Erkek veya kadın kondomu – İstediğiniz en kısa zamanda kullanmaya başlayabileceğiniz doğum kontrol yöntemleri arasında yer almaktadır. Doğru kullanımda %98-%95 arasında etkili olmaktadır. Doğum kontrol implantı – Doğumdan en erken 3 hafta sonra implant kullanmayı seçebilirsiniz.
Birçok anne, doğum sonrası, sütün koruyucu olduğunu ve bir korunma yöntemi olduğunu düşünür. Bu yanlıştır ve çok sayıda istenmeyen, kaza gebeliklere sebep olacaktır.
Mini Haplar: Emzirme dönemi kullanılır, güvenilirdir, sütün yapısını, miktarını olumsuz etkilemez. Lohusalıkta hap seçilecekse ilk tercih olabilir. Normal Korunma Hapları: Düşük dozlular kullanılabilir ancak içerik nedeni sütü etkileyebileceği için mini haplar kadar lohusalıkta güvenilir değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Ertesi gün hapları emzirme döneminde güvenlidir ve kullanılabilir. Süte çok az bir miktarda hormon geçse de geçen miktar bebeğe bir zarar vermez.
YASMIN, emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Tüm bunlara ek olarak emziren bir anne hamile kaldığında vücudunda salgılanan süt miktarı hamileliğin 3. ayından itibaren azalmaya başlayabilir. Ayrıca bu dönemde vücutta üretilmeye başlayan kolostrum, sütün tadında ve kıvamında değişiklik yaratacağı için bazı çocuklar bunu fark ederek emzirmeyi bırakabilir.
Geri çekilme yöntemi ile hamile kalanlar maalesef bazen ilk gebeliklerinde kürtaj olmak zorunda kalabiliyor. Geri çekme ve takvim yöntemi gibi geleneksel yöntemlerle her zaman gebe kalma riski mevcuttur. Ancak güvenilir doğum kontrol yöntemleri kullanılarak gebelik riski engellenebilir.
Doğum sonrası ilk cinsel ilişkide gebe kalınabileceği unutulmamalıdır. Çiftler, doğurganlığın düzenlenmesi konusunda danışmanlık alarak yöntem kullanmaya başlamalıdır.
Doğum kontrol hapları kadının yumurtlamasını engelleyerek gebeliği önler. Doğum kontrol yöntemleri içinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Haplar düzenli kullanılırsa gebelikten korunmada %99 etkili olur.
Her kadında yumurtlama sonrası 14 gün sabittir. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama genellikle beklenen adet tarihinden önceki 11. ile 17. günler arasında olur. Bu günlerin 3 gün öncesi ve sonrası günlerde cinsel ilişkiden kaçınılır.
Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. İlişkinin ardından ilk 24 saat içinde alınan ilacın, bu süre içinde gebeliği önleme ihtimali yaklaşık %98 iken, ikinci 24 saatte bu oran %75'e geriler.
Korunmasız ilişki sonrası tercih edilen en sağlıklı yöntem rahim içi araçla korunma veya ertesi gün hapı kullanmaktır. Spiral olarak bilinen rahim içi araç korunmasız ilişkiden sonraki ilk 5 gün içinde uygulanabilir. Spiralin en büyük avantajı ise takıldıktan sonra uzun süre koruma sağlaması.
Ertesi gün hapı, cinsel ilişki sonrası mümkün olan en kısa sürede içilmelidir. İlişki sonrası 72 saate kadar etkili olabilir, ancak mümkünse ilk 24 saat içinde kullanılması önerilir.
Doğum kontrol hapları hormon dengesini uygun şekilde düzenleyeyerek, kadının yumurtlamasını engeller. Bu durumda spermin dölleyeceği yumurta oluşumu sağlanmadığı için, hamilelik gerçekleşmez. Doğum kontrol yöntemleri içerisinde, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
GERİ ÇEKME (Coitus İnterruptus)
Geri Çekme yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek “dışarıya boşalmasına” verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir. Türkiye de çiftler arasında en sık kullanılan geleneksel korunma yöntemidir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Bebeğinizi emzirdiğiniz sürece anne sütü içerisindeki koruyucu hücreler ve antikorlar her zaman her yaşta bebeğinizi korur.
Uzmanlar ise en az 2 yıl bebeğin anne sütüne devam etmesini öneriyor.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazı bebeklerde hiç sorun olmayabilir.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Doğum kontrol hapları içeriğindeki östrojen hormonundan dolayı, anne sütünün miktarını azaltabilmektedir. Bu nedenle bu hapların kullanımı, doğumdan sonra hekim tavsiyesine göre birkaç ay kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri