Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Bülent Tutluoğlu, horlama hakkında bilgi veriyor. HORLAMA SORUNU YAŞAYANLAR HANGİ POZİSYONDA YATMALI? Horlama en çok sırt üstü yatar pozisyonda ortaya çıkar. Bu nedenle horlama sorunu olanlar yatağın sağ ya da sol tarafına dönük olarak yan pozisyonda uyumalıdırlar.
Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
UYUDUĞUNUZ POZİSYONU DEĞİŞTİRİN
Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir. Horlama, uyku pozisyonundan bağımsız olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kilo verilmesi, bahsedilen bölgedeki yağ dokusunun azalmasına neden olacağı için, rahat nefes alınmasını sağlar ve horlamanın şiddeti azalır.
Horlama Yastığı Horlama Problemini Çözer mi? Horlama yastığı vakaların bir kısmında işe yarasa da, horlama tedavisi için kesin olumlu sonuç verdiğini ispatlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Zira boyun kısmındaki dokuların boyutu ve sarkma biçimi, her insanda farklılık göstermektedir.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Birçok probleme iyi gelen zeytinyağı horlamaya da iyi gelen muhteşem bir doğal yağdır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı zeytinyağı koyun. Birazda taze zencefil kökü ekleyin. Uyumadan önce bu karışımı içerseniz rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
Bu da nefes almayı kolaylaştırarak horlamayı engeller. Ahmet Maranki'nin horlama bitkisel tedavi yöntemi ise şöyledir: 1 bardak içilebilir elma sirkesi, bir tutam mazı yaprağı, bir tutam kekik, bir tutam mersin yaprağı, bir tutam sinirli ot kaynar suya atılarak 5 dakika kaynatılır.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Horlayan kişiden sırtüstü değil de yan yatarak uyumayı denemesini iste. Uyku pozisyonunun sırtüstü veya yüzüstü yerine yan tarafın üzerinde olması boğaz üzerindeki baskıyı azaltacak ve horlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Horlamak solunum sisteminde gerginliğe neden olur. Bu durum sonucunda tüm organlar fazla çalışır. Kaslar ise tüm hava akışını tutmak için gerginleşir. Sonuç olarak, nefes borusunu tıkar ve inflamasyona neden olarak kronik bronşit oluşturur.
Kadınlarda Horlama Sebepleri
Kadınlarda da burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, alkol tüketimi ve uyku apnesi gibi nedenler horlamaya neden olurken erkeklerden farklı olarak hormonal değişimlerin yarattığı fizyolojik değişiklikler de kadınlarda horlamanın önemli bir nedeni olarak görülür.
Burun tıkanıklığı olan kişiler havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda büzüşebilen dokuları hava yoluna doğru çeker, böylece burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.Burun tıkanıklığı yapan deviasyon problemleri,burun eti büyümesi,polipler horlama yapabilirler.
Burun bandı kullanımı sayesinde kullanıcısına oldukça kolaylık sağlamaktır. Tek yapmanız gereken siyah noktaların bulunduğu burnunuzu ıslatıp bandı yapıştırmaktır. Genelde sadece bu uygulama yeterli olup öncesi ve sonrası işlemler kişiler için sadece opsiyoneldir.
Horlamayı Yastık, Aparat veya Alternatif Çözümler Önler Mi? Uyku esnasında solunum apnesi yaşamayan bireyler yani basit horlama şikayeti olanlar, uygun uyku pozisyonun sağlanması ve/veya daha yüksek yastık tercihi gibi önlemler aldığında, horlama şiddeti azalabilir.
Soğuk algınlığı ve alerjilere bağlı burun tıkanıklığının giderilmesinde “%50 DAHA GÜÇLÜ*” OtriNatura'dan Breathe Right Extra burun bantları ilaç içermez ve güvenle kullanılabilir. Ayrıca horlamayı gidermeye yardımcı olur.
Tek kullanımlık siyah nokta bantlarını uygulayacağın bölgeyi hafifçe ıslatmalısın. Burun bantları nemli yüzeye çok daha iyi yapışıyor. Daha sonra bandı burnunda 10-15 dakika kadar bekletmelisin.
Yüksek miktarda C vitamini içeren turunçgiller aslında horlama sorunu yaşayanların en büyük dostu. Çünkü vücuttaki histamin seviyesini düşürüyor ve bu da horlamanın ciddi oranda azalmasını sağlıyor. Uykudan yarım saat önce portakal, mandalina ya da C vitamini yüksek birkaç meyve tüketmeniz yeterli olacak.
Horlama üzerine dünyanın pek çok ülkesinde yüzlerce araştırma yapılıyor. Bu araştırmalar kimi zaman bazı yöntemlerin horlama üzerinde etkili olduğunu da ortaya çıkarıyor. Özellikle egzersizler ile horlamanın şiddetini azaltmak mümkün olabiliyor.
Horlamayı tamamen tedavi etmeyebilir ve ameliyatın riskleri, elde ettiğiniz küçük faydaya değmeyebilir. Bu yüzden ameliyatı düşünmeden önce, horlayan herkes horlama protezi gibi ameliyatsız tedavi yöntemlerini denemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri