Uykunun hormonu dediğimiz melatonin hormonu özellikle gün batımından sonra anne vücudunda otomatik olarak salgılanır ve süte geçer. Aynı zamanda rahatlatıcı ve ağrı kesici bir takım enzimler sayesinde de emen bebekte rahatlama, gevşeme ve uykuya dalma davranışı doğal olarak gözlemlenir.
Anneciği ise bir yandan doğum yorgunluğunu atmaya, öte yandan yeni ev düzenine ayak uydurmaya çalışıyor. Endişelerle kendinizi yormayın; işte yeni anneler için birkaç uyku önerisi: Yenidoğan bebekler ilk haftalarda günde 14- 18 saat, birinci aydan sonra ise 12-14 saat uyurlar.
Ayrıca yetersiz süt algısı, bebeğin memeye yerleşmesindeki güçlükler, gece beslenmesi, sık uyanan bebekler ve bebeğin sağlık sorunları annenin uyku problemlerinin ve yorgunluğunun artmasına neden olmaktadır (1). Bununla birlikte bebek bakımına ilişkin problemler annede anksiyete ve strese neden olmaktadır (28).
Emzirmeyle birlikte salınan oksitosin hormonu anne rahminin kasılmalarını artırarak doğum yapan annenin kanamasını azaltır. Emziren anneler de kanama daha az olduğundan uzun dönemde kansızlığa bağlı halsizlik çarpıntı ve çabuk yorulma gibi şikayetler daha az görülür.
Emzirmek her seferinde anneyi çok yorar - YANLIŞ!
Emzirmek yorucu bir eylem değildir. Siz ve bebeğiniz rahat bir pozisyonda durduğunuz müddetçe emzirmek için özel bir efor sarf etmezsiniz. Eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız bunun nedeni vücudunuzdaki ani ve büyük çaplı değişimler ile doğumun getirdiği duygulardır.
İlgili 31 soru bulundu
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Yeşil yapraklılar: Emzirme sırasında annenin bol miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar.
Emzirme sırasında annenin vücudunda oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormon rahim kasılmasını sağlar, açık kan damarlarını onararak doğum sonrası kanamaları azaltır. Emzirme ile annelerin meme kanseri riskinin azaldığı da bilinmektedir.
Emzirme, enerji harcamasının artmasına ve böylece metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Kalori Harcaması: Bebeği emzirmek, bebeğin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için anne tarafından ekstra kalori harcanmasına yol açar. Annenin enerji harcaması artar ve dolayısıyla kilo kaybı gerçekleşir.
Anne sütü çok kolay sindirildiği için her emzirme sonrası midesi çabuk boşalır ve sık acıkır. Eğer bebek normal süresinden önce doğduysa emerken çok çabuk yorulup uykuya dalabilir. Bu da sık aralıklarla emmesine neden olur. Bebek her acıktığında ne kadar sık aralıklarla olursa olsun emzirilmelidir.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Kötü beslenme de tıpkı yetersiz su tüketimi gibi anne sütünün kesilmesine ya da azalmasına neden olan etkenlerdendir. Uykusuzluk, yoğun stres ve kaygı da anne sütünün azalması ve kesilmesindeki baş faktörlerden biridir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Emziren annenin kemik sağlığı için D vitamini ihmal edilmemelidir. Tüm bunlara ek olarak folik asit, B12, B6, iyot vitamin ve mineralleri de ihmal edilmemelidir. Burada öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken durum annenin beslenme düzenidir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Diğer yandan, anne sütü bebeğin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bağışıklık sisteminin oluşumu ve gelişimine yardımcı olması nedeniyle hastalıklara sebep olmak bir yana anne sütü alan bebeğin kolay kolay rahatsızlanmasının önüne geçiyor. Ayrıca, emziren annenin bir şeyler yemesinin herhangi bir sakıncası yok.
Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır. Annenin hormonları,egzersiz, ilaçlar, sigara, alkol de anne sütünün tadını etkiler.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Süt ve süt ürünleri, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan, sarımsak sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını artırdığı düşüncesi ile emziren anneler tarafından tüketilmemektedir.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri