Aksi halde, yani gelinin damadı beğenmediği durumda kahvenin içine şeker yerine tuz atar, bahtsız damat adayı kahveyi içince durumu anlar ve mutsuz bir şekilde evin yolunu tutar. Tuzlu kahvenin rolünün son derece büyük olduğu bir kız isteme merasimi de böylece hüzünlü bir şekilde sona erer.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Gelin adayı damat adayının gerçekten sevip sevmediğini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiş. Eğer damat adayı, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılayamayacağı anlamına gelirmiş ve ayıp sayılırmış.
Eğer damat adayı kahvenin tuzlu olduğunu fark eder ve hiç içmezse bu gelinin isteklerini karşılamayacağı anlamına gelirmiş ve geline yapılan bir ayıp sayılırmış. Damat adayı kahveden bir ya da birden fazla yudum alır ve tükürmezse bu da sevgilisi için her şeyi yapacağı anlamına gelirmiş.
İsteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Damadı test etmek adına uzun yıllardır yapılan gelenek ise kahvesine tuz atmaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Istemede önce kime kahve verilir? İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir.
Evliliğe giden yolda ailelerin buluştuğu, tanıştığı ve evliliğe rıza verdiği kız isteme törenlerinde, isteme aşamasından önce aile büyükleri, gelin adayı kız tarafından yapılan kahveleri içer. Burada bulunan damada, daha özel bir kahve ikram edilir. Damat kahvesi olarak bilinen bu kahvenin farkı, tuzlu olmasıdır.
Eğer damat adayını beğendiyse kahveyi şekerli hazırlar, yanında tatlı ikram edermiş. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz. ' mesajı verirmiş. Ancak kız, damat adayını beğenmezse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış.
Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar. Daha sonra damat adayına bu kahve ikram edildiğinde yüz ifadesini değiştirmeden bitirene kadar içmesi beklenir.
Limonlu kahve sindirim sistemini rahatları ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu tüketim biçiminden kaynaklanan mide problemlerini azaltarak mide sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi oldukça sık rastlanan sindirim sistemi sorunlarının da hafiflemesini kolaylaştırır.
Limon kahve karışımı, enerji verici özelliği sayesinde sizi zinde hissettirir. Eğer enerjinizin bitmeye başladığını hissederseniz 1 bardak limonlu kahve içebilirsiniz. Bu karışım, metabolizmanızı hızlandırarak daha hızlı kilo vermenize yardımcı olur. Bu nedenle doktorunuza da danışarak diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Tuzlu kahve tarifi ise bir tatlı kaşığı atılan kahve 1 çay kaşığı artık vicdanınıza kalmış kadar tuz atmanız yeterlidir. Yani normal Türk kahvesi yapılır servise dökülmeden hemen önce veya kahve pişmeye yakın 1 çay kaşığı isteğinize bağlı olarak yarım çeyrek veya tam çay kaşığı tuz atılır ve Damada özel ikram edilir.
Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature'da yayımlanan bir araştırmaya göre, tuzun içindeki sodyum iyonları kahvenin acılığını bastırıyor ve tadının daha iyi olmasını sağlıyor. Kahvenize her zaman tuz eklemeniz sağlıklı değil ancak, kahveniz çok acı olduğunda bir tutam tuz eklemek tadını yumuşatmaya yardımcı olabilir.
Kahveyi soğuk demle.
Bu, daha tatlı ve lezzetli olduğu gibi asit derecesi sıcak demlenmiş kahveye kıyasla %67 daha azdır. Soğuk demleme aynı zamanda sıcak demlenmiş kahvedeki acı, istenmeyen tadı ortadan kaldırır.
Damat tuzlu kahveyi içerek, kız isteme merasiminin en önemli olayını gerçekleştirir. Kız isteme merasiminde çiçek ve çikolata alınması da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Çiçek ve çikolata eve girer girmez kız tarafına verilir.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Son yasaklama ise Sultan IV Murat tarafından olmuş, kahvenin yanı sıra tütün ürünlerine de yasak getirilmiştir. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterilmiştir. Ardından tekrar yasaklama kaldırılmıştır.
Gelin tarafı ve erkek tarafı birbirlerini şöyle bir süzer, gelin hemen kahveyi hazırlarmış. Gelinin ilk kez gördüğü damat adayını beğenip beğenmediği de burada ortaya çıkarmış. Çünkü gelin hanım eğer damat kardeşimizi beğenirse kahvesini şekerli yaparmış.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Bununla beraber kız tarafı da, aile büyüklerini aynı gün çağırarak tamamen ailelerin huzurunda bir sohbet havası içinde kız isteme gerçekleşir. Kız isteme olayı, öncelikle gençlerin kendi aralarında ve tamamen kendi istekleriyle yani rızasına dayanarak yapılır. Eğer gençler istemezse kesinlikle zorlama yapılmaz.
Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Evliliğe giden ilk resmî adım olan kız isteme töreni sırasında damadın kahvesine tuz eklenir. Bu, gelinin damada gizli bir mesaj verdiği görücü usulü evliliklerden kalan eski bir gelenek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri