KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Üçüncü aydan sonra sindirim sisteminin de gelişmeye başlamasıyla bebeğiniz rahatlayacaktır. Bu nedenle kendinizi sıkmayın. Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur. Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir.
Kahve, çay, yeşil çay, kola ve diğer kafeinli içeceklerde bulunan kafein süte geçeceğinden ve süt salınımını azaltabileceğinden aşırı alınımından kaçının.
2- Anne Gazlı İçecek Tüketirse Bebekte Gaz Olmaz
Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.
İlgili 41 soru bulundu
Çay, kahve, kola mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Emzirme döneminde kafein tüketimi
Bu nedenle kafein içeren içeceklerin alımını sınırlamanız gerekir. Bunlar da sadece çay ve kahve değil, kola ve enerji içeceklerini de sınırlamalısınız.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Her beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkarmaya özen gösterilmelidir. Emziren anne beslenmesine özen göstermeli, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, baharatlı yiyecekler, kuru fasulye, nohut, barbunya ve benzeri bebekte gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmalı ve gazlı içecekler, sigara, alkol tüketmemelidir.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır. Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.
Emziren anneler inek sütü, kola, kahve, kuruyemiş ve sucuk gibi yiyeceklerden uzak durarak bebekte gaz sancısını önleyebilirler. Bebeklerde gaz sancısı ve kolik sık rastlanan bir durumdur. Emziren annein yediği yiyecekler hem annede hem bebekte gaz sancısına neden olabilir.
– Sindirimini zorlaştıran, gaz yapan ve bebeğe geçtiğinde rahatsızlık veren diğer gıdalar da, vücudun tanımadığı yapay gıdalardır. Cips, bisküvi, kraker, çikolata vs gibi paket ürünlerden de emziren annelerin özellikle kaçınması gerektiğini bir çok uzman söylüyor.
Bebeğin gelişimi ve sağlığı için de, asitli içeceklerden uzak durmak önemlidir. Çünkü içerisinde ciddi bir şeker oranı ve zararlı gazlar bulundurur. Yetişkin bireylere bile zarar verebilecek olan asitli içecekler, bu yüzden bebek emziren anneler tarafından asla kullanılmamalıdır.
Kolalı içeceklerde kafein var. Ama tabii ki bu belli miktarlarda tüketildiğinde bebeğe zarar verme ihtimali yok.
Hayvansal gıdalar bağırsak bakterileri tarafından alınan karbonhidratları içermediği için gaz sorunu yaratmaz. Bu nedenle gaz sorunu yaşayan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Bu yiyeceklerin tüketimi sırasında sos kullanılmaması gaz yapmaması açısından önem taşır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Yoğurt: Günde en az 2-3 porsiyon yoğurt tüketin.
Bu yoğurtlar, anne sütünün probiyotik içeriğine katkıda bulunur. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Kola gibi asit içeren içeceklerin plesantaya zarar verdiği, böylece bebeği de risk altında bıraktığını ifade edelim. 1 bardak asitli içecek içtiğinizde vücudunuzda neredeyse 1 avuç dolusu küp şeker aldığınızı da hatırlatarak asitli içeceklerin gebelik döneminde oldukça zararlı olduğunu vurgulayalım.
Kolanın temel maddeleri arasında kafein yer alıyor. Kafein ise gebelik döneminde direkt olarak fetüse etki eden bir maddedir Anne adayının gebelik döneminde kafein tüketmesi önerilmiyor. Ayrıca hamilelik sürecinde kola tüketen annelerde bebek normal şartlardan daha kilolu olarak dünyaya gelebilir.
Gazlı içecekler kemiklerin güçlenmesini engelleyerek, kişilerin kemiklerinde deformasyonlara yol açıyor. İçerisinde şeker oranı oldukça yüksek gazlı içecekler, insülin seviyesi, kalp rahatsızlıkları, diyabet, erken yaşlanma, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara da neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri