Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
Adaçayı hava kanallarında enflamasyonu ve mukozayıazaltabilir. Bir tutam taze adaçayını kaynar suda demleyin. Süzün ve soğuduktansonra her gece yatmadan önce bu suyla gargara yapın. Horlamak uyku apnesine yol açabilir.
Birçok probleme iyi gelen zeytinyağı horlamaya da iyi gelen muhteşem bir doğal yağdır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı zeytinyağı koyun. Birazda taze zencefil kökü ekleyin. Uyumadan önce bu karışımı içerseniz rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Sırt üstü yatarsanız dilinizin tabanı ve damağınızın yumuşak kısmı boğazınızın arka duvarına çöker ve uyku esnasında ses çıkarır. Yana dönerek yatmanız bunu önlemeye yardımcı olabilir. Bir vücut yastığı (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta bir yastık) yatış pozisyonunuzda düzeltme sağlar.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Bu da nefes almayı kolaylaştırarak horlamayı engeller. Ahmet Maranki'nin horlama bitkisel tedavi yöntemi ise şöyledir: 1 bardak içilebilir elma sirkesi, bir tutam mazı yaprağı, bir tutam kekik, bir tutam mersin yaprağı, bir tutam sinirli ot kaynar suya atılarak 5 dakika kaynatılır.
Kadınlarda Horlama Sebepleri
Kadınlarda da burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, alkol tüketimi ve uyku apnesi gibi nedenler horlamaya neden olurken erkeklerden farklı olarak hormonal değişimlerin yarattığı fizyolojik değişiklikler de kadınlarda horlamanın önemli bir nedeni olarak görülür.
Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Bülent Tutluoğlu, horlama hakkında bilgi veriyor. HORLAMA SORUNU YAŞAYANLAR HANGİ POZİSYONDA YATMALI? Horlama en çok sırt üstü yatar pozisyonda ortaya çıkar. Bu nedenle horlama sorunu olanlar yatağın sağ ya da sol tarafına dönük olarak yan pozisyonda uyumalıdırlar.
Horlama sorunu yaşayanlar sağa ya da sola doğru yatmalı. Horlamaya en çok sırt üstü yatanlarda rastlanır. Sırt üstü yatmayı engellemek için basit önlemler alınabilir.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Horlama bandı, burunun çalışmasına mekanik bir destek sağlamaktadır. Burun kanatlarının üzerine yapıştırılan bu ürün, burun kanatlarını dışarı doğru çekerek, burun deliklerinin daha fazla açılmasını ve daha fazla nefes alınmasını sağlar.
Adından da anlaşılacağı üzere, horlama yastığı horlama problemini çözmek için üretilmiş, ortopedik bir üründür. Bazı firmaların bitkisel ürünlerden imal etmesi üzerine piyasada “bitkisel horlama yastığı” adı ile de satılmaktadır. Orta kısmı çukur ya da çıkıntılı şekilde imal edilen türleri bulunmaktadır.
Horlayan kişiden sırtüstü değil de yan yatarak uyumayı denemesini iste. Uyku pozisyonunun sırtüstü veya yüzüstü yerine yan tarafın üzerinde olması boğaz üzerindeki baskıyı azaltacak ve horlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.
Ancak, horlamanın aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar da vardır. Basit horlamada, boğazınızdaki kaslar gevşediği için bir titreşim olur, ancak eğer solunum yolu tamamen tıkanıyorsa, gece nefesiniz belli aralıklarla kesiliyorsa bu uyku apnesidir ve tehlikeli bir sorundur.
Horlamanın En Önemli Sebeplerinden Biri Stresli Bir yaşam
Bilim insanlarının yaptığı klinik araştırmalar sonucunda; fiziksel ve zihinsel tempo gerektiren meslekleri olan, dolayısı ile stresli bir iş ortamında çalışan kişilerin, diğer kişilere göre uyurken daha fazla horladığı tespit edildi.
Horlama daha çok orta yaş ve üstü erkeklerde oldukça sıklıkla gözlenmektedir. Erkekler ne yazık ki bayanlara göre horlama konusunda biraz daha şansızdır ve iki kat daha fazla gözlenir. Bunun nedeni erkeklerin ilk kilo alma bölgelerinin boyun bölgelerinin olmasıdır.
Uyku apnesine ve horlamaya karşı çörek otu yağı veya lahana tüketmek yardımcı bir kürdür.
Kilo verilmesi, bahsedilen bölgedeki yağ dokusunun azalmasına neden olacağı için, rahat nefes alınmasını sağlar ve horlamanın şiddeti azalır.
Horlama, uyku sırasında üst solunum yollarındaki havanın daralması veya tıkanması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum, horlayan kişiye ve çevresindekiler için rahatsız edici olabilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ancak, Horlamak boşanma nedeni sayılmaz.
Horlamayı Yastık, Aparat veya Alternatif Çözümler Önler Mi? Uyku esnasında solunum apnesi yaşamayan bireyler yani basit horlama şikayeti olanlar, uygun uyku pozisyonun sağlanması ve/veya daha yüksek yastık tercihi gibi önlemler aldığında, horlama şiddeti azalabilir.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Tek kullanımlık siyah nokta bantlarını uygulayacağın bölgeyi hafifçe ıslatmalısın. Burun bantları nemli yüzeye çok daha iyi yapışıyor. Daha sonra bandı burnunda 10-15 dakika kadar bekletmelisin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri