Kademeli Memeden Kesmek Nasıl Olur? Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı.
Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
Bu nedenle sütler göğsünde birikir ve boşalmadığı için şişlik, ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Bu durumu önlemek ya da hafifletmek için yapabileceğin bazı şeyler var. Bunlar arasında emzirmeyi aniden kesmemek, belirli aralıklarla göğüsteki sütü sağarak boşaltmak, memelere soğuk kompres yapmak gibi yöntemler var.
Bebeğinizi sütten kesmek için her 3-5 günde bir, gün içerisindeki emzirme vakitlerinin birinden vazgeçerek emmeyi azaltabilirsiniz. Burada göz ardı etmemeniz gereken şey; bebeğinizin emmeye daz az düşkün olduğu gün ortasındaki aralıktır. Sabah ve akşam emzirmelerini en sonda kesmelisiniz.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
İlgili 32 soru bulundu
Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
– Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştıracaktır. – Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız. – Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Sütün Sızdığı Anlarda Hafifçe Bastırmak
Süt bezleriniz ve süt üreten prolaktin hormonu mekanizması, bu süreçte hemen baskılanmayacaktır. Ara ara beklenmedik anlarda göğüsten süt sızmaları yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda göğüs ucunuzu çok uyarmadan elinizde hafifçe bastırmanız sütün geri çekilmesini sağlayacaktır.
Anne sütü, memenin bir bölümünde kalır ise, orada süt stazı (süt birikmesi) oluşur. Bu süt, boşaltılmaz ise, meme dokusunda iltihap oluşmasına neden olur. Bu, infektif olmayan mastittir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Mastit; memede kızarıklığa, şişliğe, ağrıya neden olan inflamasyon (iltihaplanma) varlığıdır. Bu iltihaplanmaya enfeksiyon da eşlik edebilir. En sık emziren kadınlarda görülmekle birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılarda çıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler. Bu etki ile kaslar kasılır ve süt, süt adacıklarından meme başındaki kanallara taşınır.
Emziren kadınlarda memede kitle de görülebilir. Memede kitle, gebelik sırasında ortaya çıkmış olabilir. Emzirme sırasında memede kitle olabilir. Emziren anneler memelerinde oluşan kitleler ve değişiklikler konusunda uyanık olmalıdır.
Eğer bir göğüs ucu diğerinden daha büyük ya da küçükse bebek sadece bir memeden emmeyi tercih edebilir. Bu durum bebek emmeye alıştıkça ve anne emzirmeye iyice adapte olduktan sonra düzelebilir. Burun tıkanıklığı ya da kulak enfeksiyonları bebeğin sadece bir taraftaki memeyi tercih etmesine neden olabilir.
Meme uçlarının ovalanması ve sıkılması enfeksiyona neden olabilir. Yenidoğan bebekler doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.
Yavaşça, bir öğün; emzirmenin yerine, ek gıda veya mama verilerek anne sütüyle beslenme azaltılabilir. Bebeklerin en bağımlı oldukları emme seansları, sabah uyanınca ve gece uykusundan önce olanlardır. Bunları sona bırakmak uygun olacaktır.
Memeye soğuk kompresler uygulamak ise ağrının hafiflemesini ve meme şişkinliklerinin azalmasını sağlar. Birkaç buz parçasını ince bir havluya sarın ve memenin üzerinde bu soğuk kompresi bir süre bekletin. Eğer tüm bunlara rağmen süt üretimiz devam ediyor ve ağrınız şiddetlenerek artıyorsa mutlaka bir doktora danışın.
Unutmayın gündüz yeterli beslenen 6. ayını doldurmuş gelişimi iyi olan bebeklerin gece beslenmesine ihtiyacı yoktur.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri