Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
ELMA, ŞEFTALİ, ARMUT, ERİK
Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Emzirme sırasında da ek gıda döneminde de tüketildiğinde gaz yapıcı içeriği ile rahatsızlık veren lahana eğer doktor onayı ile tüketilecekse patatesle pişirilip yenebilir. Ancak asıl önerilen lahana sebzesinde ki vitamin ve mineraller başka besinlerle karşılanmalıdır.
Süt Ürünleri: Süt ürünlerinde bulunan proteinler anne sütünden bebeğe geçerek gaza sebep olabilir. İnek sütü içtiğiniz zaman bebeğinizde gaz olduğunu gözlemliyorsanız süt tüketiminizi sınırlandırmanız bunun yerine yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz faydalı olabilir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Bebeklere süt ve süt ürünleri doğrudan verildiğinde bazen gaz yapabilir. Ancak yoğurt çorbası halinde bebeklere yemek hazırlandığında gaz yapma riski ortadan kalkar. Yoğurt çorbası içen bebeklerin gelişimi sağlıklı şekilde ilerler ve sindirim sistemi kuvvetlenir.
Salatalık da bazı zamanlarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dikkatli yemek gerekir. Özellikle de fazla salatalık tüketimi, emziren annelerde ve bebeklerde şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir.
5. Gaz yapan gıdalardan uzak durun
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Probiyotikler, bağırsak dostu mikroorganizmalardır. Vücuda gıda veya takviye olarak alındığında bağırsak florasını düzenler; gaz sıkışması, ishal, kabızlık gibi sorunları giderir. Doğal yollarla probiyotik almak için ev yapımı yoğurt, turşu, kombu çayı, boza, ayran ve kefir gibi fermente gıdaları tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri