EYT'de merak edilen sorular: Prim borcu olan EYT'den yararlanamaz.
GSS BORCU EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL AMA ÖDENMESİ ŞART
GSS borcu bulunması SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. Kısmi ve part-time çalışanlar için primler tamamlanabilecek.
Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
SSK'lı EYT'liler 5 bin-5 bin 975 arasında değişen prim günleriyle emekli olabilecek. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim günüyle yasadan yararlanabilecek. Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler.
EYT'LİLER DE YARARLANIYOR
Yapılandırma yasası kamuya olan tüm kesinleşmiş borçları kapsadığı için SGK'ya borcu olduğu için emeklilik başvurusu yapamayan EYT'liler de düzenlemeden yararlanacak.
İlgili 36 soru bulundu
EYT, 9 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir sigortalılık (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, özel banka emekli sandığı) kapsamında sigortalı olanları kapsıyor.
Mart ayında EYT yasasının Resmi Gazete'de yayımlanması ile milyonlarca vatandaş EYT ile emekli olma hakkı kazandı. Yasaya göre SSK'lı çalışanlar 7200 günden emekliliğe hak kazanırken, BAĞKUR sigortası olanlar için prim gün şartı 9.000 gün olarak belirlendi.
Askerlik borçlanması ile EYT'li olamazsınız.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) şartlarını karşılıyorsanız sizlere özel EYT kredisine başvurun, SGK prim borcunuzu rahatça ödeyerek emekli olun. SGK prim borcu ödeme kredisi başvuru işlemlerinizi 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya şubelerimize gelerek gerçekleştirebilirsiniz.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
GSS ödeme yükümlüsü haline gelen kişiler, herhangi bir işte çalışmıyorlarsa ve ailenin ödeme gücü yoksa gelir testi talebinde bulunabiliyorlar. Gelir testinde hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkarsa primleri devlet tarafından karşılanıyor.
Gelir testi yaptırdıktan sonra hane içinde kişi başına düşen gelirin 3 bin 366 liranın altında olması durumunda ise Genel Sağlık Sigortası prim borcunun tamamı silinecek. Bu tutardan yüksek durumlarda ise yapılandırma hakkı tanınacak.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
EYT maaşım bağlanmadı ne yapmalıyım? EYT'lilerin maaş bağlama işlemleri eğer eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamsa, başka bir dosya birleştirme yapılmayacaksa hemen emeklilik işlemleri başlatılabilir. Eğer EYT'liler 90 gün içerisinde emekli aylığı alamazsa burada SGK'dan avans alabilme durumları mevcut.
Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için şartlar; 1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar. 2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.
Her borçlanma sigorta giriş tarihini öne çekmez.
3.2. Askerlik borçlanmasının emekliliğe etkisi
Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlanılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülmektedir.
EYT kapsamında ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayanlar koşulları yerine getirdikleri tarih itibarıyla başvuru yapabilecek.
İşveren, sigorta primlerine dair SGK borçlarını yapılandırabilecek ancak EYT dahilindeki prim borçları kapsam dışı olacak. Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılması için hazırlıklar başladı. 31 Aralık 2022'ye kadar oluşan SGK borçları da yapılandırma kapsamına alınacak.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri