın muayeneden geçememesine neden olabilir.
Emniyetsiz: Yapılan muayene sonrasında aracın, can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksiklerinin tespit edilmesi halidir. Bu durumda, aracın durumu en yakın "Trafik Zabıtası"na bildirilir. Aracın "Emniyetsiz" olduğuna dair rapor verilir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Araçlar muayeneden geçerken çeşitli birçok kritere bakılır. Bu kriterler kapsamında yangın tüpleri de yer almaktadır. Ancak yangın tüpünün olmaması araçların geçişini engellememektedir. Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir.
Araç muayenesinde hafif kusur sayılan durumlar listesi içerisinde ön plana çıkanlar aşağıdaki gibidir: Fren tellerinin yeteri kadar sabitlenmemiş olması, zor çalışması, hasarlı olması, kuru çalışması, sürtünmeden dolayı yıpranmış olması veya muhafaza çatlağının bulunması
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
4.Emniyet kemerleri: Tüm emniyet kemerlerinin, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. 5.Lastikler: Aracınızın lastiklerinde yarık, yırtık ve/veya kesik olmamalıdır.
Otobüs, minibüs ve taksilerde “çocuk bağlama sistemleri” zorunlu hale getirildi. Bu araçlarda tüm yolcular emniyet kemeri takmadan harekete izin verilmeyecek.
25 Kasım 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 32380 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre 2024 yeniden değerleme oranı %58,46'dir. Yeniden değerleme oranı baz alınarak yapılan hesaplamaya göre 2024 emniyet kemeri takmama cezası (78/1-a) 691 TL, indirimli tutarı ise 517,50 TL olacaktır.
Değişiklikle birlikte görevli olsa dahi emniyet kemeri takmayan asker ve polislere, devlet büyüklerinin güvenliğini sağlayan ekiplere, ambulans şoförlerine, şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan taksi, dolmuş, otobüs sürücülerine Trafik Kanunu'nun 78/1-a maddesi uyarınca 80 TL ceza kesilecek.
Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar. Her yolcu için emniyet kemeri olmalıdır.
Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası
Yüksek sesle müzik dinlemek sürücünün odağının trafikten kaymasına yol açarak riskli durumlar oluşturabiliyor. 2023 yılında yüksek sesle müzik dinleyerek ses kirliliği oluşturmanın cezası 436 TL olarak geçiyor. Bu ceza aynı zamanda 72 ceza maddesi olarak da biliniyor.
Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası Ne Kadar? 2024 yılı için 73/c yani seyir haline sürücünün cep telefonu kullanmasının cezası 1.506 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 1.129,50 TL olarak ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri