İletişim, mesajın hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşılması için aktarılması sürecidir. Empatik iletişim; muhatabın duygu dünyasını anlayarak mesajı ona göre kodlamak ve kendini muhatabın yerine koyarak iletişimde bulunmaktır.
Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir. Empatinin en önemli basamakları sevmek, değer vermek ve paylaşmaktır.
Karşılıklı olarak duygu paylaşımına açık ve hazır olmak kişilerarası ilişkilerde “çok yakın olma” davranışı ile ilişkilidir. Bu eğilimde, empati zihinsel ve duygusal anlayışı içermekte ve içgörüyü yansıtmaktadır. İnsanları anlamak istemek, sabır ve anlayışla beklemeyi bilmek, empati oluşumuna hazır olunduğunu gösterir.
Empati, iletişim yeteneklerinizi geliştirerek karşınızdaki kişinin duygusal deneyimini anlamanızı hızlandırır. Bu sayede iletişim daha derin ve daha etkili hale gelir. Bu hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerde daha iyi bağlantılar kurmanıza destek olur.
Duygusal Empati: Başkalarının duygularını hissetme becerisidir. Örneğin, acı çeken bir arkadaşınızı görünce kendinizi onun yerine koyarak onun acısını hissetmek. Bilişsel Empati: Başkalarının düşüncelerini anlama becerisidir. Bu tür empati, insanların ne düşündüklerini ve neden böyle düşündüklerini anlamaya çalışır.
İlgili 45 soru bulundu
Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak. Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak, ilgi göstermek ve acıyı azaltmak/durumu çözmek için harekete geçmek. Başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Başkasının acısına tepki olarak sıkıntı hissetmek.
Empati, iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir. Birinin duygularını anladığınızı ve ona destek verdiğinizi göstermek, sağlıklı iletişim kurmanın anahtarıdır. Empati sayesinde, karşınızdaki kişiyle daha derin ve anlamlı bağ kurabilirsiniz.
Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır; Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakması, Karşısındakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlaması ve hissetmesi, O kişiyi anladığını ona ifade etmesi.
Psikoloji literatüründe ise empati kavramı ilk defa 1897'de Lipps tarafından kullanılmıştır. Almanca einfühlung olarak adlandırılan bu kavram, bir nesneyi incelerken ve gözlemlerken kişinin kendini nesneye yansıtması ve nesne ile arasında bir özdeşim kurması durumu olarak tanımlanmıştır (11).
Empatik iletişimin hangi ögelerden oluştuğu yolundaki kuramsal görüşlere göre, empatide başlıca iki öge vardır; bunlar bilişsel (cognitive) ve duygusal (affective) ögelerdir.
Empati kurmak, karşı tarafın duygu ve düşüncelerinin daha iyi irdelenmesini sağlar. Böylece daha mantıklı, sağlıklı ve sevgi dolu ilişkilerin temeli atılmış olur. Karşı tarafı dinlemeden, kendini onun yerine koymadan davranışlarda bulunmak öfke dolu sonuçlara neden olabilmektedir.
Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır; -Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak, -Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek, -O kişiyi anladığını ona ifade etmek.
- Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara ve durumlara karşısındakinin bakış açısı ile bakması, o kişinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecidir.
Örneğin bir başkasının utandığını gördüğünüzde yüzünüzün kızarması ya da mide rahatsızlığı yaşamanız gibi. Yani empatik becerisi güçlü kişiler karşısındaki kişinin hislerini anlamakla kalmaz aynı zamanda karşısındaki kişinin durumu için elinden geleni yapar.
Kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyup onun duygu ve düşünceleriyle hissetmeye ve anlamaya çalışması, onun bakış açısıyla olaylara ve durumlara bakması sürecine empati denilmektedir. İletişim bir anlamda bireyin iç dünyasından kaynaklanan bakış açısındaki esnekliktir.
Bu basamaklar: 1) Senin problemin karşısında başkaları ne düşünür, ne hisseder, 2) Eleştiri, 3) Akıl verme, 4) Teşhis koyma, 5) Bende de var, 6) Be- nim duygularım, 7) Anlatılan soruna eğil- me, 8) Sorun sahibini destekleme, 9) An- latılanı tekrarlama, 10) Derin duyguları anlama.
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor.
Empati kurabilen kişiler; yaşamın, koşulların, zamanın ve insanların değişime açık olduğunun farkındadır. Bu nedenle bir ideolojiye, fikre ya da ön yargıya körü körüne bağlı kalmaktan kaçınırlar. Ateşli savunmalara girmek yerine, her fikrin antitezini dinlemeye ve olaya bir de karşı taraftan bakmaya çalışırlar.
Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamalısıdır Empatik anlayış, insanları birbirine yaklaştırma, iletişimi kolaylaştırma özelliğine sahiptir İnsanlar, kendileriyle empati kurulduğunda, anlaşıldıklarını ve kendilerine önem verildiğini ...
Empati Becerisi Nedir? Basitçe söylemek gerekirse; empati becerisi, diğer kişinin pozisyonunu alma ve diğer kişinin duygularını anlama yeteneğidir. Ayrıca fiziksel boyutlara veya deneyime ihtiyaç duymadan, düşünce boyutunda algılananın genişletilmesine de olanak tanır.
Empati başkalarıyla sosyal bağlantılar kurmaya olanak tanır. İnsanların ne düşündüğünü ve hissettiğini anlamak sosyal ortamda uygun şekilde yanıt verilmesini sağlar. Kendi duyguları düzenlemeyi öğrenmeye yardımcı olur. Büyük stres anlarında bile, bunalmadan, hissedilenleri yönetmeye olanak tanır.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Duygusal zekâ gelişimi: Empati, duygusal zekamızı geliştirir. Başkalarının duygularını anlamak ve onlara uygun şekilde tepki vermek, duygusal zekamızı artırır ve duygusal olarak daha dengeli olmamıza yardımcı olur. Yardımseverlik ve iyilik hissi: Empati, başkalarına yardım etme isteğimizi artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri